Poslanec je premierja pohvalil, ker je dosegel dogovor z italijansko vlado Silvia Berlusconija glede zagotavljanja finančnih obveznosti do slovenske manjšine, a opozoril, da ima manjšina še vedno veliko težav. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec je premierja pohvalil, ker je dosegel dogovor z italijansko vlado Silvia Berlusconija glede zagotavljanja finančnih obveznosti do slovenske manjšine, a opozoril, da ima manjšina še vedno veliko težav. Foto: MMC RTV SLO

V odprtem pismu premierju Borutu Pahorju se Petek sprašuje, ali ne gre morda za načrtno politiko do drugače politično usmerjenih zamejskih organizacij.

"Konzulka je zakuhala pravcati škandal"
Na novinarski konferenci je poslanec SDS-a poudaril, da je konzulka v ponedeljek na srečanju s predstavniki manjšinskih organizacij zakuhala "pravcati škandal", ko je iz prostorov konzulata odslovila deželnega tajnika edine slovenske stranke v Italiji Slovenske skupnosti Damijana Terpina z besedami: "Ti ne spadaš zraven, tu nimaš kaj iskati."

Na srečanje je bil namreč vabljen svetnik dežele Furlanije - Julijske krajine Igor Gabrovec, ki pa je konzulko že večkrat opozoril, da bi morala na srečanja s predstavniki manjšine vabiti predstavnika stranke, ne pa njega osebno. Zaradi ponedeljkovega incidenta je Gabrovec nato zavrnil tudi pogovor s predsednikom države Danilom Türkom pred njegovim obiskom v Rimu prihodnji ponedeljek, je povedal Petek.

Petek: Kdo je izdelal tak diskriminatorni politični format?
Pojasnil je, da je generalna konzulka v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan dejala, da v predvidenem "političnem formatu" ni predstavnikov političnih strank in dodal, da slovenska skupnost "še vedno v precej protimanjšinskem ozračju dosega lepe uspehe".

Ker pa poslanec Miro Petek, ki je tudi predsednik komisije DZ-ja za Slovence v zamejstvu in po svetu, ne ve, da bi v DZ-ju kaj takega določili, predsednika vlade sprašuje, kdo naj bi izdelal "tak diskriminatorni politični format". Pojasnila pa zahteva tudi od ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja.

"Upam, da boste naredili več reda"
Poslanec je sicer prepričan, da to ni politika predsednika vlade in upa, da bo ta "s svojo avtoriteto naredil več reda". Dobro bi bilo že, če bi kdaj sprejel kakšnega predstavnika te stranke, ali pa stranke Enotna lista na Koroškem, ki jo po Petkovih besedah prav tako ignorirajo.

V ozadju vsega naj bi bile po Petkovem mnenju delitve na "prave" in "neprave" manjšinske organizacije glede na njihovo politično orientiranost. Toda Slovenija bi si med zamejci morala prizadevati za njihovo sodelovanje, ne pa še pospeševati delitve in konflikte, ki so ostanki prejšnjega režima, je poudaril.

"Graditi bi bilo treba na sodelovanju"
Polarizacija znotraj manjšine je slaba, vendar pa "zlitja" ne gre pričakovati. "Toda manjšina bi na ključnih točkah vendarle morala doseči soglasje," je prepričan Petek.

Premierja je pohvalil, ker je dosegel dogovor z italijansko vlado Silvia Berlusconija glede zagotavljanja finančnih obveznosti do slovenske manjšine, a opozoril, da ima manjšina še vedno veliko težav. "Bolj kot na konfliktih pa bi bilo treba graditi na sodelovanju," je še enkrat poudaril poslanec SDS-a, ki pričakuje zamenjavo konzulke Valenčič Pelikanove.