Uroš Brežan se je z ministrske funkcije v aktualni vladi poslovil oktobra lani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Uroš Brežan se je z ministrske funkcije v aktualni vladi poslovil oktobra lani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile aprila 2022, je Državna volilna komisija (DVK), ugotovila, da bi bil v primeru, če v volilni enoti Postojna z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bila izvoljena Mateja Čalušić, izvoljen Danijel Bešič Loredan.

Ker se Bešič Loredan ni odzval na obvestilo o pravici opravljanja funkcije nadomestnega poslanca, se je ta pravica prenesla na naslednjega kandidata. Kot so sporočili z DVK-ja, je to Uroš Brežan, ki je bil izvoljen v volilni enoti Postojna, v volilnem okraju Tolmin, kjer je prejel 3730 oziroma 32,87 odstotka glasov. Brežan je DVK-ju že sporočil, da sprejema mandat.

Brežan je sicer v aktualni vladi sprva opravljal funkcijo ministra za okolje in prostor, januarja lani pa je ob rekonstrukciji vlade prevzel vodenje novoustanovljenega ministrstva za naravne vire in prostor. Minister je bil do oktobra lani, ko je podal odstopno izjavo. Razlog za odstop naj bi bilo nezadovoljstvo predsednika vlade Roberta Goloba z odzivom Brežana po avgustovskih poplavah.

Preden je postal minister v Golobovi vladi, je bil Brežan med letoma 2006 in 2022 župan občine Tolmin.