Foto:
Foto:
Odkrilo je streho stanovanjskega bloka.
Tudi v Vipavski dolini strehe niso bile varne pred vetrom.
Na cestah je bilo veliko ovir.
Sunki vetra so presegali 100 km/h.

Odkrivalo je strehe, podiralo drevesa, v številnih delih države pa je bila tudi motena oskrba z električno energijo.

Brez strehe 70 ljudi
Najhuje je bilo v Kobaridu, kjer je orkanski veter odnesel celotno streho s stanovanjskega bloka. Streha, ki jo je odneslo, je poškodovala še dve sosednji stanovanjski hiši. Brez doma je tako ostalo 70 ljudi, ki so jim morali poiskati prenočišča.

Aktiviran krizni štab
Poškodovanih je tudi približno 150 gospodarskih in stanovanjskih objektov, med drugim poslopje policijske postaje ter objekti tovarn Planika in PIK, pa tudi veliko avtomobilov. Tam je že zasedal krizni štab civilne zaščite. Njegovi člani si bodo v ponedeljek ogledali vse prizadete objekte in odločali o nadaljnjih ukrepih.

Odkrilo strehi dveh šol
Hudo je bilo tudi na Gorenjskem in Notranjskem. Burja je odkrila več streh, med njimi na poslopju postojnskega srednješolskega centra, kjer v ponedeljek ne bo pouka. V Žirovnici je močan veter delno odkril nekaj streh - najslabše sta jo odnesli tamkajšnja osnovna šola in pošta. Na Jesenicah je veter odkril več kot tisoč kvadratnih metrov pločevinaste strehe podjetja Acroni.

Zaprli Luko Koper
Močan veter je precej težav povzročil tudi na Primorskem. Podrta so številna drevesa, zaradi česar je bil precej oviran promet, poškodovani so električni drogi, porušilo pa se je tudi nekaj dimnikov. Zaradi močnega vetra so popoldne za nekaj časa zaprli Luko Koper.

Motena dobava elektrike
V Posavju so zaradi podrtih dreves imeli veliko dela predvsem cestni delavci, na območju občin Brežice in Krško pa je bila motena dobava z električno energijo. Zaradi podrtega drevja, ki je padlo na visokonapetostne električne vode, so bili brez elektrike tudi v Slovenj Gradcu, v Velenju pa je odkrilo streho novega, sicer še nenaseljenega stanovanjskega objekta.

Sunki vetra do 130 km/h
Na cestah so imeli vozniki veliko preglavic zaradi vetra. Najhuje je bilo na gorenjski in primorski avtocesti. Na cesti Podnanos-Ajdovščina je nil zaradi močne burje (sunki do 130 km/h) prepovedan promet za vsa tovorna vozila s hladilniki in ponjavami. Aktualne razmere na cestah preverite na našem prometno-turističnem portalu.
Huda ura na Hrvaškem
Močna neurja s silovitim vetrom so zajela tudi območje Sredozemlja. S Hrvaške poročajo o orkanski burji, kakršne ne pomnijo, saj je v Kvarnerju dosegla hitrost tudi do 215 kilometrov na uro. Dalmacija je skoraj povsem odrezana od ostalega dela države, pomorski reševalci iščejo dva pogrešana Avstrijca in domačina, ob divjanju burje pa se je na širšem reškem območju huje poškodovalo približno 20 ljudi.