Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Minister za javno upravo je pojasnil, da je bil razpis pripravljen, da podprejo projekte in programe NVO-jev, ki ozaveščajo in usposabljajo ljudi na področju aktivnega državljanstva in spodbujajo k udeležbi v demokratičnih procesih. Z razpisom so želeli spodbuditi bolj kakovostno delo NVO-jev tudi s krepitvijo kompetenc zaposlenih in prostovoljcev v NVO-jih na področju zagovorništva.

Nerazporejena sredstva bodo po zagotovilu ministrstva ostala namenjena razvoju NVO-jev, saj bodo nadaljevali podpiranje njihovih projektov in programov. Ko pa bodo znani izsledki notranje revizije, bodo z njimi seznanili javnost, so navedli.

Razpis vzrok za odstop ministrice

Sanja Ajanović Hovnik je s funkcije ministrice za javno upravo odstopila 6. oktobra lani med drugim zaradi očitkov, povezanih z omenjenim razpisom. Med največjimi prejemniki sredstev na razpisu, objavljenem konec marca lani, je bil namreč tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES) pod vodstvom Kaje Primorac. Primorac pa je bila hkrati direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine junija 2022 Ajanović Hovnik, nato pa je svoj delež prepisala na mamo.

Komisija za preprečevanje korupcije je pri izvedbi razpisa zaznala sum kršitve s področja nasprotja interesov in zoper nekdanjo ministrico uvedla preiskavo.

Razpis za opolnomočenje nevladnikov je razveljavljen