Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je obravnavo poročila o delu nadzornega sveta RTV Slovenija za leto 2008 prekinila do naslednje seje in pridobitve zaključnega računa, vodstvu zavoda pa naj bi komisija poslala dodaten vprašalnik. Foto: RTV SLO
Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je obravnavo poročila o delu nadzornega sveta RTV Slovenija za leto 2008 prekinila do naslednje seje in pridobitve zaključnega računa, vodstvu zavoda pa naj bi komisija poslala dodaten vprašalnik. Foto: RTV SLO
Anton Guzej
Generalni direktor RTVS Anton Guzej je navedel, da je moral javni zavod v zadnjih letih ob povišani inflaciji delovati s fiksnimi prihodki, kar je pomenilo izpad prihodkov za okoli 12 milijonov evrov na letni ravni. Kljub trojnemu pritisku povišanja izdatkov je RTV Slovenija vsako leto dosegla pozitiven poslovni rezultat, je poudaril in dodal, da so vsa naročila potekala v okviru javnih naročil. Foto: MMC RTV SLO

Komisija DZ za nadzor javnih financ je tako obravnavo poročila o delu nadzornega sveta RTV Slovenija za leto 2008 prekinila do naslednje seje in pridobitve zaključnega računa, na vodstvo zavoda pa naj bi komisija posredovala dodaten vprašalnik.

Že pred samo obravnavo poročila nadzornikov je Lojze Posedel (Zares) predlagal, da poročila, ki sta ga že obravnavala odbor za kulturo in državni zbor v celoti, sploh ne bi obravnavali na današnji seji, ampak bi zadevo prestavili na naslednjo sejo po predhodni pridobitvi revizijskega poročila in zaključnega računa. Člani komisije so predlog poslanca Zaresa zavrnili s šestimi glasovi proti štirim.

Kot je pojasnil predsednik komisije Andrej Vizjak (SDS), so obvezani gradivo, ki so ga prejeli, tudi obravnavati, in predlagal, da razpravo nadaljujejo, vendar pa jo po pridobitvi ustreznega gradiva dopolnijo. V zvezi z revizijskim poročilom je Vizjak še pojasnil, da ni potrebe, da bi ga komisija spet pridobila oz. obravnavala, saj se je z njim že seznanil DZ.

V razpravi poslancev je Anton Anderlič (LDS) spomnil, da je DZ poročilo nadzornikov RTV Slovenije obravnaval že aprila in da komisija zdaj ne more parlamenta "za nazaj" prepričevati o sklepih, ki jih je ta že sprejel. Posedel pa je poudaril, da "brez številk in v pavšalnih pogovorih lahko hitro pride do napačnih ocen".

Tudi Eva Irgl (SDS), ki je s pooblastilom nadomeščala Janeza Janšo, se je strinjala, da bodo morali v prihodnosti ponovno obravnavati točko dnevnega reda s podrobnejšimi številkami, saj naj bi sicer šlo zgolj za "politično diskreditacijo" vodstva RTVS, kot se je po njenem mnenju dogajalo na odboru za kulturo.

Guzej: Kljub povišanim izdatkom pozitivno poslovanje
Generalni direktor RTVS Anton Guzej je navedel, da je moral javni zavod v zadnjih letih ob povišani inflaciji delovati s fiksnimi prihodki, kar je pomenilo izpad prihodkov za okoli 12 milijonov evrov na letni ravni. Kljub trojnemu pritisku povišanja izdatkov - zaradi prehoda na nov plačni sistem v javnem sektorju, cene energentov in stroškov pravic za športne in druge dogodke - so vsako leto dosegli pozitiven poslovni rezultat, je poudaril.

Dodal je, da so vsa naročila potekala v okviru javnih naročil, kot pomemben dosežek pa je navedel zmanjšanje števila zaposlenih v letu 2008 za 180. S tem je javni zavod prvič po dolgih letih prišel pod številko 2.000 zaposlenih. Vsi sprejeti ukrepi so po njegovem prepričanju ustvarili prihranke, brez katerih bi bili danes v minusu.

Sprejeli sklep o seznanitvi s poročilom o inšpekcijskem nadzoru ministrstva za finance
Člani parlamentarne komisije so v nadaljevanju soglasno sprejeli sklep o seznanitvi s poročilom o opravljenem inšpekcijskem nadzoru ministrstva za finance - Urada RS-a za nadzor proračuna za obdobje od julija do decembra 2008 in sprejeli mnenje, da obravnava poročila na plenarni seji ni potrebna.

O letnem poročilu Računskega sodišča po dopolnitvi
V nadaljevanju seje je komisija začela obravnavo letnega poročila Računskega sodišča za leto 2008, vendar so člani točko prekinili in sodišče pozvali, naj pripravi dopolnjeno besedilo poročila, v katerem naj jasneje opredeli položaj Slovenije in DZ kot neto plačnika oz. prejemnika sredstev EU-ja.

Na "lapsus" v besedilu poročila računskega sodišča je opozoril Zvonko Černač (SDS). Iz dela poročila po njegovem mnenju namreč napačno izhaja, da je bila Slovenija kot država v celoti neto plačnica. Neto plačnica je bila glede državnega proračuna, kot država pa je bila Slovenija neto prejemnica, je poudaril poslanec SDS-a.

Predstavniki Računskega sodišča so opozorili, da je iz konteksta, v katerega je umeščen "sporni" stavek, razvidno, da se ugotovitev sodišča nanaša le na državni proračun. Predsednik sodišča Igor Šoltes pa je izrazil pripravljenost, da do naslednje seje komisije vnesejo ustrezne distinkcije v besedilo poročila.

Komisija je tudi sprejela poročilo s priporočili za obravnavo točke Obravnava revizijskega poročila Računskega sodišča Kako upravljamo z Evropskim socialnim skladom.

A. Me.