Do sprememb ustave so vsi sogovorniki zadržani. Foto: www.eu2008.si
Do sprememb ustave so vsi sogovorniki zadržani. Foto: www.eu2008.si
Parlament
V državnem zboru sedi 90 poslancev, opozarja Kumer in dodaja, da jih lahko 46 izglasuje konstruktivno nezaupnico vladi, s čimer se drugim ljudem omogoči vodenje države, če poslanci s trenutnim vodenjem niso zadovoljni. Foto: Bobo
Zares
Vprašani predloga Zaresa še niso videli, zato ga po večini ne komentirajo. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Dušan Kumer, vodja poslanske skupine Socialnih demokratov, je prepričan, da je pri takšnih stvareh "treba biti strpen": "Tisti, ki v tem trenutku govorijo o predčasnih volitvah, naj izkoristijo instrument, ki že je - konstruktivno nezaupnico. Če imajo toliko glasov, da bi parlament izglasoval predčasne volitve, naj se odločijo za kostruktivno nezaupnico."

Kumer: Naj pridejo z novo ekipo v parlament
"Če imajo ekipo, za katero mislijo, da je boljša od te, naj pridejo z njo v parlament in če bodo dobili večino, bo lahko delala druga vlada. Ne vem, ali je rešitev v spremembi ustave, da lažje pridemo do predčasnih volitev," še meni Kumer in dodaja, da mora po njegovem mnenju "tisti, ki dobi zaupanje na volitvah, stvar oddelati do konca". Sam sicer je naklonjen morebitnim spremembam ustave, a v tem primeru ne. Pravi, saj "imajo institut, torej konstruktivno nezaupnico, ki to že omogoča". "Jaz tako poceni na te štose ne pristajam," je še dejal.


Černač: Gre za predlog, ki je bil sprejet na kongresu SDS-a
Zvonko Černač
(SDS) je pojasnil, da gre pri Zaresovem predlogu za ustavne spremembe, ki bi prinesle tudi lažjo pot do predčasnih volitev, v večjem delu za predlog, ki je bil sprejet na kongresu SDS-a maja leta 2009. O tem, da Zares po Golobičevih besedah nima problema s tem, da bi skupaj z SDS-om razmišljal o spremembah je povedal, da "če je edini razlog za predloge ta, da se preseka kaos pri vladanju, potem je že v okviru obstoječih ustavnih določb mogoče doseči predčasne volitve in to bistveno prej. Na vsak način pa je neobičajno, da se Zares obrača na opozicijo. Vemo, da je spremembe mogoče doseči že samo z večino, ki jo ima koalicija oz. za ustavne spremembe preko dvotretjinske večine v DZ-ju".

Glede Golobičeve izjave, da ne izključuje izstopa iz koalicije, če predlogi ne bi bili upoštevani, je povedal, da so v SDS-u že pred kakšnim letom opozorili, da se koalicjia ukvarja sama s seboj in v tem letu naj bi se stanje samo še poglobilo. "Tudi danes ocenjujemo, da bi bil skrajni čas, da bi vladajoči spoznali, da je potrebna sprememba pri upravljanju države in omogočili to spremembo preko predčasnih volitev," je dodal.

Godec: Zdi se mi, da si poskuša nekdo nabrati politične pike
Joško Godec
(DeSUS) pa pravi, da je dobil občutek, ko da se bližajo volitve in da si neka stranka poskuša razširiti svoje volilno telo. Dokumenta sicer ne pozna in bi za podrobnejši komentar moral najprej "vse skupaj prebrati in natančno preučiti". "Sem na poti, tako da v bistvu o tem ničesar ne vem, a po tem, kar ste mi povedali, se mi zdi, da poskuša ena izmed strank nabirati "politične pike"," je še dejal Godec.

