Foto: EPA
Foto: EPA

Njeno kandidaturo bo predsednik republike Borut Pahor skupaj s kandidaturo Mihe Lobnika za zagovornika načela enakosti kot edinega prijavljenega v DZ poslal prihodnji teden. Pred tem, če bi se to izkazalo za potrebno, pa bo opravil še nekaj neformalnih pogovorov, so sporočili s predsednikovega urada.

Pahor je postopek za izbor novega viceguvernerja Banke Slovenije sprožil, ker se bo viceguvernerki Ireni Vodopivec Jean mandat iztekel 6. oktobra. Poleg nje so se za ta položaj prijavili Branko Babič, Mejra Festić in Matjaž Koman.

Večina strank po posvetu pri Pahorju sicer ni želela razkriti svojega izbora. Za SAB, DeSUS in poslansko skupino nepovezanih poslancev je najprimernejša Vodopivec Jean, za Levico pa Koman.

Zagovorniku načela enakosti Mihi Lobniku se bo mandat iztekel 25. oktobra. Prijavo za to mesto je oddal le Lobnik. V poslanskih skupinah večinoma menijo, da je doslej dobro opravljal svoje delo.

Kaj pravijo poslanske skupine

Kot je v izjavi po pogovoru pri predsedniku republike povedal vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec, sta s predsednikom govorila o imenovanjih, ki so predvidena za julijsko sejo, in sicer o novem ustavnem sodniku in viceguvernerju. Pri slednjem SDS pričakuje še obisk dveh kandidatov, dva sta se že predstavila. Na osnovi pogovorov se bodo odločili glede podpore.
Predlog za novega ustavnega sodnika, in sicer gre za kandidaturo Janeza Kranjca, je že dalj časa na mizi in bo posredovan v odločanje, je povedal Krivec. SDS bo odločitev o podpori sporočil pred glasovanjem.

Sorodna novica Vodopivec Jeanova z dobrimi možnostmi, da postane kandidatka za viceguvernerko

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović favorita stranke za viceguvernerja ni razkril javno. O kandidatu, ki ga bo predlagal Pahor, se bodo v poslanski skupini odločali takrat, ko bo poslal predlog, je povedal Golubović.

Tudi vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič o podpori posameznim kandidatom za različne funkcije še ni želel govoriti. Pogovor s Pahorjem, s katerim sta spregovorila tudi o aktualnih političnih zadevah, je označil za vsebinskega.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev (NeP) po pogovoru s kandidati za viceguvernerja ocenjujejo, da je najprimernejša za to funkcijo trenutna viceguvernerka Irena Vodopivec Jean. Njeno dosedanje delo ocenjujejo kot dobro. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je sicer poudarila, da v NeP nimajo težav s podporo tudi kateremu od drugih kandidatov.

V Levici pa za viceguvernerja podpirajo Matjaža Komana, ki je po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca svetovnonazorsko precej blizu njihovim pogledom, predvsem kar zadeva vloge, ki naj bi jo imela Banka Slovenije, in tudi vloge države v bančnem sistemu. Gre za odnos med javnim in zasebnim.

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat javno ni razkril, katerega kandidata za viceguvernerja podpirajo. Nimajo pa ovir za podporo Lobniku za zagovornika načela enakosti in Kranjcu za ustavnega sodnika, je pojasnil.

V poslanski skupini SD-ja se o podpori kandidatu za viceguvernerja še niso dokončno odločili, saj se s kandidati še pogovarjajo, je pojasnil vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

V poslanski skupini DeSUS-a za viceguvernerko predlagajo Vodopivec Jean, Lobnika pa podpirajo za zagovornika načela enakosti. Ali bosta kandidata prejela vse glasove poslanske skupine DeSUS-a, njen vodja Franc Jurša ne more zagotoviti, večino pa, je povedal.

Tudi v SAB-u podpirajo Ireno Vodopivec Jean za viceguvernerko, saj menijo, da je doslej dobro opravljala svojo funkcijo in si zasluži, da z njo nadaljuje, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Predstavnika narodnih manjšin se bosta pri podpori kandidatu za viceguvernerja pridružila večini, je napovedal poslanec Felice Žiža.


Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju v družbi. Foto: BoBo
Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju v družbi. Foto: BoBo

Pahor se je z vodji poslanskih skupin pogovarjal tudi o drugih aktualnih političnih zadevah. Kot je povedal Krivec, sta izmenjala stališča o tem, kaj lahko pomeni kongresna dejavnost konec tedna, predvsem pa, kako ocenjujejo razmere v DeSUS-u. V soboto bosta namreč SDS in DeSUS na kongresu volila novo vodstvo. O kongresu DeSUS-a se je Pahor pogovarjal tudi z Juršo.

Sorodna novica Pahor pod Lipo sprave pozval, naj se ljudje pridružijo izjavi o slovenski spravi

Vatovec je pojasnil, da sta s Pahorjem govorila tudi o predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja in domačih političnih razmerah. Ob tem je Vatovec znova ocenil, da imamo v Sloveniji politično krizo.

Horvat je povedal, da sta s predsednikom republike spregovorila tudi o političnem ozračju v državi in vprašanjih, ki bi jih bilo smiselno dobro reševati pred predsedovanjem. Govorila sta tudi o tem, da so vladni ukrepi oz. protikoronski zakoni dobro učinkovali in je slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji, je dejal Horvat.

Krivec pa je pojasnil, da sta se s Pahorjem dotaknila tudi izjave SAZU-ja o slovenski spravi. V SDS-u to podpirajo. Pahor je namreč v letos sprejeti izjavi SAZU-ja prepoznal dokument, ki doslej najbolj prepričljivo nagovarja javnost k spravi. Zato jo je v torek, ko so v parku pod Lipo sprave zaznamovali dan krivde, odpuščanja in sprave, tudi slovesno posvojil.