Predsednika komisje DZ-ja za nadzor javnih financ med drugim zanima, komu so banke dajale posojila. Foto: www.eu2008.si
Predsednika komisje DZ-ja za nadzor javnih financ med drugim zanima, komu so banke dajale posojila. Foto: www.eu2008.si
Komisiji je poročal le prvi mož NLB-ja Draško Veselinovič, medtem ko sta se predstavnika NKBM-ja in Banke Slovenije opravičila. Foto: www.nlb.si
Posojilo Infondu tudi prodaja Mercatorja

Prvi mož največje slovenske banke je pojasnil, da so posojila zavarovana z 1,2 milijarde evrov zastavljenih delnic, banka pa ima za slaba posojila oblikovanih 600 milijonov evrov rezervacij.

Veselinovič je še dejal, da je nadzorni svet NLB-ja zahteval izredno revizijo medijsko najbolj izpostavljenih posojil. Rezultati bodo znani sredi maja.

Zvonko Černač (SDS) z dobljenimi informacijami ni bil zadovoljen, saj naj bi komisija dobila zelo malo podatkov. Prepričan je, da manjkajo informacije v zvezi s tveganji, povezanimi s takšnimi posojili, podatki o tem, kako so se jim banke zoperstavile in kaj bodo storile, da ne bi ogrozile javnih financ.

Na sejo prišel le Veselinovič
Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ se je sicer želela seznaniti s problematiko kreditne aktivnosti bank, zato je Banko Slovenije pozvala, naj ji poroča o posojilih, ki so jih banke v pretežni državni lasti odobrile za financiranje menedžerskih odkupov oziroma prevzemov podjetij. Vendar pa se je komisija seznanila le s kreditno aktivnostjo NLB-ja, ne pa tudi NKBM-ja, saj se je predsednik uprave opravičil.

Na seji so manjkali tudi predstavniki Banke Slovenija z opravičilom, da se morajo poslovne skrivnosti varovati. Sicer pa bo morala centralna banka razkriti še vrsto drugih podatkov, o katerih bo komisija razpravljala za zaprtimi vrati.

Komisija je zasedala na pobudo Andreja Vizjaka (SDS), ki ga zanima, s katerimi pravnimi osebami in s kakšnimi tveganji so se podeljevala posojila ter v kakšni višini in s kakšnim zavarovanjem. Komisija želi izvedeti tudi, kako poteka izpolnjevanje pogodbenih obveznosti in kako je tem tveganjem izpostavljena država oziroma lastnik.

Komisija želi konkretna imena posojilojemalcev
Komisija bo sejo nadaljevala, ko bo prejela zahtevana gradiva. Ta mora vsebovati tudi imena in priimke oseb oziroma nazive podjetij, ki so taka posojila najela, informacijo o višini posojila in pogoje najema. Komisijo zanimajo tudi individualne pogodbe, sklenjene s prejšnjim in zdajšnjim vodstvom NLB-ja in Zavarovalnice Triglav.

Veselinovič je tako že razkril, da je njegov dohodek usklajen z merili vlade in znaša okoli 6.000 evrov neto.

A. K. K.

Posojilo Infondu tudi prodaja Mercatorja