Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je obisk namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o mednarodnih vprašanjih kot tudi krepitvi bilateralnega sodelovanja. Foto: MMC RTV SLO
Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je obisk namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o mednarodnih vprašanjih kot tudi krepitvi bilateralnega sodelovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ameriška in slovenska zastava
Uradni odnosi med državama so po zagotovilih obeh strani zelo dobri, slovenski turisti in poslovneži pa lahko od oktobra 1997 v ZDA potujejo brez vizuma. Odprtih vprašanj med državama ni. Foto: MMC RTV SLO

Predsednika vlade bosta na obisku spremljala ministra za finance Franc Križanič in za zunanje zadeve Samuel Žbogar. S sogovorniki se bodo pogovarjali tudi o izboljšanju slovenskega okolja za vlaganja iz ZDA, napovedujejo. Najpomembnejši del obiska bo v sredo, ko se bo Pahor najprej srečal z Bidnom v Rooseveltovi sobi Bele hiše, nato pa naj bi tam sledilo še srečanje s predsednikom Barackom Obamo.

Pomembna tema bodo gospodarske povezave
Slovenski premier bo na univerzi John Hopkins predaval o odnosih med EU-jem in ZDA skozi pogled 20 let stare Slovenije, Ameriška trgovinska zbornica mu bo priredila kosilo, kjer ga bo pozdravil predsednik Zbornice za Evropo in Evrazijo Peter Rashis. Velika pozornost večdnevnega obiska bo namreč namenjena odnosom med EU-jem in ZDA ter razmeram v območju evra.

O tem bo govoril tudi z namestnikom državne sekretarke Jamesom Steinbergom, s katerim bo zunanji minister Žbogar podpisal sporazum med državama o izmenjavi informacij o spremljanju terorizma. V kongresni palači se bo Pahor srečal še z demokratskima senatorjema slovenskega rodu Tomom Harkinom iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote, slovenski veleposlanik Roman Kirn pa bo v torek zvečer na veleposlaništvu v Washingtonu priredil sprejem ob kulturnem prazniku.

Silicijeve doline še ne bo obiskal
Pahor je obisk Bele hiše napovedoval za letošnjo pomlad, ko naj bi obiskal tudi tehnološki in podjetniški center ZDA v Silicijevi dolini. Obisk tega je za zdaj prestavljen za nedoločen čas. Premier se bo namreč v sredo zvečer vrnil v Slovenijo, medtem ko bo minister Žbogar odšel v New York, kjer se bo v četrtek sešel z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom.

V Beli hiši je bil pred petimi leti Janša
Ameriškega predsednika je v Beli hiši nazadnje obiskal premier Janez Janša leta 2006, dve leti prej pa je prav tako predsednik George Bush v Beli hiši sprejel premierja Antona Ropa skupaj s še šestimi kolegi iz držav, ki so postale nove članice zveze Nato. Leta 1998 je bil pri predsedniku Billu Clintonu v Beli hiši premier Janez Drnovšek.

Wikileaks sprožil vprašanja o trgovanju z obiskom
Pahor se v ZDA odpravlja po tem, ko je konec lanskega leta WikiLeaks objavil zaupno depešo vršilca dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ljubljani Bradleyja Fredna, v kateri piše, da je Pahor skušal doseči srečanje z Obamo tako, da naj bi ponudil sprejetje ujetnika iz taborišča Guantanamo na Kubi, ki ga skuša Obama zapreti. Slovenski premier je tako dogovarjanje odločno zanikal. Prav tako je povezovanje sprejemanja ujetnikov s sodelovanjem med državama zanikal tudi ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph Mussomeli.

Slovenija v ZDA več uvaža kot izvaža
Depeša je prikazala tudi domnevno Pahorjevo naklonjenost temu, da bi pogodbo za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem dobilo ameriško podjetje Westinghouse. Da bo premier pomagal pri iskanju možnosti za okrepitev gospodarske menjave oziroma ameriških vlaganj v Sloveniji, je razvidno tudi iz programa prihajajočega obiska.

Podatki kažejo, da je Slovenija v letu 2009 v ZDA izvozila za 387,7 milijona dolarjev blaga in storitev, uvozila pa za 243,6 milijona ter ustvarila presežek 144,1 milijona dolarjev. Medtem podatki za lani še niso dokončni, do vključno novembra 2010 pa je Slovenija v ZDA izvozila za 423,5 milijona dolarjev, uvozila pa za 310,3 milijona dolarjev.