Miša Molk je glede oddaje Na zdravje! pojasnila, da ne ve, kaj ta oddaja sploh ponuja in da nima izdelanega glasbenega koncepta. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Miša Molk je glede oddaje Na zdravje! pojasnila, da ne ve, kaj ta oddaja sploh ponuja in da nima izdelanega glasbenega koncepta. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Če bi midva sedela tam nekje na kavi, bi rekla 'fletna je tale druščina letošnjih Jurčičevih nagrajencev'. Zdaj sem pa v vlogi varuhinje, moram držati en nivo, pa ne smem tega kar tako 'bleknit', ampak tako se mi zdi, kot da gre za eno rehabilitacijo po padcu, ki ga nihče od teh ni doživel kot neko hudo neargumentirano kazen, ali pa nesposobnost, ali prepoved pisanja, ali delovanja.

Miša Molk o letošnjih Jurčičevih nagrajencih
"Tudi kakšni novinarji so 'šmirantje' z oblastjo in politiko," trdi Molkova. Foto: MMC RTV SLO

Če bi videla politično zamenjavo, bi povedala. Jaz je ne vidim. Nisem pa verjetno kompetentna za razpravljanje o tem.

Miša Molk o ukinitvi položaja odgovornega urednika na MMC-ju

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miša Molk je na novinarski konferenci predstavila četrto poročilo za obdobje od januarja 2011 do januarja 2012.

Pojasnila je, da se je kar 62 odstotkov vseh pritožb nanašalo na neuravnoteženost oz. politično pristransko poročanje novinarjev RTV Slovenija, kar Molkova deloma pripisuje tudi dejstvu, da smo lani imeli predčasne volitve, kar je pri ljudeh sprožilo nekatere močne čustvene odzive.

"Bolj angažirano se oglaša desnica"
Preostale pritožbe so se nanašale na tehnične motnje zaradi digitalizacije, na rabo slovenskega jezika, nesorazmerje v jakosti zvoka in na kakovost programa. Prvič so se pojavile tudi pritožbe na neustrezen način vodenja televizijskih in radijskih oddaj.

V informativnem programu se največ pritožb nanaša na oddajo Odmevi, predvsem na politično pristranskost voditeljice, in na Poglede Slovenije, v katerih je del gledalcev zmotil način in pristop vodenja. "Voditelja tudi pohvalim, ko skuša manjkrat reči 'a ne'," je dejala Molkova, ki pravi, da se s pritožbami "bolj angažirano oglaša desnica".

Pritožbe, ki se nanašajo na športni program, so največkrat napisane zaradi predčasnih prekinitev tekem, gledalce kulturno-umetniškega programa pa najbolj moti nestalno predvajanje TV-serij, zato je, tako Molkova, težko pričakovati zveste gledalce.

V razvedrilnem programu največ pritožb pride na račun oddaje Na zdravje!, ki naj bi po mnenju nekaterih gledalcev "s cenenim pristopom poniževala gledalce". Molkova je pojasnila, da ne ve, kaj ta oddaja sploh ponuja in da nima izdelanega glasbenega koncepta. Pri otroškem in mladinskem programu pa so gledalci najobčutljivejši na ukinitev nekaterih oddaj.

Glede radijskega programa se je zmanjšalo število pritožb glede glasbe, povečalo pa zaradi neustreznega govora. Molkova je omenila, da je radijska oddaja, ki naj bi prikrito oglaševala določene izdelke, z januarjem ukinjena.

Na račun MMC-ja naj bi se po besedah Molkove lani močno povečalo število pritožb zaradi politično pristranskega poročanja, predvsem dveh novinarjev. Pri tem je po njenem mnenju treba znova omeniti, da so bile lani predčasne volitve, da pa se bi kljub temu "dalo delati drugače".

Molkova je še dodala, da bo aprila na male zaslone prišla oddaja z naslovom Res je, v kateri bo občinstvu predstavljala svoje delo varuhinje. Kot je dejala, se ji je zdelo, da so se nekateri na RTV-ju, ko jim je pokazala scenarij, oddaje nekoliko ustrašili in da je bil njihov odziv negativen.

Molkova: Prejšnja vlada ni zamenjala nikogar
Varuhinja je spregovorila tudi o povezanosti politike in medijev: "Prejšnja vlada ni zamenjala nikogar. Ni zamenjala mandatov takrat, ko je zavladala, ampak je pustila, da so vsem mandati potekli do konca. To se je po moje zgodilo prvič. Zdaj moram reči, da se malo začuti, 'kaj pa bo'. Ni še čisto jasno, ali bo ta vlada pustila vse ljudi pri miru ali ne. Celo sliši se, 'mogoče bo pa zdaj Boris Kopitar dobilo oddajo nazaj?'. Četudi se sliši smešno, se mi zdi to grozljivo, da tako razmišljamo, da nam bo vlada vračala ali odvzemala oddaje."

