Gibanje Svoboda zanima, ali se je denar iz Telekoma stekal v Novo 24TV. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Gibanje Svoboda zanima, ali se je denar iz Telekoma stekal v Novo 24TV. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

DZ je odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ prek delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.

Poleg tega bodo preiskovali sume nezakonitega vplivanja nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov ter gospodarskih družb s kapitalsko naložbo države, ki jo upravlja Slovenski državni holding, v medijih, ki jih izdajajo omenjeni izdajatelji.

Poslanka Mojca Šetinc Pašek bo vodila preiskovalno komisijo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanka Mojca Šetinc Pašek bo vodila preiskovalno komisijo. Foto: MMC RTV SLO

Nabor prvih prič pripravljen

Predlog o sestavi in imenovanju preiskovalne komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija DZ-ja. Preiskovalno komisijo bo, kot so načeloma dogovorjeni predlagatelji, vodila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, je dejala ob robu seje. Kot je poudarila, ima namreč nekaj izkušenj s področja medijev, 25 let je delala kot novinarka, pokrivala je tudi več preiskovalnih tem.

Sama upa, da bo komisija začela delo že pred parlamentarnimi počitnicami, v nasprotnem primeru pa takoj z začetkom jeseni. Po njenih besedah imajo tudi že pripravljen nabor prvih prič, a jih danes še ni želela razkriti. Pričakuje pa, da bodo vse poslanske skupine imenovale svoje člane v komisijo, SDS pa "člana, ki ni obremenjen s kakršnim koli lastniškim deležem v teh medijih, ki jih bomo preiskovali".

Parlamentarna preiskava se bo osredotočila na vprašanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, in sicer Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, je dejala predstavnica koalicijskih poslanskih skupin kot predlagateljic Šetinc Pašek.

Madžari, Nova TV24 in denar

Po njenih besedah pri podjetju Telekom obstajajo sumi nezakonitega vplivanja političnih funkcionarjev na člane uprave in nadzornike, da so sklenili pogodbo o določitvi višine nadomestila za razširjanje televizijskih programov paketa MS TV v omrežje Telekoma, na tej podlagi pa so bila potem izplačana nadomestila družbi Nova TV24. Gre za sum, da za to konkretno pogodbo ni bilo ustrezne pravne podlage, prav tako naj ne bi bila ekonomsko utemeljena in sklenjena v poslovnem interesu družbe Telekom, je pojasnila.

Poleg tega naj bi preiskava po njenih navedbah razjasnila vse sume in okoliščine glede morebitnega vmešavanja v slovenske volitve iz tujine. V zadnjih letih se je v Sloveniji namreč okrepila vloga medijskih lastnikov iz Madžarske, ki so povezani z vladajočo madžarsko stranko Fidesz.

Kdo je za, kdo proti preiskovalki

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD-ju podprli sprožitev parlamentarne preiskave, ki bo sistematično zbirala dejstva, preučila odločitve in presodila o morebitni politični odgovornosti na omenjenem področju. Hkrati bo lahko tudi izpostavila pomanjkljivosti ureditve, ki omogoča izigravanje pravil, so poudarili.

Sorodna novica Möderndorfer napovedal ovadbo zoper SDS, NovaTV24 in Telekom Slovenije

Po navedbah Levice bodo preiskovalno komisijo med drugim zanimale okoliščine financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja Založništvo in TVAdria in ali je pri tem prišlo do nezakonitega financiranja stranke SDS iz tujine. Za nemoteno delovanje Nove24TV, Demokracije in drugih medijev, povezanih s SDS-om, morajo denimo madžarski poslovni subjekti iz kroga Viktorja Orbana vanje vsako leto vložiti na milijone evrov, so dodali.

V poslanski skupini Svobode pa so spomnili, da je bila v prejšnjem mandatu DZ-ja odrejena parlamentarna preiskava o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v NKBM-ju tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Preiskava naj bi ugotovila tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS-a, vendar pa preiskovalna komisija ni sprejela končnega poročila.

V SDS-u so po drugi strani dejali, da gre pri odreditvi preiskovalne komisije za zastraševanje "nepravih" medijev in posameznih direktorjev državnih podjetij. Izrazili so bojazen, da gre za napoved vsem novim in neodvisnim medijem, da jih bodo uničili, če ne bodo delali po nareku levo usmerjene politike in gospodarstva. Zahteva koalicije je lov na čarovnice, so prepričani.

V NSi-ju so medtem izrazili upanje, da bo parlamentarna preiskava dosegla svoj namen in da bodo njene ugotovitve poštene. Želijo, da ne bo zlorabljena za prazne politične boje in da bo na koncu pripravljeno tudi ustrezno končno poročilo, ki bo odražalo dejansko stanje preiskovanega področja.

Nova parlamentarna preiskovalna komisija