Med drugim je poudaril predvsem pomen slovenske glasbe in kulture ter kako ti prispevata k ohranjanju narodne zavesti, so sporočili z Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Arčon je ob tej priložnosti Slovenskemu katoliškemu prosvetnemu društvu Frančiška B. Sedeja podelil priznanje za neprecenljiv prispevek pri ohranjanju narodne zavesti, popularizaciji slovenske glasbe in kulture ter dviganju prepoznavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji v celotnem slovenskem prostoru. Društvo je organizator tega drugega najstarejšega tovrstnega festivala v slovenskem prostoru, so pojasnili.

V imenu vlade se je zahvalil tudi organizatorjem in jim čestital za pogum in sprejeto odločitev, da je prav takšen festival tista prava pot, ki bo zaznamovala slovenstvo tukaj v zamejstvu, so dodali.

Zbrane so na festivalu nagovorili tudi predsednica gostujočega Slovenskega katoliškega prosvetnega društva Frančiška B. Sedeja Ilaria Bergnach, senatorka italijanskega parlamenta Tatjana Rojc, državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, županja občine Števerjan Franca Padovan in podpredsednik Zveze slovenske katoliške prosvete Miloš Čotar, so zapisali.

Letošnja, jubilejna izvedba festivala je bila zaradi epidemije covida-19 sicer prestavljena za dve leti. Na današnjem večeru se je tako za nagrade potegovalo sedem slovenskih ansamblov, ki so se predstavili z novimi skladbami, obiskovalcem pa so zaigrali tudi že poznane slovenske narodnozabavne skladbe, so še sporočili.