Brez dodatnega denarja bodo ostali zavodi, ki nimajo likvidnostnih težav. Foto: BoBo
Brez dodatnega denarja bodo ostali zavodi, ki nimajo likvidnostnih težav. Foto: BoBo

Prvi obrok poplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj je pri posrednih proračunskih uporabnikih s področja, za katerega skrbi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, po besedah državnega sekretarja Aljuša Pertinača ocenjen na približno 25,2 milijona evrov.

Skupna vrednost vlog za dodatna sredstva, ki so jih ministrstvu posredovali javni zavodi, je 20,7 milijona evrov. Ministrstvo jim je zagotovilo le omenjeno vsoto, preostanek denarja bodo morali zagotoviti sami.

Denar tistim, ki ga res nimajo
Tri javne univerze bodo prejele polovico denarja, ki so jih navedle v vlogah, zasebnih zavodov niso ocenjevali, prav tako denarja ne bodo prejeli tisti zavodi, ki so obveznost že poravnali.
Dodaten denar bo prejelo 383 osnovnih šol, glasbenih šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami, 19 srednjih šol in dva dijaška domova ter trije raziskovalni zavodi. Denar, potreben za izplačilo prvega obroka, bo prišel s postavke, v proračunu namenjene za izvajanje tekoče dejavnosti.

"S tem smo za približno 10,7 milijona evrov odstopili od stališča, ki ga je sicer naložilo ministrstvo za finance, naj vsi posredni proračunski uporabniki sami iz lastnih sredstev pokrijejo to obveznost. Jasno nam je, da če nočemo ogroziti izvajanja dejavnosti, potem tistim javnim zavodom, ki s sredstvi ne razpolagajo, te obveznosti nismo ne mogli ne želeli naložiti," je poudaril državni sekretar.

Po njegovih besedah so izbrali srednjo pot, po kateri so denar zagotovili tistim zavodom, ki nimajo zadostnih likvidnostnih sredstev, preostalim pa ne. V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je dopustil tudi možnost, da bi zaradi tega konec leta lahko zmanjkalo denarja za plače.