Tudi letos se bo nadaljevalo zmanjševanje števila zaposlenih, je poudaril Guzej. Foto: RTV SLO
Tudi letos se bo nadaljevalo zmanjševanje števila zaposlenih, je poudaril Guzej. Foto: RTV SLO

Po naši presoji bi moral biti v času gospodarske krize naš cilj pozitivno poslovanje.

Anton Guzej
RTV SLO
Na RTV SLO je okoli petina zaposlenih honorarnih sodelavcev, ki opravljajo enaka dela in v istem obsegu kot redno zaposleni, zaradi drugačnega pogodbenega statusa pa cena dela honorarnega zaposlenega predstavlja tri petine stroškov dela redno zaposlenega, opozarjajo v sindikatu. Foto: MMC RTV SLO

Ukrepi bodo šli v smeri racionalizacije, je na seji programskega sveta napovedal generalni direktor RTV SLO Anton Guzej. Ukrepe bodo v četrtek predstavili nadzornemu svetu, naslednji mesec pa zaposlenim.

Na seji programskega sveta je Guzej med drugim napovedal, da bo letošnji plan realiziran, ne da bi bile programske vsebine okrnjene, kot dobri gospodarji pa morajo delovati tako, da bodo stroški znižani. Guzej je ob tem napovedal še, da bodo letos razpolovili obiske sejmov.

Generalni direktor je še pojasnil, da pripravljajo nove normative in standarde, ki bodo imeli pomemben vpliv na nižanje stroškov, in dodal, da se bo tudi letos nadaljevalo zniževanje števila zaposlenih po mehki različici. Nadzorni svet pa bo v četrtek obravnaval tudi spremenjen pravilnik o sejninah članov organov RTV-ja, s katerim se bodo sejnine zmanjšale.

Sindikat novinarjev: Honorarni sodelavci RTV SLO nimajo zaposlitvene perspektive
Že v ponedeljek je predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič opozoril, da honorarni sodelavci RTV SLO nimajo nobene zaposlitvene perspektive. Pismo je sindikat poslal vladi in DZ-ju. Opozorili so, da honorarnih delavcev v zaposlitvenih načrtih ni več niti za vzorec, načrti pa so, da bosta zavoda zapustila 102 redno zaposlena, na novo pa naj bi zaposlili samo dva.

"Če pa programske enote že načrtujejo nove zaposlitve, morajo sorazmerno vrednostim novih zaposlitev zmanjšati stroške honorarnega dela, ki naj bi jih letos tudi sicer zmanjšali za štiri odstotne točke pod lanske. Če pa bi programske enote želele več zaposlovati, nad že omenjenima dvema novima zaposlitvama, pa so dolžne poskrbeti za dodatno odpuščanje," so zapisali v pismu.

Eden izmed razlogov za pismo je tudi ravnanje z dvema dnevnima urednikoma dnevnoinformativnega programa TV Slovenija, ki jima je bila prekinjena pogodbo o delu samo zato, ker sta se hotela pogajati o spornih pogodbenih določilih in zahtevala sodno varstvo, so opozorili v sindikatu.

Na RTV SLO je namreč okoli petina zaposlenih honorarnih sodelavcev, ki opravljajo enaka dela in v istem obsegu kot redno zaposleni, zaradi drugačnega pogodbenega statusa pa cena dela honorarnega zaposlenega predstavlja tri petine stroškov dela redno zaposlenega, so poudarili v sindikatu, temu primerno pa je tudi plačilo njihovega dela, varnost zaposlitve je nikakršna, manjše so njihove pravice iz socialnega zavarovanja.

Jurančič je izspostavil še ugotovitev Računskega sodišča iz leta 2006, da ima nekaj sto pogodbenikov RTV Slovenija civilnopravne pogodbe, s katerimi se prikriva redno delovno razmerje, nadzorni svet pa je leto pozneje ugotovil, da so nepravilnosti odpravljene, kar pa je bilo daleč od dejanskega stanja, je dejal. "Kršitve so se nadaljevale in postale integralni del kadrovskih, finančnih in razvojnih načrtov javne RTV," je dodal.

A. M.

Po naši presoji bi moral biti v času gospodarske krize naš cilj pozitivno poslovanje.

Anton Guzej