Pojasnila je, da če bodo dogodki še naprej potekali tako kot do zdaj, "ko je dala vlada roke precej stran", da bo to precedens, "saj je ni javne televizije in radia, na katerega politika ne bi želela imeti vpliva, tudi v Evropi ne".

"Tudi kakšni novinarji so 'šmirantje' z oblastjo in politiko. Če bo kdo videl, da jih pustimo čisto pri miru, da mu nič hudega ne preti, bo mogoče skušal izkoristiti ta ugoden čas, da je politika tako navidezno nezainteresirana za javni medij. Potem ko bo kdo res šel čez mejo in bo res mogoče tudi sankcioniran, takrat bodo pa rekli, da se je politika vmešala. Ne, takrat se bo vmešal odgovorni urednik ali pa vodstvo, ne politika. Teh napačnih interpretacij zamenjave urednikov ali ko komu poteče mandat, pa recimo ne bo sprejet, pa se bojim, da bodo dobivale politično konotacijo namesto profesionalne," je izpostavila.

"Nagrada Urbaniji in Vasletu je videti kot tolažilno-bodrilna"
Komentirala je tudi letošnjo podelitev Jurčičevih nagrad, ki sta jo med drugim prejela nekdanji odgovorni urednik MMC-ja Uroš Urbanija in MMC-jev glosist Vinko Vasle. "Tako izgleda kot tolažilno-bodrilna nagrada," je zatrdila in dodala: "Če bi midva sedela tam nekje na kavi, bi rekla 'fletna je tale druščina letošnjih Jurčičevih nagrajencev'. Zdaj sem pa v vlogi varuhinje, moram držati en nivo, pa ne smem tega kar tako 'bleknit', ampak tako se mi zdi, kot da gre za eno rehabilitacijo po padcu, ki ga nihče od teh ni doživel kot neko hudo neargumentirano kazen, ali pa nesposobnost, ali prepoved pisanja, ali delovanja. Še Crnkovič je bil vesel, pa mu nagrade nič ne pomenijo. Čestitam vsem, absolutno."

Pojasnila je, da je iz "pogovorov za in proti" Urbaniji na programskem svetu ugotovila, da njena poročila o pritožbah niso ovirala odločitve glede reorganizacije MMC-ja, "kot bi se lahko izkazalo, kot sem prej rekla, da bi šlo za interpretacijo politične zamenjave". "Če ljudje, vodstvo, odgovorni uredniki ne morejo zamenjati kadra ... ja, hudiča, saj morajo delati s sposobnimi ljudmi, s tistimi, s katerimi lahko izpeljejo svoje vizije, programe, načrtujejo programske cilje. Saj moraš imeti nek svoj tim ljudi. Da bo pa čisto vsaka zamenjava dobila politično konotacijo, to se mi pa zdi strašna demagogija," je dodala.

"Gospoda Urbanijo sem vprašala 'kaj pa delaš'. On je nek svetovalec generalnega direktorja. Ja če bi se ga hoteli tako znebiti, ne vem, če bi bil svetovalec. On je zadolžen za posebne projekte, kar pomeni hudimano odgovornost. Posebni projekti. Zdi se mi sicer malo izmišljena funkcija. Kaj to je, posebni projekt? Veselim se jih, ker pomeni, da bo to nekaj posebnega. Se sliši pa kar odgovorno. Če bi mene en motil, bi ga dala stran od sebe, ker hočem imeti ljudi, ki podobno mislimo, ki imamo enake ideje, ki hočemo nekaj izpeljati. Ne bi ga imela ob sebi za posebne projekte. Ne vem, kaj je to. Obletnica radia, televizije? Srečala sem ga, objela, normalno, skomunicirala. Sem rekla 'kaj pa kaj počneš' in mi je povedal. Mislim, da je povedal tako, kot je. Ali se mu je kaj zelo hudega zgodilo? Ne vem," je še zatrdila.

Če bi midva sedela tam nekje na kavi, bi rekla 'fletna je tale druščina letošnjih Jurčičevih nagrajencev'. Zdaj sem pa v vlogi varuhinje, moram držati en nivo, pa ne smem tega kar tako 'bleknit', ampak tako se mi zdi, kot da gre za eno rehabilitacijo po padcu, ki ga nihče od teh ni doživel kot neko hudo neargumentirano kazen, ali pa nesposobnost, ali prepoved pisanja, ali delovanja.

Miša Molk o letošnjih Jurčičevih nagrajencih

Če bi videla politično zamenjavo, bi povedala. Jaz je ne vidim. Nisem pa verjetno kompetentna za razpravljanje o tem.

Miša Molk o ukinitvi položaja odgovornega urednika na MMC-ju