Poslanci nadaljujejo julijsko sejo in bodo med drugim razpravljali tudi o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu, zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in o predlogu zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci nadaljujejo julijsko sejo in bodo med drugim razpravljali tudi o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu, zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in o predlogu zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike. Foto: MMC RTV SLO

V Zaresu bodo glede predloga glasovali po svoji vesti, v drugih treh koalicijskih poslanskih skupinah pa so napovedali podporo predlogu zakona. S tem se bo vzpostavila pravna podlaga za sodelovanje Slovenije v mehanizmu zagotavljanja finančne pomoči, če poleg Grčije še katera izmed držav z evrom ne bi mogla pridobiti zadostnih finančnih sredstev na trgu.

Po besedah državne sekretarke na finančnem minisitrstvu Mateje Vraničar predlog zakona ureja dve vprašanji - slovensko udeležbo v posebni družbi, ki so jo za uresničevanje mehanizma ustanovile države evrskega območja ter poroštvo za obveznosti družbe, če bi do njih prišlo.

Vraničarjeva je znova zanikala dvome zakonodjano-pravne službe DZ-ja glede skladnosti predloga z ustavo in s pravnim redom. Po besedah Vraničarjeve so namreč namen, upravičenec, rok in sama višina poroštva (ta je omejena navzgor pri 0,4711 odstotka celotnega poroštva evrodržav, torej 2,073 milijarde evrov), jasni.

SNS: Če bo zakon sprejet, gre na ustavno presojo
Poskus SNS-a, da ga zaradi dvomov zakonodajno-pravne službe DZ-ja o njegovi skladnosti z ustavo in s pravnim redom umakne z dnevnega reda, ni uspel. SNS sta pri tem podprla tudi SLS in SDS. Bogdan Barovič (SNS) je ob koncu obravnave predloga zakona na odboru za finance in monetarno politiko napovedal, da bo SNS, če bo takšen zakon v DZ-ju sprejet, nemudoma vložil zahtevo za ustavno presojo.

Kako bo preoblikovan Kad?
V DZ-ju bodo razpravljali tudi o predlogu zakona o preoblikovanju Kada, prenosu pravic in pooblastil Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) na Slovensko odškodninsko družbo ter naložbeni politiki Kada in Soda, ki predvideva preoblikovanje Kada z izčlenitvijo nove družbe, zavarovalnice, na katero bi Kad prenesel upravljanje štirih pokojninskih skladov.

Poslanci tudi o letalstvu, kmetijskih zemljiščih, gozdovih in plačilnih storitvah
Tisto premoženje DSU-ja, ki izhaja s področja lastninskega preoblikovanja družbene lastnine, privatizacije in denacionalizacije, bi se preneslo na Sod, Kad in Sod pa ne bi smela več razpolagati z nobeno kapitalsko naložbo, ki bo določena za strateško oz. katere skupna knjigovodska vrednost presega 40 milijonov evrov.

Poslanci pa bodo razpravljali še o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu, zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in o predlogu zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike.