Slovenija je od leta 2005 do danes iz evropske blagajne dobila za 3,355 milijarde evrov več, kot jih je vanjo vplačala. Foto: Reuters
Slovenija je od leta 2005 do danes iz evropske blagajne dobila za 3,355 milijarde evrov več, kot jih je vanjo vplačala. Foto: Reuters

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič je odboru DZ-ja sicer zagotovil, da težave z informacijskim sistemom pospešeno odpravljajo, ni pa izključil morebitne zaustavitve povračil sredstev iz evropske blagajne.

Težave, ki so se lani pokazale na področju informacijskega sistema, po navedbah ministra pospešeno odpravljajo. "Z revizijo je bilo za slabih označenih 27 ključnih točk, do zdaj smo jih odpravili 22," je povedal. Ker je s tem seznanjena tudi Evropska komisija, lahko pride do začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev, je opozoril.

A to po njegovih zagotovilih ne bo ogrozilo izvajalcev projektov, saj zanje sredstva založi slovenski proračun, je izpostavil. "Dejstvo je, da podatki za letošnje prvo četrtletje kažejo na določen napredek in da stanje še zdaleč ni katastrofalno. Številke je treba gledati celovito," je še povedal članom odbora.

Poročilo, s katerim se je vlada seznanila konec februarja, kaže, da je Slovenija do konca leta 2023, ko se bo končalo izvajanje aktualnega programskega obdobja, upravičena do 3,068 milijarde evrov. Do konca lanskega leta je bilo izdanih 392 odločitev o finančni podpori v vrednosti 2,3 milijarde evrov, kar je 76 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Po izvedenih javnih razpisih posameznih ministrstev se je do konca 2018 na terenu izvajalo za 1,8 milijarde evrov oz. 60 odstotkov projektov, iz državnega proračuna pa je bilo upravičencem izplačanih 694 milijonov evrov, kar je 22,6 odstotka razpoložljivih sredstev. Slovenija je do konca 2018 Evropski komisiji posredovala za 496 milijonov evrov zahtevkov za povračila oz. 16 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Člani odbora so pozdravili napore za pospešitev črpanja, ki jih je orisal Purič. Ta je med drugim povedal, da je prej projektno skupino vodil nekdo od zunaj, z novimi kadrovskimi okrepitvami jo zdaj vodijo na ministrstvu. Programerske storitve jim od začetka letošnjega leta nudi podjetje Ixtlan in zaostanke pospešeno rešujejo, je še navedel.