Zaradi lepega vremena v Protorožu pričakujejo kar 100-odstotno zasedenost hotelov. Foto: www.portoroz.si
Zaradi lepega vremena v Protorožu pričakujejo kar 100-odstotno zasedenost hotelov. Foto: www.portoroz.si
Koliko nenapovedanih turistov bo lepo vreme privabilo v Ljubljano? Foto: MMC RTV SLO

Že pretekli četrtek so bili hoteli za velikonočne praznike v povprečju 85-odstotno zasedeni, nekoliko višji pa je bil odstotek v hotelih s tremi ali štirimi zvezdicami. Lepo vreme je zagotovo privabilo še nekaj nenapovedanih gostov. Lea Šuligoj iz portoroškega turističnega združenja nam je še pred začetkom praznikov dejala, da pričakujejo kar 100-odstotno zasedenost. Dobro so obiskani tudi preostali obalni kraji in vasi v istrskem zaledju. V Izoli ugotavljajo malo nižjo zasedenost hotelov kot v Portorožu, v Kopru pa je zasedenost 60-odstotna. Za dobro obiskanost pa poleg vremena poskrbijo še številne prireditve.

Tudi na Bledu odvisni od vremena
Nekoliko manj rezervacij so imeli pred začetkom praznikov na Bledu - hoteli so bili od 60- do 80-odstotno zasedenost, lani pa je bila zasedenost med 70 in 90 odstotki, nam je pojasnila direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. A kot opozarja Livija Kovač Kostantinovič s Slovenske trustične organizacije, je obiskanost zelo odvisna od vremena. Vreme je te dni odlično, zato bodo tudi rezultati najverjetneje taki.

V Ljubljani bolje kot lani
Da bo lepo vreme privabilo kar nekaj nenapovedanih gostov, pričakujejo tudi v Ljubljani. Kot nam je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi pri Zavodu za turizem Ljubljana, Petra Stušek, so bile namestitvene kapacitete v glavnem mestu povprečno 50-odstotno rezervirane, kar je za kar deset odstotkov bolje od lanskih rezervacij.

V Portorožu si od poletja veliko obetajo
Na vprašanje, ali je zaradi recesije že opaziti upad gostov, smo s turističnih organizacij dobili različne odgovore. V Portorožu imajo tako za poletje približno enako število rezervacij kot v istem obdobju lani, obenem pa je bil prvi konec tedna v aprilu za kar 35-odstotkov bolj uspešen kot lanski.

Po drugi strani je na Bledu rezervacij manj. Tukaj opozarjajo predvsem na upad gostov iz Velike Britanije, ki na Bledu ustvarijo kar 17 odstotkov nočitev. V Ljubljani uspešnosti poletne sezone še ne morejo napovedati.

Več Slovencev, manj tujcev
Z recesijo se spreminja tudi struktura gostov, saj narašča število domačih, upada pa število tujih gostov. V Portorožu število tujih turistov ostaja enako, nekoliko se je povečal le obisk domačih. Slovenci so se začeli bolj zanimati za Bled, povprečno pa ustvarijo sedem odstotkov nočitev. Še vedno namreč prevladujejo Britanci, od tujih turistov pa jim sledijo Nemci, Italijani, Hrvati, Japonci, Nizozemci in Američani. Za Bled se znova zanimajo tudi Belgijci, Francozi in Španci.

S. Z.