Foto:
Foto:
S primerom se ukvarja mariborsko sodišče.
Vodja državnih tožilcev za posebne zadeve Boštjan Penko
Anonimnica delavcev Strojne je preiskovalce opozorila na afero, katere razsežnosti še niso docela raziskane.

Opravili so 23 hišnih preiskav na domačih naslovih in naslovih podjetij pri 12 osumljenih ljudeh, zoper katere so bile pretekli četrtek vložene kazenske ovadbe. Pri tem so kriminalisti zasegli velike količine poslovne dokumentacije in drugih dokazov, na podlagi katerih preiskovalci sumijo o storitvi še več kaznivih dejanj, povezanih s protipravno pridobitvijo premoženjske koristi. Tako naj bi zasežena dokumentacija nakazovala, da je v finančno afero vpletenih še več posameznikov in podjetij, zato kriminalisti po Usarjevih besedah nadaljujejo zbiranje obvestil.

Korupcija med nadzorstvenimi organi
Pet ovadenih ljudi je bilo privedenih k preiskovalnemu sodniku, po tridnevnem zaslišanju, ki se je končalo v soboto, pa je sodnik za trojico odredil pripor. Po neuradnih podatkih so se v predkazenskem postopku znašli mariborski davčni inšpektor Grozdan Lisica, nekdanji direktor šentiljskega trgovskega podjetja Gorice Helmut Klemenčič, samostojni podjetnik iz Maribora Nenad Delibašič, direktor podjetij Strojna Maribor in Strojna gonila Mirko Grandošek ter Ignac Marinič, ki je bil med drugim upravitelj prve prisilne poravnave v podjetju Gorice.

Peterica je osumljena, da se je še z drugimi storilci združila v hudodelsko združbo, katere namen je bilo izvrševanje kaznivih dejanj z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v okviru izvajanja postopkov prisilnih poravnav v posameznih podjetjih na območju mariborske policijske uprave.

Sodnik naj bi podaljšanje pripora odredil za Lisico, Delibašiča in Mariniča, Klemenčič in Grandošek pa sta bila zaenkrat izpuščena iz pripora. Grandošek naj bi bil neuradno izpuščen zaradi zdravstvenih težav, medtem ko proti Klemenčiču sodišče ni našlo dovolj razlogov za pripor.

Penko: Več bo znanega v sredo
Ovadbe so bile podane zaradi suma storitve 23 kaznivih dejanj, med njimi hudodelskega združevanja, izsiljevanja, dajanja podkupnine, jemanja podkupnine, zlorabe položaja in pravic ter pranja denarja.

Kriminalistična preiskava se je začela že pred več kot letom dni, potem ko je komisija za preprečevanje korupcije marca 2003 prejela anonimno prijavo skupine delavcev Strojne in jo predala mariborski policiji. V preiskavi so bili v skladu z zakonom o predkazenskem postopku uporabljeni posebni ter klasični ukrepi in metode dela kriminalistične policije.

Predkazenski postopek je usmerjal vodja skupine državnih tožilcev za posebne zadeve Boštjan Penko, ki pa na novinarski konferenci še ni želel komenirati preiskave. Obljubil je, da bo več povedal na sredini novinarski konferenci.