V dobri uri je prispelo nad 250 vaših vprašanj. Ministrica na vsa, žal, ni mogla odgovoriti. Foto:
V dobri uri je prispelo nad 250 vaših vprašanj. Ministrica na vsa, žal, ni mogla odgovoriti. Foto:
MMC-jev pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak

Minimalna plača znaša 561 evrov neto. Prejema jo skoraj 50.000 ljudi. Skoraj 300.000 upokojencev prejema 500 ali manj evrov pokojnine. Nad 100.000 je brezposelnih. Prekarnost. Neplačana pripravništva. Morebitni referendum. Vojna grobišča. Ministrica Kopač Mrak ima očitno veliko dela. O njem je odgovarjala na vaša vprašanja.

O (ne)prožnosti domačega trga dela: "Po primerljivih metodologijah je naša prožnost trga na ravni držav OECD. Zadnja reforma je močno znižala ravan pravic zaposlenih za nedoločen čas in povečala pravice zaposlenih za ostale pravice dela. Naslavlja se problem segmentacije trga dela. Ne more pa biti Zakon o delovnih razmerjih samopostrežna trgovina, kjer lahko zbiraš obliko zaposlitve."

Celoten klepet lahko preberete tukaj. Ob stran pa smo pripeli tudi videopogovor z gostujočo ministrico.

-

Pred tem ste že klepetali z nekaterimi ministricami in ministri v vladi premierja Cerarja. Pa tudi z estradniki, športniki, kulturniki ...

Vsi so dosegljivi v našem arhivu.

V videopogovoru (ki smo ga pripeli tudi ob stran) pred MMC-jevo kamero je dejala, da se odločitve ustavnega sodišča glede (ne)dopustnosti referenduma o spremebah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih "kar malo boji". "Upam, da bo sodišče odločalo vsebinsko. Ko bo, se bomo odločili kako naprej."
Je članica SD-ja. O strankah nastalih čez noč meni: "Politika je tudi poklic in potrebno je imeti znanje. V tujini se to ne dogaja."

Uporabnik debnivrh jo je povprašal po mnenje o stranki Združeni levici: "Bi se morali SD-jevci z njimi združiti? Vsaj Vi osebno, se mi zdi, bolj sodite v Združeno levico, kot v SD." "Sem socialna demokratka," odgovarja.

Tudi prvi mož OECD-ja, Angel Gurria je pred dnevi, ko je obiskal Ljubljano, dejal, da bo v Sloveniji potrebna nova pokojninska reforma. Zanimalo vas je, ali bomo morali v prihodnosti delati do 80. ali 90. leta. "Ne," odgovarja ministrica.

V dobri uri pred in med spletnim klepetom smo prejeli nad 250 vprašanj. Ministrica na vsa, žal, ni mogla odgovoriti. Je pa med drugim odgovarjala na vprašanja o tem, da se zdi po stališčih bliže Združeni levici, o dnevu zmage in potrebi po spravi, prihajajočih socialnih karticah, pojmu socialne demokracije in evrospkem socialnem modelu, neplačanih pripravništvih ...

CELOTEN SPLETNI KLEPET

MMC-jev pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak