Slovenija
Šola
Šolske klopi bodo v sredo spet samevale. Foto: BoBo
Cerar je ob robu posveta zadružnikov v Portorožu dejal, da se je vlada zelo trudila oblikovati optimalen približevalni predlog. Foto: BoBo
       Vodstva vrtcev in šol naj v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Vodstva zavodov se morajo s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti (otrok, učencev, dijakov in staršev) o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo organizirati delo.       
 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
VIDEO
Kozlovičeva pojasnjuje st...
VIDEO
Stavkalo bo 40.000 učitel...

Dodaj v

Pouka ne bo - namesto v razrede šolniki spet na ulice

Premier Miro Cerar obžaluje, da niso dosegli dogovora
13. marec 2018 ob 12:43,
zadnji poseg: 13. marec 2018 ob 17:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po podatkih Sviza bo v sredo stavkalo več ljudi kot pred mesecem dni, ko je stavka zajela 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju - naknadno se je namreč pridružilo še nekaj zavodov.

V stavko naj bi bilo vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov ter osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šol.

Namesto enega shoda v Ljubljani bodo tokrat shodi v 11 različnih mestih, po ocenah Sviza se jih bo udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih. Shodi bodo v Ljubljani (pred poslopjem vlade), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine).

Na shodih bodo po napovedih Sviza govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi.

Staršem bodo pomagala podjetja
Zaradi stavke v sredo v šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen. Na Svizu ob tem starše prosijo, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

Ker številni starši zaradi stavke v sredo ne bodo imeli varstva za otroka, pa bodo nekatera podjetja kar sama poskrbela za varstvo otrok svojih zaposlenih.

Dva pogleda na ponedeljkova pogajanja
Glavni tajnik Sviza Štrukelj je v ponedeljek zvečer zatrdil, da je vlada odstopila od tako rekoč dogovorjenega in usklajenega dogovora, generalna sekretarka vlade in glavna pogajalka Lilijana Kozlovič pa je danes dejala, da nič ni dogovorjenega, dokler ni v resnici dogovorjeno vse.

Pojasnila je, da ponedeljkovega dogovora s Svizom ni mogla parafirati, ker je koalicija predtem svoj predlog ponudila kot sveženj, ki pa ga s sindikalno stranjo niso povsem uskladili.

Za najbolj kritične točke, v katerih se po navedbah Kozlovičeve sindikat ni približal vladnemu predlogu, je navedla vprašanje napredovanj, delovno uspešnost in dinamiko izplačil.

Sviz: Navedbe Kozlovičeve so skregane z dejstvi
Po navedbah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja so navedbe Kozlovičeve v nasprotju s tistim, kar je povedala po ponedeljkovem sestanku vodstev sindikatov s predstavniki koalicijskih strank, ko je dejala, da se sindikati približujejo in da je ostalo odprtih le še nekaj malenkosti.

V Svizu bodo vztrajali, da vlada sprejme v ponedeljek dosežen dogovor, sicer bo aprila sledila nova stavka: "Pri tem bomo trmasti in bojeviti. Zadeva bo šla do zadnjega dne pred volitvami, če bo treba, ker se iz nas ne bodo norčevali," pravi Štrukelj in dodaja, da so sindikalni predstavniki popuščali pri veliko stvareh, tako pri razredništvu in regresu kot tudi pri zvišanju plač.

So se pa pripravljeni pogovarjati še o treh ne povsem usklajenih stvareh, ki pa po Štrukljevih besedah niso bistvene. Niso se namreč uskladili glede datumov zvišanj plač - vlada predlaga, da bi del zvišanj izvedli letos, del prihodnje leto, del pa leta 2020, medtem ko se Sviz zavzema za dveletno, ne pa triletno razporeditev.

Uskladili se niso tudi glede dela napredovanj in pa zvišanja plač za zaposlene na univerzah, ki imajo univerzitetno izobrazbo. Za te vlada predlaga zvišanje plač za dva plačna razreda, v Svizu pa predlagajo zvišanje za tri.

Cerar razočaran
Premier Miro Cerar je ob robu posveta zadružnikov v Portorožu odgovornost za neuspeh ponedeljkovih pogajanj pripisal Svizu: "Vlada je dala dober predlog, morate pa se zavedati, da mora vlada skleniti konstruktiven sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja, torej vsaj z večino moramo biti sporazumni."

Cerar meni, da se mora dialog kljub vsemu nadaljevati in da bodo na vladi iskali možnosti, kako priti do sporazuma. Tudi zato je zelo razočaran nad tem, kako se želi prikazati vloga vlade v tem procesu, saj se po njegovih besedah "vlada trudi za javne uslužbence, tako za šolnike, vzgojitelje kot za medicinske sestre, policiste in vse druge". Spomnil je še, da je bila država ob nastopu mandata njegove vlade v hudi finančni krizi in da so javne finance zdaj končno urejene, zato ne bo dopustil, da bi jih v trenutku uničili.

Štrukelj že rožlja z novim datumom, 17. aprilom
O tem, kako bodo ravnali v prihodnje, je Štrukelj dejal, da bodo po stavki, ki bo v sredo potekala v 11 mestih, počakali do konca marca. Če do takrat vlada ne bo sprejela tistega, o čemer so se dogovorili v ponedeljek, bodo izvedli "novo, silovito zastavljeno stavko", znova v Ljubljani, najverjetneje 17. aprila. Pri tem bodo po potrebi odšli tudi pred sedeže koalicijskih strank.

Vladi nameravajo sicer predlagati, da pogajanja nadaljujejo že v četrtek.

La. Da., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
gstk
# 13.03.2018 ob 13:07
Zakaj pa niso stakali petkret med počitnicami?

zakaj vedno štrajkajo na škodo otrok in staršev?
ATP
# 13.03.2018 ob 12:45
Evo prilike za izlet na Krvavec ;-)
frgo
# 13.03.2018 ob 13:16
Še vedno nimam odgovora zakaj se nezadovoljnežem ne zahvalimo za sodelovanje in povabimo k sodelovanju tiste, ki v vrsti čakajo na službo učitelja.

Zmaga za davkoplačevalce in nezaposlene družboslovce.
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 13:19
"Naj štrajkajo ob sobotah, če jim kaj ne paše. "

To bi bil protestni shod, ne stavka.

"stávka -e ž (ȃ) 1. prenehanje dela za določen čas zaradi ekonomskih, političnih zahtev delavcev:"
špohtl
# 13.03.2018 ob 13:00
Ahh, predstava za javnost. Štrajk bo, da ne bi davkoplačevalci mislili, da je vlada prehitro popustila.... Potem, pa se bodo lepo dogovorili....Vlada se pač ne bo odpovedala volilnim glasovom iz javnega sektorja.
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 13:21
"Spet stavkajo tudi policaji. Najnizja placa brez vseh dodatkov je 750 eur. Z dodatki najmanj 900 eur (brez malice in potnih stroskov). "

Vprašanje potem je, zakaj je un heroj plačeval položnice z 2 mesečnim zamikom. Je to njegova osebna stiska ali splošno stanje zaposlenih v policiji?
kren10
# 13.03.2018 ob 13:09
13.03.2018, 11:30:04
+40
Glede končnih izhodišč sem nekje zasledil, da naj bi se za pomočnice vzgojiteljic predlagalo povečanje plače za en plačni razred, za učiteljice in vzgojiteljice pa za dva plačna razreda, plus en plačni razred za razredniško delo. Samo, ko jih poslušaš, kako se baje borijo za najslabše plačane, a v resnici bi najslabše plačanim dali samo drobiž (v nižjih plačnih razredih pomeni en plačni razred približno 40 € bruto), tisti, ki pa že imajo vsaj solidne plače, pa bi zahtevali dva, tri plačne razrede (150 do 250€ bruto). Kdo se tu s koga norca dela? Podobno je tudi v Počivalškovi skupini - nad štiridesetim plačnim razredom zahtevajo dva razreda, pod pa enega. Kvečjemo bi pričakoval obratno, samo žal je tako, da več ko imajo nekateri, bolj so požrešni. O delovnih obremenitvah učiteljev, o tem, koliko jih čaka na borzi, da bi dobili delo v tem tako podcenjenem poklicu je pa že bilo dovolj povedanega.
apneni
# 13.03.2018 ob 13:05
Nekdo laže.
Drncl
# 13.03.2018 ob 13:14
Posledice pa spet nosi gospodarstvo, ker si mora vsak drug starš urediti dopust. Da se ti "šolniki" lahko sončijo...
Resnica123
# 13.03.2018 ob 13:11
V tej drzavi javni sektor stalno stavka in izsiljuje. Placujejo pa delavci in podjetniki, ki od lastnih poslovnih idej in dodane vrednosti polovico dajejo drzavi.
Spet stavkajo tudi policaji. Najnizja placa brez vseh dodatkov je 750 eur. Z dodatki najmanj 900 eur (brez malice in potnih stroskov). Nato pa se ugodne najemnine stanovanj, ki jim jih da na voljo tudi vojska.
V javnem sektorju niste resni, izgibili stik z realnostjo. Inzenirji pa z magisteriji pod tisoc eur. Dovolj socializma v tej drzavi, cas je za posel!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 12:49
za neuspel dogovor je odgovoren Sviz

samo da ni svizec.
IndyBob
# 13.03.2018 ob 13:26
Da niso sklenili sporazuma je uspeh.
Sklenitev sporazuma bi bila neuspeh. Z vidika davkoplacevalcev.
robnin9
# 13.03.2018 ob 13:20
Sviz izvaja podoben manever, kot ga je Fides pred časom. Namen je pridobiti več kot ostali in s tem porušitev razmerij. Ko pa se na novo ustvarijo razmerja pa v primeru dviga drugih skupin, svoje zahteva tudi Sviz.
V tem trenutku smo talci tudi starši. Če otroka damo v šolo v varstvo smo v očeh otrok žleht, druga možnost pa je, da jemljemo dopust in "požegnamo" pritisk SVIZa.
barbar2
# 13.03.2018 ob 13:15
Edina prava rešitev je, da se o tem vprašanju izrečejo stranke na volitvah, volivci pa ocenimo na kaj pristanemo in kaj ne.
Resnica123
# 13.03.2018 ob 13:23
@binder

900 je najnizja, ko zacnes. Vec kot magistri inzenirji ko zacnejo. Kdo ustvarja dodano vrednost se pa ve.
MatejP
# 13.03.2018 ob 13:31
Binder Dandet, res hvala, ker si me razsvetlil, ker tega res prej nisem vedel :-))

Moj point je, da ima Svizec zaradi svojih političnih motivov vsaj vsake 4 leta celo državo za talca. Ampak seveda to njemu koristi. Upam lahko samo, da vlada ne bo popustila. Za moje pojme je bila že z zadnjim predlogom preveč darežljiva. Ampak seveda Svizcu ni nikoli dovolj. Kmalu bo poletje pa bo treba spet nest € na Hrvačko. Če maš poleti 2 mesca dopusta, moraš pač nekaj počet :-))
frgo
# 13.03.2018 ob 13:17
In ja, jutri bom spet z mulci vedril doma namesto polnil državno malho.
frigo68
# 13.03.2018 ob 18:18
Ne zaslužijo si niti centa povišice!Kako bi rad enkrat srečal Štruklja!Parazit vseh parazitov!Cel lajf ni ustvaril nič!
royayers
# 13.03.2018 ob 18:12
Ostanite na ulicah! Jaz, ki DELAM in prispevam za vaše riti, se moram ukvarjat s tem, kam dati otroke. Banda razvajena. Javnemu sektorju je treba znižat plače, ne pa da eni jebejo ježa od ponedeljka do nedelje, vi pa tako ali tako ne boste zadovoljni. Pfuj!
nepokorni
# 13.03.2018 ob 14:23
Kako in kdaj bodo pa otroci nadoknadili snov iz učnega načrta???

Aja, saj to ni važno. Učiteljeva primarna funkcija ni učenje, ampak sindikalni boj Kučanovega zeta.
janroz
# 13.03.2018 ob 13:41
Štrukelj deluje zelo kolerično, izsiljevalsko in v prepričanju, da so pomembni samo njegovi člani sindikata, kot da bi imeli različne blagajne? Samo ena je in to tista, ki se polni z našim delom g. Štrukelj. Nesramnost sindikatov je že prerasla meje dobrega okusa, zakaj, preprosto zato, ker vlada nima svojega denarja, vlada upravlja z mojim, vašim .., našim denarjem. Vse kar bo šlo za plače ..., bo treba nekje vzeti. Potem bodo pokonci skočili kulturniki, potem bodo lokalne skupnosti zagnale vik in krik, ceste bodo cvetele, razvoj bo pešal ... ja enkrat se bomo morali odločiti, ali bomo tudi kaj ustvarjali ali bomo samo trošili. Če misli Štrukelj, da so šole najbolj pomembne, potem ne vem kaj bodo rekli zdravniki, policisti, vojaki, gasilci. Ko enkrat začnemo s tem kdo je bol ali manj pomemben smo bitko izgubili, družba, ki ne ceni vseh je slaba družba.
ForzaJuve!!
# 13.03.2018 ob 14:02
Bojo učitelji vsaj enkrat cel šiht 8ur na delovnem mestu (sicer bodo samo odsedeli)
Henrik
# 13.03.2018 ob 13:14
Ah, predstava za javnost, se strinjam s špohtlom in krenom10. Svojih volivcev SMC in SD že ne bosta razočarala - pa čeprav gre država k vragu. Zdravstvo, sodstvo, šolstvo, vojska, sociala - kaj sploh je delujočega v tej državi???
torpedo
# 13.03.2018 ob 19:07
odpovedi in sprejem mladih, ki čakajo na službo
Don Vito
# 13.03.2018 ob 18:56
v realnem sektorju pa tolčejo minimalce...
semaino
# 13.03.2018 ob 14:35
Da dodam, stavke organizirajo sedaj, ko se tako nic ne morejo dolgorocnega in nic konstruktivnega dogovoriti.

Da bi se Strukelj pojavil takoj po volitvah in dejal, dogovorimo se za vse in vzpostavimo nov sistem do konca mandata, da bomo vsi srecni in otroci najboljsi na svetu. To Struklja ne zanima.

Zanima ga samo kaos, nered, kricanje in lagodno zivljenje s 4000€.
dman
# 13.03.2018 ob 13:32
imeli bi bonitete iz socializma in plače iz kapitalizma...na koncu jih bomo morali pa onikati-politike in učitelje
rubin
# 13.03.2018 ob 13:18
Minimalno naj dvignejo, da bo tako gospodarstvo kot javni sektor deležen rasti. Še boljše bi bilo pa razbremenitev davkov na delo, da bi pod 800 bila dohodnina nič. 800 bi bila tako minimalna plača. Ostale bi se tudi dvignile, vendar ne toliko. Tako se človeku sploh splača selit za delom. Z 600 evri, da da dvesto za najem mu ostane malce več kot socjalna. Ni nor da pol gre delat in filat žepe delodajalca, javne uprave in najemodajalca. Manko davščin bi se nadomestilo z davki na višek nepremičnin ( kar bi tudi pocenilo nepremičnine in jih naredilo dostopne za mlade za prvo stanovanje). Tako bi delodajalec lažje dobil delovno silo, ker bi se ji sploh splačalo selit za delom. Samo ne, naši politiki raje rešujejo reč z uvozom delovne sile iz bivše juge.. Vse je povezano.. Delodajalec bi moral najprej plačati domačemu 50% več od kolektivne pogodbe in šele če tako nebi dobil delavca, bi lahko zaposlil tujca izven EU, ki bi ga tudi plačal 50% več kot kolektivna pogodba. Naj trg deluje v korist dela. Naši samo izkrivljajo trg dela, ko forsirajo visoke plače za kadre, ki jih je trikrat preveč in bi bila tržna cena nižja. Tako pošljejo sporočilo mladim :dajte študirat bibljotekarstvo, lahka sluzbica za nadpovprečno plačilo. Cnc operater pa je z davki oskubljen in dela za manj od univerzitetnega bibljotekarja.. Samo je pa tudi res da vladi paše da razni direktorji filharmonije, muzejev, knjižnic itd dobro kasirajo. Saj to je vse za svojo žlahto in odslužene politike..
cheboy
# 13.03.2018 ob 15:44
Pa vi šolniki niste normalni!!! Za eno razpisano delovno mesto učitelja v šolah se povprečno prijavi od 20-50 ljudi ki vsi več ali manj izpolnjujejo pogoje za zaposlitev. Vi pa stavkate ker, so razmere v našem šolstvu slabe po vašem. Kolikor meni dovoljuje osnovna logika, ceno (beri plačo) za opravljanje določenega poklica določi trg dela. Jaz nikjer ne vidim da bi vsako leto dalo v šolstvu 100 ali več učiteljev odpoved zaradi slabih razmer....tako kot je to recimo v vojski. Zato so vaše zahteve le plod imaginarnih fantazij!
kren10
# 13.03.2018 ob 13:52
A zaposleni v dijaških domovih tudi štrajkajo? Kaj pa tisti direktor dijaškega doma, ki dobiva 6.300 bruto? (pred kratkim objavljeno)
don_lavtarini
# 13.03.2018 ob 14:47
A se sme protestirat proti stavki šolnikov?
nonparel
# 13.03.2018 ob 19:15
Temu izsiljevanju javnosektorašev ne bo nikoli konec. Ko jim enkrat popustiš, potem znova in znova zahtevajo še več. Bo potrebno odpuščati, kot se to dela v privatnem sektorju.
Se še spomnite kdo je začel s tem iziljevanjem? Kuštrin s svojimi pogoltnimi dohtarji.
pepar
# 13.03.2018 ob 18:07
Lahko je dosegat višje plače,če lahko izsiljuješ na račun ranljivih skupin prebivalstva,kot so otroci in bolniki !!!
Vsi ostali si morajo pošteno zaslužit svoje plače.
Joker
# 13.03.2018 ob 14:59
Cerar naj plače v javnem sektorju ZNIŽA za 15%.

Pa ukine vse subvencije gospodarstvu.
smartass2011
# 13.03.2018 ob 14:37
Generalna sekretarka vlade in glavna pogajalka Lilijana Kozlovič je pojasnila, da ponedeljkovega dogovora s Svizom ni morala parafirati, ...

Kakšna slovenščina je spet to - nisem morala. Prvič slišim, sem premalo v Fužinah.
semaino
# 13.03.2018 ob 14:32
Pred jutrišnjo stavko šolnikov: Cerar krivi Sviz, Štrukelj napoveduje novo stavko 17. aprila

Kucano zet Strukelj po navodilu malega dela zmedo in kaos, da se pred volitvami ne bi govorilo o vsebinskih stvareh v drzavi,
ampak o nekih solnikih, ki imajo tako ali tako polne riti, ce jih primerjamo z delavci, medicinskimi sestrami itn.
vidicdr1
# 13.03.2018 ob 14:27
Če bi ti svizci stavkali za modernizacijo izobraževalnega sistema tako svojega kot za naše otroke, bi bili vsi z njimi, tako pa zahtevajo višje plače za svoje omejeno znanje.
SamoRes
# 13.03.2018 ob 14:13
Za prisotnost učiteljev 8 ur na delovnem mestu sem pa tudi jaz.
The Ghost P.
# 13.03.2018 ob 18:46
Kot smo že večkrat našli rešitev: plače se naj višajo koliko hočejo, samo plačna masa naj ostane enaka.
kristjan31
# 13.03.2018 ob 17:29
Kaj pa sploh tej ljudje učijo? Ponavljajo eno in isto za drugimi, to kar so že drugi učili in napisali. Ponavljanke zastavljanke. Kot papige! To je pa res učenje ni kaj! Da bi pa mlade zares pripravili na življenje s pravimi življenskimi izkušnjami in praktičnim delom to pa ne !

