Odvetnica kardinala Rodeta Nina Zidar Klemenčič bo izsledke testa očetovstva javnosti posredovala takoj, ko bodo znani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odvetnica kardinala Rodeta Nina Zidar Klemenčič bo izsledke testa očetovstva javnosti posredovala takoj, ko bodo znani. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Peter S. in Rode oddala vzorce

Odvetnica kardinala Franca Rodeta Nina Zidar Klemenčič je za MMC dejala, da je v nenehnem stiku z nemškim kolegom, odvetnikom Petra Stelzerja, za STA pa je potrdila, da je kardinal v teh dneh oddal vzorec DNK na inštitutu, ki ga je predlagal Peter Stelzer.

Kot poroča Večer, naj bi bil po neuradnih informacijah rezultat že znan. Časnik tudi navaja, da je nekdanji nadškof in metropolit v Ljubljani Rode odstopil od hkratnega testiranja dveh oseb na istem mestu ob istem času, in nazadnje, da se stvar enkrat konča, pristal na vse Stelzerjeve pogoje, tudi na to, da se test opravi v Nemčiji.

Hkratna navzočnost v Münchnu ni potrebna
Za TV Slovenija je Gertrud Beck iz Laboratorija za serologijo krvnih skupin in genetiko v Münchnu izjavila, da "hkratna navzočnost strank ni obvezna". "Pred odvzemom vzorca zahtevamo osebni dokument, naredimo fotografijo, odvzamemo tudi prstne odtise. Osebne podatke zapišemo na obrazec, ki ga z vzorcem pošljemo izvedencu," je Beckova pojasnila postopke v enem izmed treh laboratorijev v Münchnu.

Spomnimo. Avgusta je Delo objavilo zgodbo poslovneža Petra Stelzerja, ki domneva, da je kardinal Rode njegov oče. Kot je za MMC takrat izjavil vir, ki pozna ozadje primera, naj bi mu to po dolgih letih vztrajanja zaupala mati, a mu je hkrati dejala, da tega nikoli ne bo priznala javno ali na sodišču. Kardinal Rode domnevo očetovstva zavrača, privolil je tudi, da test opravi v Nemčiji, potem ko ga Peter Stelzer ni hotel opraviti v Sloveniji. Kardinal Rode je odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost, da opravi test očetovstva.

Peter S. in Rode oddala vzorce