Uslužbenci javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice puščajo takšna obvestila voznikom, ki v vozilu nimajo parkirnega listka iz parkomata. Foto: MMC RTV SLO
Uslužbenci javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice puščajo takšna obvestila voznikom, ki v vozilu nimajo parkirnega listka iz parkomata. Foto: MMC RTV SLO
Parkiranje brez parkirnega listka se ne splača, saj v nadzorovanje svoje delavce pošilja tudi Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Foto: RTV SLO

Ali ste obiskali parkomat ali ne, namreč poleg mestnih redarjev preverjajo tudi "redarji inkasanti", je za MMC povedala vodja razvoja sektorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, Darja Pungerčar.

Majhen košček papirja, ki mu sledi globa
Ti vam bodo za brisalce zataknili neugleden kos papirja z naslovom "Obvestilo o vložitvi predloga za začetek postopka o prekršku", na katerem je poleg ure, datuma in vaše registrske številke še žig podjetja. Obvestila so v nasprotju z modrimi plastificiranimi obvestili policije in vijoličastimi mestnega redarstva nezavarovana, zato so nekateri "domnevni kršitelji" podvomili o verodostojnosti zaradi vremenskih razmer pogosto razmočenih in poškodovanih koščkov papirja.

MMC je o tem povprašal Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, kjer so povedali, da gre za verodostojna obvestila, s katerimi voznike obveščajo, da bo proti njim lahko uveden postopek. Kopija listka namreč roma na ljubljansko Mestno redarstvo, kjer po zagotovilih JP LPT-ja voznika obvestijo o prekršku in mu dajo možnost, da se izreče o krivdi.

JP LPT: Opozarjamo voznike
Pungerčarjeva je dejala, da so se za obvestila odločili samostojno, saj bi bilo dovolj, da domnevne prekrškarje le naznanijo mestnemu redarstvu, a se jim je zdelo prav, da na morebiten začetek postopka opozorijo tudi voznika.

Če voznik krivdo prizna, ima možnost plačati polovično vsoto globe, ki drugače znaša 40 evrov, sicer se postopek nadaljuje.

Na MOL-u pa so za MMC dejali, da ne gre za "redarje inkasante", saj je edini prekrškovni organ Mestno redarstvo. So pa uslužbenci Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, ki se na ljubljanskih parkiriščih pojavljajo kot upravljavec oziroma oškodovanec, upravičeni podajati pobude za uvedbo postopka o prekršku. To pomeni, da Mestnemu redarstvu sporočijo podatke o kršiteljih (torej registrske tablice), dostopa do osebnih podatkov kršiteljev pa nimajo.

A. K. K./A. M.