Vlada mora med drugim pripraviti izhodišča za pogajanja s sindikati. Foto: RTV SLO
Vlada mora med drugim pripraviti izhodišča za pogajanja s sindikati. Foto: RTV SLO

Minister za pravosodje Lovro Šturm je med najpomembnejšimi izpostavil predloga novel o odvetništvu in kazenskem postopku in predloga zakonov o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah in odvetniški tarifi.

Vlada vztraja pri odvetniških tarifah
Z novelo zakona o odvetništvu je pravosodnemu ministrstvu in predstavnikom Odvetniške zbornice uspelo uskladiti stališča glede disciplinskega postopka, ne pa tudi glede odvetniške tarife, pri čemer ministrstvo še vztraja pri svojem. Šturm je namreč prepričan da bo zakon pripomogel k hitrejšemu reševanju sporov.

Minister je kot vladni prispevek v boju proti korupciji izpostavil predlog novele zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, saj bo sodišče po predlogu zakona imelo možnost pravni osebi v okviru sankcij zaradi kaznivih dejanj s tega področja prepovedati udeležbo na javnih razpisih in udeležbo pri trgovanju s finančnimi instrumenti za dobo od treh do desetih let oziroma za dobo od enega do osmih let.

Predlog novele zakona o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah pa naj bi spodbudil uporabo postopkov mirnega reševanja sporov.

Vlada bo na seji sicer obravnavala še predlog pogajalskih izhodišč o aneksih oziroma kolektivnih pogodbah dejavnosti in poklicev, ocenila pa bo tudi finančne posledice odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.