Foto:
Foto:
Janša meni, da je odločitev vlade neustavna.

Rop je pojasnil, da nov zakon upošteva predloge strokovnjakov, notranjega ministrstva in opozicijskih strank glede odškodnin in možnosti revizij že izdanih odločb o stalnem prebivanju.

Premier je še ocenil, da odzivi predsednika SDS-a Janeza Janše na pogajanja o izbrisanih kažejo na precejšnjo živčnost, ki je popolnoma nepotrebna. Janša je namreč dejal, da je LDS ksenofoben do slovenstva in osamosvojitve ter ultralevičarski. Dodal je, da LDS zanimajo le novi volivci, da bo referendum odločal tudi o legitimnosti trenutne oblasti in da v SDS-u v primeru pozitivnega izida pričakujejo odstop vlade.

Pogovori naj bi potekali dokaj konstruktivno, zato naj ne bi bilo potrebe po zviševanju tonov. Dodal je, da ni razlogov za populizme, ker so do odločitve ustavnega sodišča glede referenduma še vedno odprte nekatere možnosti.

Bohinc o prednostih novega zakona
"Z novim zakonom bi omejili izplačilo odškodnin, prav tako pa bi omogočili tudi revizijo postopkov in možnost dodatnega preverjanja stalnega prebivanja v Sloveniji." To je notranji minister Rado Bohinc povedal o spremembah, ki ga predlog novega sistemskega zakona o izbrisanih prinaša glede na prejšnjega. S temi rešitvami je vlada prisluhnila zahtevam, na katere je v javnih razpravah opozarjala zlasti opozicija. Kljub temu pa minister Bohinc upa, da bosta opozicija in koalicija našli soglasje s katerim bi umirili razgrete politične strasti o tem vprašanju.

Janša Ropu očita neizkušenost
Vlada se je očitno odločila, da rešitve problema izbrisanih ne bo več iskala v ustavnem zakonu, kar bi bila edina dobra rešitev. Tako je na dopisni seji sprejela navaden zakon, čeprav v to niso bili prisiljeni z nobenim rokom, je sprejetje predloga novega sistemskega zakona o izbrisanih ocenil predsednik SDS-a Janez Janša. Če je vladna stran s tem želela pogajalcem sporočiti, da je pogajanj konec, bi to lahko storili na manj škodljiv način, je še prepričan Janša. Odločitev vlade je ocenil kot neustavno, do tega pa je po njegovem prepričanju prišlo zaradi Ropove neizkušenosti, zaradi česar je po njegovem mnenju premier izgubil tudi nadzor znotraj LDS-a.

S tem zakonom problema ni mogoče rešiti, meni Janša, ampak se bo le podaljšal in zaostril. Tudi navaden zakon bo lahko predmet napada s strani ustavnega sodišča ali zbiranja podpisov za referendum. Če bo sprejet takšen zakonski tekst, kot je bil danes na vladi, pa se bo oboje tudi dejansko zgodilo.