Sodna odločitev bo pravnomočna v ponedeljek. Foto: BoBo
Sodna odločitev bo pravnomočna v ponedeljek. Foto: BoBo

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) so za STA pojasnili, da so leta 2000 z državo sklenili menjalno pogodbo o zamenjavi nepremičnin, s katero je nastalo za 820.730 evrov razlike v njihovo korist. Strani bi morali zato v enem letu skleniti aneks, s katerim bi se dogovorili, kako urediti to razliko. A ta aneks nikoli ni bil sklenjen, in zato je moral RKS vložiti tožbo zoper državo, v kateri je zahteval plačilo razlike z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 9. marca 2001 dalje. Aneks bi namreč morali skleniti do 8. marca 2001.

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek, pritožbo na to odločbo je zavrnilo tudi višje sodišče. Zoper odločitev sodišča druge stopnje je RKS vložil zahtevo za revizijo na vrhovno sodišče, ki je reviziji ugodilo. Na ljubljanskem okrožnem sodišču je 2. septembra letos ponovno potekala obravnava, sodišče pa je svojo odločitev strankam sporočilo pisno.

Na RKS-ju dodajajo, da bi bili vseskozi pripravljeni na pogovore o mirni rešitvi spora, a od države niso dobili nobene ponudbe za poravnavo.

Sodba še ni pravnomočna, pritožbeni rok pa se po pojasnilu pravobranilstva izteče v ponedeljek. Ali se bo pravobranilstvo pritožilo, še ni znano, so ta teden pojasnili za STA, saj se morajo o tem najprej dogovoriti z ministrstvom za zdravje.