Marušič bo na mestu rektorja Univerze na Primorskem nasledil Rada Bohinca. Foto: MMC RTV SLO
Marušič bo na mestu rektorja Univerze na Primorskem nasledil Rada Bohinca. Foto: MMC RTV SLO
Marušič novi rektor UP

Za Marušiča je glasovalo 254 volilnih upravičencev, za njegovega protikandidata Darka Darovca pa 244, 12 glasovnic je bilo neveljavnih. Mogoč je ugovor na delo volilnih odborov oziroma pritožba na delo volilne komisije v roku treh dni.

Za izvolitev je tokrat zadostovala relativna večina glasov. Za zmago v prvem krogu 3. novembra bi moral kandidat dobiti absolutno večino vseh 629 volilnih upravičencev. Takrat je dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Marušič prejel 254 glasov, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Darovec pa 201 glas.

Senat univerze bo sklep o imenovanju rektorja sprejel v sredo, "predaja poslov" med starim in novim rektorjem pa bo sledila prihodnji ponedeljek.

Privabiti mlade na univerzo
Marušič je po izvolitvi poudaril svoje zadovoljstvo, ker je v zadnjih mesecih spoznal "iskreno privrženost vseh mojih sodelavcev, prijateljev in kolegov". Prvi korak njegovega programa, redefinicija univerze, je že narejen, je prepričan novi rektor. V teh časih sicer Univerza na Primorskem lahko "preživi samo, če se popolnoma odpre v svet in iz sebe iztisne vsaj nekaj špic, nekaj takih področij, kjer bo lahko popolnoma enakovredno z najboljšimi univerzami na svetu komunicirala, tekmovala". Sam meni, da je to mogoče doseči v prihodnjih štirih letih.

Prav tako namerava Marušič na univerzo pripeljati mlade. "Gotovo so mladi tisti, ki lahko tej univerzi dajo nov zagon, novo energijo. Verjamem pa, da je tudi predvsem velik potencial v pridobivanju študentov, tudi v tujini, pa tudi mogoče kakšnega Slovenca, ki si je naredil ime v tujini," je poudaril.

Univerza na Primorskem je po starosti tretja slovenska univerza, v zadnjih letih pa je nenehno širila tako študijsko ponudbo kot število študentov. V letu 2011 je tako imela 97 akreditiranih študijskih programov, v študijskem letu 2010/11 pa 6.566 študentov.

Marušič novi rektor UP