Trije Britanci niso izvajali potegavščine, je pokazala preiskava. Foto: EPA
Trije Britanci niso izvajali potegavščine, je pokazala preiskava. Foto: EPA
Köln Bonn, Easyjet
Zaradi pristanka letala iz Ljubljane je na letališču v Kölnu nastal kaos. Foto: Reuters
Easyjet
Zaradi težav so ob približno 19. uri ustavili promet na nemškem letališču, okoli 22. ure pa so ga spet vzpostavili. V tem času je bilo preusmerjenih 10 poletov, 20 letal pa je vzletelo z zamudo. Foto: EPA
Letališče Jožeta Pučnika
"Vse ukrepe v povezavi s potniki in njihovo ročno in oddano prtljago smo izvedli kot dan prej in v preteklosti. Nobenega suma, da bi bilo kaj narobe s prtljago, ni bilo," je pojasnil vodja službe za varnost in zaščito za ljubljanskem letališču Dušan Sofrič. Foto: BoBo
Bobni preplah na letalu je bil lažen
Grožnja z bombo na letalu

Sobotni popoldanski polet britanskega nizkocenovnega prevoznika je bil preusmerjen, ker naj bi potniki slišali pogovor, v katerem naj bi se omenjala beseda bomba oz. eksploziv.

"Kot smo izvedeli neuradno, je neka potnica na letalu obvestila stevardeso, da se trije potniki pogovarjajo o terorističnih napadih, da ima eden od njih tudi knjigo, na kateri piše 'Kill', torej Ubijaj in da ima drugi pri sebi nahrbtnik, iz katerega gledajo kabli," je za TV Slovenija poročala dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Stevardesa je obvestila pilota leta EZY3246, ki se je glede na informacije, ki jih je imel, iz previdnosti odločil za predčasni pristanek.

Pri evakuaciji devet poškodovanih
Po pristanku je nemška zvezna policija z letala po reševalni drči evakuirala 151 potnikov, zaradi česar je moralo devet ljudi poiskati tudi zdravniško pomoč, nato pa nadzorovano razstrelila sumljivi nahrbtnik ter pridržala tri ljudi. Šlo je za britanske poslovneže, stare 31, 38 in 48 let, nihče od njih pa pred tem ni bil znan varnostnim službam.

Nahrbtnik je pripadal 48-letniku in so ga uničili, potem ko so v njem zaznali kable. Policija pa na krovu letala ni našla eksploziva ali kakšnih drugih nevarnih predmetov.

Preiskava proti osumljeni trojici ustavljena
Reuters poroča, da so tri osumljence preiskovali zaradi "suma, da so se pripravljali, da bodo zagrešili hudo kaznivo dejanje, ki bi lahko ogrozilo državo", vendar so preiskavo proti njim nato ustavili in jih izpustili brez obtožnic, saj niso našli nobenih dokazov.

"Menimo, da resnična nevarnost nikoli ni obstajala," je dejal predstavnik lokalne policije.

"Kot nam je povedal tiskovni predstavnik kölnske policije neuradno, je potnica odreagirala preobčutljivo. Pogovorili so se s 16 pričami in nobena od njih ni potrdila, da so slišali, da naj bi se ti trije ljudje torej pogovarjali o terorističnih napadih in po oceni policije in tožilstva dokazov za kakršno koli obtožnico proti tem trem britanskim državljanom ne obstaja," je dodala Fijavževa.

Obsežna akcija
Zaradi dogajanja so ob približno 19. uri tudi ustavili promet na nemškem letališču, okoli 22. ure pa so ga spet vzpostavili. V tem času je bilo preusmerjenih 17 poletov, več letal pa je nato vzletelo z zamudo.

Vendar pa vir nemških varnostnih silah brani intenzivnost celotne preiskave, čeprav niso našli nobenih dokazov. "Vsako potencialno grožnjo moramo vzeti resno," je dejal in ob tem spomnil, da je bilo letalo namenjeno v London, ki je bil v zadnjem času priča številnim terorističnim napadom, kar je še povečalo skrbi oblasti.

Prtljaga pregledana na ljubljanskem letališču
Iz družbe Fraport Slovenija so sporočili, da je bilo letalo z ljubljanskega letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa glede na doslej preverjene informacije pregledani v skladu z uveljavljenimi in zahtevanimi postopki.

Letalski promet je danes in v soboto potekal nemoteno, povečane zaskrbljenosti ali preplaha med potniki pa ni opaziti, so še navedli.

Službe na Brniku upoštevale vse varnostne predpise
Danes so se na Brniku sestale tudi odgovorne službe. Po sestanku je državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Jure Leben povedal, da so službe na letališču upoštevale vse varnostne predpise. Ob tem je v izjavi za medije posebej pozval potnike, naj sledijo navodilom varnostnih služb in se distancirajo od izrazov in komentarjev, povezanih s terorizmom.

Vodja službe za varnost in zaščito za ljubljanskem letališču Dušan Sofrič je poudaril, da pred sobotnim letom niso opazili nobenih posebnosti: "Vse ukrepe v povezavi s potniki in njihovo ročno in oddano prtljago smo izvedli kot dan prej in v preteklosti. Nobenega suma, da bi bilo kaj narobe s prtljago, ni bilo."

"Zakaj je kabinsko osebje ukrepalo, kot je? Verjetno so imeli močne razloge. Težko komentiram, kaj so slišali in na osnovi česa so se odločili. Če pomislite, kaj se dogaja v Veliki Britaniji, in v luči dogodkov je to razumljivo," je še menil.

Kdo bo vse to plačal?
In kdo bo nosil stroške sinočnjega incidenta, ko je moralo letalo Easyjeta pristati v Kölnu, ob tem pa je obstalo celotno letališče?

Direktor javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt meni, da bi morali stroške nositi potniki, a dodaja: "Verjetno bodo stroške morali nositi Easyjet, letališče Köln in preostali prevozniki, ki niso mogli opraviti letov."

"To je edino vprašanje, na katerega ta trenutek nima nihče odgovorov. Očitno je šlo za splet naključij. Trije Britanci niso izvajali potegavščine, je pokazala preiskava. Stevardesa se je odzvala pravilno, pilot se je odzval pravilno, postopki, ki so stekli, so postopki, ki se odvijajo v takih primerih. Letališče in letalska družba lahko vložita odškodninsko družbo, vprašanje je le - proti komu," zaključuje Fijavževa.


V spodnjem videu si lahko ogledate prizore preplaha na letališču v Kölnu, ki ga je povzročila domnevna grožnja z bombo; video: Reuters

Bobni preplah na letalu je bil lažen
Grožnja z bombo na letalu