Papež Frančišek bo Pahorja sprejel v ponedeljek, ko ga bo slovenski predsednik tudi povabil na obisk Slovenije. Foto: Reuters
Papež Frančišek bo Pahorja sprejel v ponedeljek, ko ga bo slovenski predsednik tudi povabil na obisk Slovenije. Foto: Reuters

.

"Obisk pomeni nadaljevanje rednega dialoga in je priložnost za izmenjavo pogledov na različne teme z visokimi predstavniki Svetega sedeža," so pred obiskom predsednika države v Vatikanu zapisali v njegovem uradu in dodali, da bodo govorili tudi o nadaljevanju rednega dialoga o različnih mednarodnih vprašanjih.

Pahor se bo s papežem Frančiškom srečal v ponedeljek in ga med drugim tudi povabil na obisk Slovenije, sešel pa se bo tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža, kardinalom Pietrom Parolinom.

V spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij bo Pahor v ponedeljek slovesno posadil drevo v vatikanskih vrtovih, obiskal bo tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti. Predsednik bo predvidoma predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Zadnje meddržavno srečanje na najvišji ravni je bilo februarja, ko je Slovenijo obiskal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Ta je takrat skupaj s Pahorjem slovesno odprl nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani, kar je označil za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. Nunciatura je pred tem na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata julija 1995.