Savinja. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Savinja. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Ob sobotnem neurju so narasli vodotoki povzročali težave v krajih v porečju Savinje. Domačini zato opozarjajo, da je čiščenje vodotokov in urejanje strug treba še pospešiti. Z direkcije za vode pa odgovarjajo, da država dela vse, kar je v njeni moči. Njihovi strokovnjaki in ekipe koncesionarjev so, kot trdijo, od velikih avgustovskih poplav nenehno na terenu.

V občini Mozirje, kjer načrtujejo preselitev sedmih družin, v zadnjih dnevih koncesionarji pospešeno čistijo in urejajo vodotoke, pravi tamkajšnji župan Ivan Suhoveršnik. A dodaja, da je naselje Loke od avgusta po veliki povodnji še večkrat poplavilo. Nazadnje dve hiši v soboto.

"Ponovno so bili poplavljeni. Malo je manjkalo, da s sodelavcem nisva bila tepena, pa popolnoma nič kriva," je dejal Suhoveršnik.

Pred dvema dnevoma je Savinja prestopila bregove tudi v občini Ljubno. V Okonini je poškodovala vodovod in odnesla precej zemljišča. Del tega naselja, bo ob naslednjem neurju, če ne bodo uredili brežine, vnovič pod vodo, opozarja župan Franjo Naraločnik: "Zelo nestrpno čakamo izhodišča, ki nam bodo seveda posredovana od vodarske stroke, saj brez teh tudi mi ne moremo izvajati nekih drugih ukrepov na naši komunalni in predvsem cestni infrastrukturi."

Vodarsko stroko so okrepili, a ker do zdaj zanjo držav ni imela posluha, vrzeli ne morejo zapolniti čez noč, je prejšnji teden v oddaji Vroči mikrofon povedala direktorica Direktorata za vode Neža Kodre. Ta pojasnjuje, da so do zdaj dela končali na približno 150 deloviščih.

"V tem hipu je na terenu na območju Savinje približno 40 ekip, to pomeni približno 180 delovnih strojev, torej od tovornjakov, bagrov in preostale mehanizacije in približno 250 delavcev," pojasnjuje Kodre.

Društvi vodarjev in za varstvo voda pa ob tem opozarjata, da je dela treba izvesti strokovno. V nasprotnem primeru z njimi lahko naredi več škode kot koristi.