Vrhovni sodniki bodo odločitev najprej poslali strankam v postopku. Foto: BoBo
Vrhovni sodniki bodo odločitev najprej poslali strankam v postopku. Foto: BoBo
Vrhovni sodniki zahtevam trojice iz zadeve Patria niso ugodili
Sodniki naj bi zavrnili Janšo, Krkoviča in Črnkoviča


Kakšna je odločitev, sodišče ni sporočilo, saj se, kot so pojasnili, v zahtevah za varstvo zakonitosti ne predvideva ustne razglasitve odločitve. Najprej bodo pripravili pisno odločbo, ki jo bodo posredovali strankam predvidoma v roku enega meseca. "Do takrat dodatnih informacij v povezavi z odločitvijo oziroma njene vsebine ne moremo posredovati," so še sporočili.

A Reporter in Večer poročata, da so sodniki - s štirimi glasovi za in enim proti oz. tremi za in dvema proti - zahteve za varstvo zakonitosti zavrnili. Očitno tudi niso zavrnili sodbe Janši, saj bi sicer to sporočili takoj, po navadi so takšno odločitev poslali po faksu.

Janša z odzivom na Twitterju
Janša se je na neuradne informacije odzval s tvitom: "Slučajno #patria spet tik pred volitvami že šestič, pa še partijska komisija o odvzemu mandata na isti dan. Postali dežela slučajev in ovac." Medtem ko je poslanec njegove stranke Branko Grims napovedal, da bo zgodba doživela svoj epilog na ustavnem sodišču in na Evropskem sodišču za človekove pravice.

"Neuradno obvestilo sprejemamo zgroženi nad dejstvom, da niso bili upoštevani prepričljivi pravni argumenti obrambe, številnih uglednih pravnih strokovnjakov ter nekdanjih ustavnih sodnikov. Vrh sodne oblasti je neodziven na opozorila in z udeležbo svojega predsednika pri sojenju v ostrem nasprotju z zahtevami Evropskega sodišča za človekove pravice do nepristranskosti pri sojenju manifestira komaj predstavljivo aroganco in zanikanje načela zakonitega naravnega sodnika," pa se je v imenu Zbora za republiko odzval Lovro Šturm.

V senatu, ki odloča o vloženih pritožbaj, je sicer pet sodnikov vrhovnega sodišča -predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, sodnica poročevalka Vesna Žalik, Maja Tratnik, Marko Šorli in Damijan Florjančič.
Pritožbe zavrnjene
Zahtevo za varstvo zakonitosti so vložili odvetniki Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča po tem, ko so bili pravnomočno obsojeni v zadevi Patria in po tem, ko so bile vse njihove pritožbe zavrnjene kot neutemeljene.
Vse tri je sodišče spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril pri nakupu oklepnikov. Janši je prisodilo dveletno zaporno kazen, plačati pa bo moral še globo v višini 37.000 evrov. Krkovič in Črnkovič sta bila obsojena na 22 mesecev zapora in 37.000 evrov denarne kazni.
Črnkovič okreva po operaciji
Črnkovič je sicer ljubljansko okrožno sodišče zaprosil za osem tednov odloga prestajanja zaporne kazni v zadevi Patria. Črnkovič bi se na Dobu moral zglasiti v soboto, a je v sporočilu za javnost pojasnil, da je pretekli teden opravil operativni poseg, osem tednov pa potrebuje za okrevanje po operaciji.

Vrhovni sodniki zahtevam trojice iz zadeve Patria niso ugodili
Sodniki naj bi zavrnili Janšo, Krkoviča in Črnkoviča