V največ primerih bodo premeščeni policisti iz policijskih uprav Slovenj Gradec, Nova Gorica in Koper. Foto: RTV SLO
V največ primerih bodo premeščeni policisti iz policijskih uprav Slovenj Gradec, Nova Gorica in Koper. Foto: RTV SLO
Mejni prehod
Slovenija naj bi v schengensko območje vstopila 1. januarja 2008. Foto: Policija

Za zagotavljanje učinkovitega nadzora državne meje bo sicer skrbelo 3.092 policistov, številko pa naj bi dosegli konec letošnjega leta.

Policisti na delo v do 200 kilometrov oddaljen kraj
V največ primerih bodo premeščeni policisti iz policijskih uprav Slovenj Gradec, Nova Gorica in Koper. Ob tem pa je ena največjih težav vožnja policistov na tudi do 200 kilometrov oddaljeno delovno mesto. Ministrstvo za notranje zadeve bo za potrebe policistov pripravilo več stanovanj in samskih sob.

Kot opozarja predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah, bi policisti do novega delovnega mesta glede na cestne razmere lahko potrebovali več ur. Če pa bi za policiste zagotovili prenočišče, bi to pomenilo, da ti ves teden ne bi bili v stiku z družino, kar po Prahovem mnenju ni življenjsko in zanje ni sprejemljivo.

Pomanjkanje v policijskih vrstah
Prah ob tem opozarja tudi na pomanjkanje v policijskih vrstah, saj se vsako leto upokoji okoli 200 ljudi, od leta 2004 pa za nadzor južne meje in delo v notranjosti države ni bilo novih zaposlovanj. Tako od leta 2004 po Prahovih besedah primanjkuje okoli 800 policistov. Dodaja, da izkušenega policista ne more avtomatsko zamenjati mlajši kolega, saj za učinkovito delo potrebuje vsaj pet let usposabljanja.

Slovenija je aprila že začela z nameščanjem SIS I plus, prilagojenega schengenskega informacijskega sistema, ki bo omogočil, da bodo nove države v schengensko območje lahko vstopile 1. januarja 2008.