65-letnega Boruta Miklavčiča bodo prepeljali v Slovenijo v soboto. Foto: EPA
65-letnega Boruta Miklavčiča bodo prepeljali v Slovenijo v soboto. Foto: EPA
Ivan Eržen
Ministra med njegovim dopustom nadomešča državni sekretar Ivan Eržen. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje
Kabinet predsednika vlade je v stiku s šibeniško bolnišnico, kjer se zdravi Miklavčič. Foto: MMC RTV SLO
KC se pripravlja na vrnitev Miklavčiča v Ljubljano

"Po besedah doc. dr. Bojane Žvan, ki je ministra obiskala v šibeniški bolnišnici, se mu je stanje od včeraj na danes izboljšalo," dodajajo na ministrstvu. "Ni jasno, zakaj je prišlo do tromboze manjše arterije v možganskem deblu, saj je minister sicer zdrav in ni imel dejavnikov tveganja za srčnožilne bolezni. Računamo na popolno okrevanje. Po krajši rehabilitaciji v ljubljanskem UKC-ju bo minister nastopil svoje delo naprej. Prevoz ministra v Slovenijo bo potekal tekom jutrišnjega dne."

Zdravstveno stanje ministra za zdravje Boruta Miklavčiča se je izboljšalo in je pripravljen za prevoz v ljubljanski UKC, so dejali v šibeniški bolnišnici.

Direktor šibeniške bolnišnice Željko Burić je dejal, da so opravili vse potrebne preiskave, CT in magnetno resonanco, pregledali pa so ga tako kardiološko kot nevrološko. V sklopu pregledov so sum dekompresijske bolezni izključili, saj razen podatka, da je dejaven potapljač, ni bilo nobenega "relevantnega simptoma, ki bi govoril v prid temu", je še dejal Burić.

Kabinet predsednika slovenske vlade je v stalnem stiku s šibeniško bolnišnico, kamor je bil sprejet minister, so sporočili iz službe za odnose z javnostjo v kabinetu premierja Boruta Pahorja. Dodali so, da je svojo podporo za čim boljše in čimprejšnje okrevanje ministra Miklavčiča ponudil tudi kabinet hrvaške predsednice vlade Jadranke Kosor.

Med Miklavčičevim dopustom vodja Eržen
Ministra Miklavčiča med njegovim dopustom nadomešča državni sekretar na ministrstvu Ivan Eržen. Nadomeščanje sicer opredeljuje zakon o državni upravi (17. člen).

NADOMEŠČANJE MINISTRA

Zakon o državni upravi; 17. člen:
Minister lahko pisno pooblasti državnega sekretarja, da ga nadomešča v času njegove odsotnosti ali zadržanosti pri vodenju in predstavljanju ministrstva ter predlaganju gradiv v obravnavo vladi. S podelitvijo pooblastila se minister ne razbremeni odgovornosti.
Minister ne more pooblastiti državnega sekretarja ali koga drugega, da izdaja predpise in glasuje na seji vlade.
Državni sekretar ima status funkcionarja. Imenuje in razrešuje ga vlada na predlog ministra, ki vodi ministrstvo. Državnemu sekretarju preneha funkcija z dnem prenehanja funkcije ministra.


Miklavčič okreva
Ministra za zdravje so zaradi simptomov možganske kapi v šibeniško bolnišnico sprejeli v četrtek ob 3. uri zjutraj. Čez dan so v bolnišnici opravili vse potrebne preiskave. Miklavčič nima nobenih gibalnih motenj. Željko Burić, direktor bolnišnice, je za Večernji list pojasnil, da je bil slovenski minister na potapljanju v Primoštenu, ko je začutil slabost in se nemudoma napotil v bolnišnico, kjer so ga tudi zadržali.

Do 18. ure ni nihče od osebja bolnišnice ugotovil, da je bolnik član slovenske vlade, ko pa so to odkrili, se je direktor z njim dogovoril, da ga iz sobe, v kateri sta bila še dva bolnika, premestijo v enoposteljno sobo. Miklavčič se sprva s tem ni strinjal.

KC se pripravlja na vrnitev Miklavčiča v Ljubljano