Cene storitev naraščajo, plače so urejene s kolektivno pogodbo. Oboje za proračun predstavlja veliko breme, pravi minister Miklavčič. Foto: EPA
Cene storitev naraščajo, plače so urejene s kolektivno pogodbo. Oboje za proračun predstavlja veliko breme, pravi minister Miklavčič. Foto: EPA
Borut Miklavčič
Ministrstvo bo poslancem v roku 14 dni posredoval predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

Razprava o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti je bila po besedah zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča dolga, ob njej pa je "prevladalo spoznanje o nujnosti sprememb v zdravstvenem varstvu in zavarovanju", je dejal pred državnim zborom.

V zadnjih 17 letih namreč po njegovem na tem področju skorajda ni bilo nobenih resnih sprememb, zato se je nabralo kar nekaj slabosti - od vrednotenja dežurstev, slabe organizacije zdravstvene dejavnosti do premajhnih vlaganj delodajalcev v zdravje zaposlenih. Tega se, kot je dejal, zaveda tudi vlada, zato je po njegovem mnenju reforma zdravstvenega sistema ena izmed njenih osrednjih nalog.

Ogorčen nad ureditvijo dežurstev
V odgovoru na poslansko vprašanje je dejal, da je tudi sam ogorčen nad visokimi cenami in plačili dežurstev, a poudaril, da so zadnja določena v kolektivni pogodbi. Postopki za njeno spremembo tečejo, druge rešitve pa po njegovem mnenju v tem trenutku ni na vidiku.

Težave, ki se pojavljajo zaradi naraščajočih stroškov v zdravstvu, bo ministrstvo reševalo z notranjo racionalizacijo, pripravljajo pa tudi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerimi nameravajo "razširiti nekatere osnove za plačevanje zdravstvenih prispevkov" in na ta način v blagajni zagotoviti več sredstev. Kot največjo težavo, zaradi katere prihaja do povečevanja stroškov v zdravstvu, Miklavčič sicer vidi povečanje plač predvsem negovalnega kadra in zdravnikov.

ZZZS: V četrtek 2 kršitvi
Sicer pa so predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ugotovili, da so med četrtkovim protestom zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov v severovzhodni Sloveniji v dveh ambulantah v območni enoti Maribor paciente pustili čakati do 15. ure. To je po mnenju ZZZS-ja kršitev pogodbe in splošnega dogovora za pogodbeno leto 2009.