Zato mlad fant, ki konča poklicno, srednjo ali višjo šolo na trgu ne zna ničesar! Je nezaposljiv!!!
In oni se hvalisajo s super šolstvom. To je sramota od sramote. In takemu sistemu višati plače?
Calendula
# 13.03.2018 ob 15:58
Stavka prosvetarjev posega v pravico mojih otrok do šolanja in vrtčevskega varstva. Oboje plačujem/o. Gospod Štrukelj, vzeti bo potrebno v zakup tudi posledice vaših ravnanj ! Vse bom naredila, da se mi položnice za vse tisto, kar se mi je obračunalo in se je kratilo, povrnete v celotnem znesku in dodatne stroške, ki sem jih imela z organizacijo varstva, ko vi niste opravili dela za katerega ste prejeli plačilo. Dan stavke imate plačaj, je tako ?

Nič vam ne odrekam, ampak ne na plečim mojih otrok in moje denarnice, da se razumemo. Vi bi stavkali ob polnih plačah in praznih šolah/vrtcih. Tako ne bo šlo !
tanj
# 13.03.2018 ob 14:23
Ok. Stisnemo še jutri, aprila in maja, junij je takoj junij, julija in avgusta ne bodo štrajkali, ker ne bodo imeli časa, jeseni bo pa nova vlada in izsiljevanje ne bo več aktualno. Nič dramatičnega torej, če se jih gleda, kako se kujajo.

P.S. Uslužbencem do vključno 26. plačnega razreda se je v letu 2018 plača dvignila za 1, večini za 2, nekaterim za 3 plačne razrede. Temu so rekli odprava plačnih anomalij. Ampak Štrukelj je to že pozabil. Kot otrok pozabi liziko od včeraj in hoče novo, in novo, in novo...
DrKošarke
# 13.03.2018 ob 20:06
Jutri pouka ne bo - namesto v razrede šolniki spet na Krvavec

more precisely :)
Djedi
# 13.03.2018 ob 20:01
SRAMOTA! Delanje norca iz ljudi zaposlenih v gospodarstvu. Treba je začet odpuščat, najprej ravnatelje, če ne naredijo reda, potem pa naprej.
foxhunt
# 13.03.2018 ob 17:10
Strukelj izsiljuje drzavo na racun otrok. tip je ego do neba.
audiac
# 13.03.2018 ob 15:27
Borci za priviligirane v JS g.Štrukelj&Co. mi mislijo ukrasti še tretji dan (prisilnega) dopusta.Dost jih mam! To lahko počnejo še vsaj do junija.Potem bo garantirano vsaj dva meseca mir.
Kraja naših dopustov je zrela za ustavno presojo!!!
skera
# 13.03.2018 ob 15:08
Temu štruklju bom jaz pripeljal otroke v varstvo, če se bo še zajebaval s temi štrajki.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 14:22
Imate fiksiran znesek za maso plač, dokler se javni dolg občutno ne zniža in dokler se ddv ne vrne na 20%. Do takrat pa se zmenite med seboj kako ga boste delili. Če se nekomu zviša plača se mora drugemu znižat, če se število zaposlenih poveča se ustrezno znižajo plače in obratno.
DrKošarke
# 13.03.2018 ob 20:06
Jaz bi štuklu nekaj drugega svetoval. Zakaj ne štrajka v petek, da imajo šolniki podaljšan vikend.
gospod iskreni
# 13.03.2018 ob 19:35
Hijene požrešne, kako naj do jutr dobim dopust?
Kazalo