Predsedniški kandidati. Foto: BoBo
Predsedniški kandidati. Foto: BoBo

Kolega novinarja in komentatorja Uroš Esih (Delo) in Rok Kajzer (Večer) se strinjata, da je kampanja potekala relativno mirno, da so se kandidati bolj soočali z voditelji oddaj kot pa drug z drugim, pa tudi, da ključni spopad za vstop v drugi krog še vedno poteka na levi sredini, medtem ko je na desnici favorit že znan. V zadnji javnomnenjski raziskavi Ninamedie, ki jo je objavil Večer, se je izrazito povečalo število tistih, ki so sporočili, da ne bodo šli na volitve. V primerjavi s septembrom je takšnih respondentov za deset odstotnih točk več, podobno višje je tudi število neopredeljenih. "Zastavlja se torej vprašanje, ali imajo dovolj predvolilne kampanje ali pa so predvolilna soočenja prinesla odgovore in je lep delež volivcev ugotovil, da jih nihče iz sedmerice kandidatov ne prepriča. Morda je inflacija soočenj kandidatov dvorezen meč," razmišlja Kajzer.

Esih se strinja in doda, da tudi v volilnih štabih poudarjajo, da je bilo v tej kampanji izjemno veliko intervjujev, soočenj, tako da se kandidati skozi celotno kampanjo ukvarjajo bolj ali manj le s tem. "Ko spremljam soočenja in intervjuje, je jasno, da so kandidati zelo dobro naučeni odgovorov, ki jih zanje pripravljajo strokovnjaki za odnose z javnostmi in vidi se, da dobesedno kopirajo odgovore," dodaja Esih. In tudi: "Zelo malo je bilo v soočenjih duelov med kandidati. Kar je dalo televizijskim soočenjem dinamiko, so bila soočanja televizijskih voditeljev s kandidati – Logarja z bežanjem od stranke, Pirc Musarjevo s premoženjem ter Brgleza s financiranjem šahovske zveze."

Kvalifikacije pred drugim krogom – Rok Kajzer in Uroš Esih

Napadi generirajo žrtve na drugi strani

Kajzer dodaja, da je skozi pretekle kampanje postalo jasno, da agresija in napadalnost hitro generirata žrtev na drugi strani, kar volivci nagradijo. "Tudi zato soočenja potekajo v rokavicah, kandidati pa neposredno ne obračunavajo med seboj," meni.

Se bosta v zadnjih dneh kampanje vključila tudi Robert Golob in Janez Janša? Koliko bi glas prvega koristil Brglezu in ali bi javna podpora drugega lahko škodovala Logarju? Kakšno težo ima vnovična podpora Milana Kučana Nataši Pirc Musar? "Kučanovo mnenje prihaja v pomembnem obdobju kampanje in utegne imeti vpliv na tiste, ki se še odločajo.
Pridružujem se mnenju politologov, analitikov, ki menijo, da soočenja prispevajo k zelo majhnim premikom v javnem mnenju," odgovarja Esih.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Negotovost drugega kroga

Ninamedia, ki izvaja meritve javnega mnenja za Večer, je izmerila poleg rejtingov posameznih kandidatov tudi, kako bi se odrezali v dvobojih v drugem krogu. In Logarju, ki bo skoraj gotovo v drugem krogu, se po Večerovi raziskavi v dvobojih z obema potencialnima nasprotnikoma obeta zmaga. "Toda opozoril bi na nepredvidljivost drugega kroga, kajti po prvem krogu bodo na nadaljnje odločanje vplivali številni novi faktorji. V preteklosti smo že spremljali zelo dobro kampanjo dveh desnosredinskih kandidatov – ena je bila Barbara Brezigar, ki jo je Janez Drnovšek v drugem krogu le s težavo premagal, drugi pa je bil Lojze Peterle, ki je ravno tako izgubil v drugem krogu," pravi Kajzer, ki za Večer tudi interpretira raziskavo Ninamedie. "Drugi krog bo tako zelo zanimivo spremljati in tam se bo odvijala ključna drama, kajti do zdaj še desnosredinskemu kandidatu ni uspelo osvojiti predsedniških volitev. Uspelo je le Borutu Pahorju, ki je prihajal z leve, a je z desnimi glasovi premagal kandidata levice."

Seveda nismo šli niti mimo trenj v koaliciji, kjer sta se Gibanje Svoboda in SD spopadla za kandidate za lokalne volitve. Ker so tokratno epizodo tričetrtinsko prevzeli Mariborčani, smo podrobno govorili prav o predvolilnem spopadu za štajersko prestolnico. Ta je, pravi Rok, "mikro odslikava" razmerij med strankami, ki vodijo državno politiko.