Zdravstveni minister Tomaž Gantar ocenjuje, da bo čezmejno zdravljenje stalo pet do deset milijonov evrov. Foto: BoBo
Zdravstveni minister Tomaž Gantar ocenjuje, da bo čezmejno zdravljenje stalo pet do deset milijonov evrov. Foto: BoBo

Za zdaj se je finančni pritisk na zdravstveno blagajno nekoliko zmanjšal zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je prinesel Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), vendar pa novo grožnjo njeni stabilnosti prinaša evropska direktiva o čezmejnem zdravljenju, ki se bo uveljavila oktobra prihodnje leto. Ta bo namreč bolnikom omogočila prost izbor v drugih državah, zlasti na področju specialističnega zdravljenja.

V tujino tudi zaradi predolgih čakalnih dob
Pravico do zdravljenja v tujini bodo imeli bolniki, če v lastni državi določenih storitev oziroma diagnostike ne opravljajo ali pa če so čakalne dobe predolge. Na to se moramo pripraviti, pravi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Za tovrstne priprave bo treba nameniti od pet do deset milijonov evrov ter najti dogovor z vodstvi bolnišnic o organizaciji ekip, da bi zmogli dodatno delo znotraj obstoječe zakonodaje.

Prednost ima zdravstvena dejavnost
Usmeritve za organizacijo javnih zavodov in koncesijsko dejavnost pripravlja ministrstvo za pravosodje in javno upravo, načelne rešitve glede prispevne stopnje pa ministrstvo za finance. Zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju tako letos še ne bo, prednost ima zdravstvena dejavnost.
Bolj samostojna vodstva z večjo odgovornostjo pa bodo tudi lažje opravila z rezervami, ki pa v zdravstvu še vedno so, verjame minister.

Helena Lovinčič, Radio Slovenija