Bor Nekrep (1999-2008). Foto: MMC RTV SLO
Bor Nekrep (1999-2008). Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Minister za zdravje nezadovoljstva nad dolžino postopka ni skrival, a je trdil, da ima brez spremembe zakonodaje zvezane roke. Foto: MMC RTV SLO
UKC MB
V mariborskem kliničnem centru se bodo na sklepe odzvali, ko jih bodo prejeli in preučili. Foto: RTV SLO
Primer Nekrep: Odzivi bolnišnice
Primer Nekrep: Zmotna presoja zdravnice

Borova starša, Tatjana in Matjaž Nekrep, sta danes še enkrat podoživela vse grozote tiste noči, zato sta preveč prizadeta, da bi lahko dala izjavo za javnost, je povedala Tatjana Nekrep. Dejala pa je, da so se predstavniki zbornice zelo korektno pogovarjali z njima, vendar je njuna bolečina prevelika, da bi lahko kar koli komentirala.

Za Radio Slovenija se je pa odzval odvetnik staršev Andrej Pitako. Dejal je, da gre "že spet za neko prikrivanje dejstev". Dodal je, da sklepi komisije, ki naj bi bili po njegovem mnenju sprejeti soglasno, ne ustrezajo podatkom, s kakršnimi razpolagajo on in Nekrepovi. Pravi tudi, da iz dokumentacije ni vidno mnenje avstrijskih strokovnjakov.
Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je v primeru Nekrep presodil, da je prišlo po prejetju preverjenega izvida visoke vrednosti amonijaka v krvi do zmotne presoje, je na novinarski konferenci predstavil član odbora David Neubauer.

Ali je šlo za strokovno napako, bo dokončno odgovorilo razsodišče zdravniške zbornice, tožilstvo pa na mnenje odbora ni čakalo in že aktivno deluje.

Postopek do ugotovljene povišane stopnje amonijaka primeren
Kot je dejal Neubauer, je odbor na izredni seji 3. marca, ko so preučili mnenja strokovnjakov iz Avstrije in Nemčije ter mnenja slovenskih strokovnjakov, sprejel šest sklepov. Po njihovem mnenju je bila začetna diagnostična obravnava bolnika z opravljenimi preiskavami in pregledi glede na simptome in nevrološko stanje bolnika v skladu z medicinsko doktrino.

Prav tako je bilo primerno simptomatsko zdravljenje na intenzivni enoti do ugotovljene povišane vrednosti amonijaka v krvi, po prejetju izvida krvi okoli 1. ure zjutraj pa "je prišlo do zmotne presoje in nespoznane vrojene napake presnove, zato so dodatne ukrepe začeli izvajati šele zjutraj", je dejal Neubauer.

Kot so sklenili na odboru, bi morala dežurna zdravnica ob ugotovitvi povišane vrednosti amonijaka takoj začeti ustrezno zdravljenje oz. otroka takoj premestiti v ustrezno drugo bolnišnično enoto. Zdravnik, ki je odredil prevoz v ljubljanski UKC, pa je glede na povišan sladkor v krvi pri bolniku pred prevozom presodil, da bi z višjo koncentracijo glukoze lahko dodatno ogrozil otrokovo zdravje, menijo na odboru.

Ob tem pa po njihovem sklepu "ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi otrok preživel ali bolezen prestal brez škode tudi ob ustreznem zdravljenju".

Kot je poudarila predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec, danes poročajo o ugotovitvah odbora za strokovno-medicinska vprašanja, "ki ne izreka ukrepov" zoper zdravnike, ampak podaja "samo svoje strokovno stališče na podlagi vseh dokumentov". Za govorjenje o krivdi v smislu kazenske odgovornosti zato po njenih besedah zbornica nima nobene pristojnosti.

UKC Maribor: Dokument še čakamo
V UKC-ju Maribor od Zdravniške zbornice Slovenije niso prejeli še nikakršnih dokumentov v zvezi s sklepom odbora za strokovno-medicinska vprašanja glede primera Nekrep, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Kot navajajo v UKC-ju Maribor, bodo omenjeni sklep takoj, ko ga bodo prejeli, tudi preučili "in na osnovi tega sprejeli odločitve, ki jih bodo sporočili tudi javnosti".

(Pre)dolg postopek
Poleg javnosti je na konec preiskave nestrpno čakal tudi pristojni minister Miklavčič. "Zakoni se pripravljajo," je pred časom povedal pristojni minister Miklavčič in pojasnil, da brez tega odvzem pooblastil zbornici ni mogoč.

Dodal je, da "zadeva traja predolgo", saj javnost na poročilo zdravniške zbornice čaka že pol leta. V okviru zakonodaje obstajajo finančni, upravni in strokovni nadzor, zadnjega pa izvaja zdravniška zbornica. "Ko bodo zakoni v obravnavi, boste videli tudi, kaj se predvideva in kaj bo odgovor," je napovedane spremembe v zakonodaji komentiral minister za zdravje.

Izjava zdravniške zbornice je opozorilo vsem bolnišnicam, da morajo svoje strokovne interne nadzore "opraviti maksimalno natančno" in biti pri tem "maksimalno pošteni" do bolnikov in svojih zaposlenih, meni Janez Remškar, direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje. Dodaja, da njihov namen ni, da se iščejo "gnila jabolka", ampak da bo napak manj.

Bor Nekrep je umrl lanskega marca.

L. D.

Primer Nekrep: Odzivi bolnišnice
Primer Nekrep: Zmotna presoja zdravnice