Glede ene izmed točk, ki jo Zares tudi omenja v svojem dokumentu, naslovljenem Za odpravo blokad, in ki govori o tem, da mora koalicija sprejti skupno oceno ravnanja DeSUS-a pri glasovanju o intervencijskem zakonu, proračunu in pokojninski reformi, pa Godec pravi: "Mi smo tako glasovanje ves čas napovedovali. Naj se naredi analiza tekočega in preteklega glasovanja in bomo videli, kdo je večji krivec za "motnje" v koalicijskem četvorčku. Vemo, da oni rajši vidijo, da se govori o koalicijskem trojčku, ampak ne pozabimo, da je sporazum napisan za štiri stranke. Mi se ne bojimo ničesar, se ne bojimo, da ne bi te polične krize preživeli."

Presečnik: Ne verjamemo, da je kakšen drug izhod kot predčasne volitve
Jakob Presečnik
iz SLS-a pa pravi, da Zaresovega predloga sicer ne pozna, "vendar, kar se tiče predčasnih volitev, ni problem". "Tudi sami smo že večkrat rekli, da ne verjamemo, da je kakšen drug izhod," še pravi Presečnik. "Kar se tiče ustavnih sprememb, jih zakonodaja omogoča, ampak zelo težko. Ustava se ne spreminja kar čez noč. To je dolgotrajni proces, ki mora biti premišljen," pa je o morebitnih spremembah ustave dejal poslanec.

Presečnik o tem, da bi Zares lahko tudi zapustil koalicijo pravi: "To je stvar koalicije. Že dolgo pravim, da mora koalicija urediti svoje vrste ali pa pustiti zadevo oz. odstopiti." Tudi na splošno ga Zaresovi predlogi ne presenečajo: "Zares poskuša vsake toliko časa z kakšno akcijo, je pa dejstvo, da se v koaliciji ves čas dogaja neka rekonstrukcija. Ves čas so napetosti, enkrat zaradi DeSUS-a, drugič zaradi Zaresa. Naj uredijo svoje vrste ali pa pustijo prostor za vladanje nekomu drugemu."

Sajovic: O teh zadevah se ne odloča čez noč
Tudi Borut Sajovic, vodja poslanske skupine LDS-a, predlogov ne more obširneje komentirati, ker jih ne pozna. Kot pravi, jih je "treba najprej dobiti, prebrati in preštudirati". "In če so seveda v korist in dobro Slovenije, je treba o njih dobro razmisliti in se odločiti." "Je pa seveda dejstvo, da v vseh demokratičnih političnih sistemih institut predčasnih volitev obstaja. In lahko pomenijo bodisi razrešitev nekega konflikta ali pa krize bodisi dodaten zaplet. Je pa v Sloveniji predčasne volitve mogoče izvesti samo teoretično. Bi bilo pa vsekakor treba razmisliti, in če se doseže ustavna večina, se lahko o tem pogovorimo," o morebitni spremembi ustave na tem področju pravi Sajovic.

Glede sprememb ustave na splošno, pa Sajovic meni, da je treba biti previden: "Slovenci imajo dve desetletji staro ustavo. Ni slaba. Zagotovo pa spremembe v svetu in izzivi časa prinašajo tudi drugačne poglede na kakšno podrobnost. Referendumsko področje je že eno tako, pa zagotovo se najde še kakšno. Ampak o teh zadevah se ne odloča čez noč, predvsem pa se odloča resno, odgovorno in premišljeno."

Jelinčič: Zaresove predloge bi težko ocenil pozitivno
Zmago Jelinčič
(SNS) tako kot Presečnik in Sajovic težko komentira predloge, ki jih ni dobil: "A glede na to, da se Zares na ta način preriva in dokazuje, kaj je in kaj ni, bi jih težko ocenil pozitivno."

Jelinčič še pravi, da bi težko ocenil možnost izstopa Zaresa iz koalicije: "To je vprašanje znotraj koalicije. Res pa je, da je koalicija popolnoma razsuta, da ne ve več "ne kod ne kam" in da iščejo izhodišča, da bi se nekako izvlekli iz teh kriznih zadev. Mislim, da Zares poskuša nadoknaditi pozicijo, ki jo je izgubil v primerjavi z LDS-om in glede na to, da LDS zdaj pridobiva, sicer ne vem na kakšen način, poskuša Zares s takšnimi predlogi dvigniti svojo popularnost."