Gregor Golobič in Matej Lahovnik nista več našla skupnega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič in Matej Lahovnik nista več našla skupnega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Pemier Pahor v odgovoru na vprašanje, ali se mu zdi sodelovanje podjetja, ki je v delni lasti enega izmed ministrov, z državo etično in moralno.
Matej Lahovnik
Matej Lahovnik - ime, ki je že nekaj dni v središču notranjepolitičnega dogajanja. Foto: MMC RTV SLO

Moje nadaljnje delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ob vseh različnih pogledih, ki jih imava na problematiko, ki jo izpostavljam v svojem pismu tebi z dne, 28. 6. 2010, ni več mogoče.

Iz pisma Mateja Lahovnika Borutu Pahorju
Gregor Golobič
Gregor Golobič navzkrije interesov v zadevi Ultra zanika. Foto: MMC RTV SLO

Nisem tako pomemben, da bi se več dni namesto s pravimi problemi ukvarjali z mojo funkcijo.

Iz pisma Mateja Lahovnika Borutu Pahorju

Škoda je, da smo izgubili dobrega ministra, ki je pokrival izredno zahteven resor, enega ključnih za izhod iz krize.

Karl Erjavec

Stranka Zares ima možnost, da z vztrajanjem pri nalogah, ki si jih je zadala - mislim, da jih večina ministrov solidno izvaja - demonstrira to privrženosti tistemu, kar je pred to vlado. Do konca mandata je še nekaj časa, tako da s tem ali onim ministrom, z menoj ali brez mene, ima stranka dovolj možnosti, da se ohrani na političnem prizorišču, kar bo za vsako stranko velik dosežek. Odločili bodo ljudje.

Gregor Golobič
Ultra
Ultra - razlog za zaplet. Foto: MMC RTV SLO
Pavlinič Krebsova ostaja ministrica
Vlado zapušča že peti minister
Odzivi ministrov na odstop Lahovnika

Pahor je po seji vlade pojasnil, da bo moral po sprejetju Lahovnikovega odstopa v DZ-ju v desetih dneh predlagati novega kandidata ali kandidatko za ministra oziroma vršilca dolžnosti. DZ se bo z Lahovnikovim odstopom seznanil v petek, s čimer bo Lahovniku tudi uradno prenehala funkcija.


Premier je na vprašanje o prihodnjem gospodarskem ministru dejal, da bo to moral biti človek, ki razmišlja s svojo glavo, je suveren in uživa zaupanje strokovne in laične javnosti. Moral bo biti sposoben spopasti se s težavami slovenskega gospodarstva in pripravljen igrati kolektivno politično igro, saj, tako Pahor, to od vlade zahteva zdajšnji čas.

"Zares ima prednostno pravico pri predlogu kandidata za ministra, a ne izključne"
Premier se je o morebitnem novem ministru že pogovarjal s predsedniki drugih koalicijskih strank. Dejal jim je, da morajo skupaj nemudoma poiskati najboljšega kandidata, ki je pripravljen prevzeti ministrstvo in hkrati ustreza vsem trem naštetim kriterijem. Ker je Lahovnik pripadal stranki Zares, ima ta sicer prednostno pravico predlagati kandidata, a ne izključne, je dejal Pahor, saj lahko tudi drugi predsedniki strank predlagajo kandidata za ministra. Pahor si namreč želi, da bi novega ministra dobili še pred poletnimi počitnicami.

Lahovnik, ki za vprašanja novinarjev po svoji izjavi ni bil dosegljiv, je dejal, da je odstop ponudil, ker so se po njegovem izstopu iz stranke Zares postavila vprašanja o njegovi utemeljenosti za nadaljnje delo, o čemer bi odločali celo organi političnih strank. Dodal je, da njegov namen ni bil ovirati dela koalicije ali vlade, ampak opozoriti na težavo, ki je po njegovem mnenju pomemben za dolgoročen razvoj Slovenije, torej integriteta dela posameznih članov vlade. Zato se je odločil za takojšen odstop.

Pahor ni videl tako velikih razlogov, da bi moral Lahovnik odstopiti
Glede razlogov, ki jih je Lahovnik navedel za svoj odhod, je Pahor dejal, da težave, ki jih opisuje, niso nastale čez noč. Nanje bi lahko opozoril in Pahor meni, da v nekem smislu je opozoril svojega kolega ministra. Sam tako velikih razlogov, da bi Lahovnik moral odstopiti, ni videl.

Pahor je poudaril še, da po njegovem mnenju minister Golobič, v nasprotju s percepcijo javnosti, svoje delo opravlja zelo zavzeto in zagnano. Na ministrstvu se dogajajo zelo veliki premiki in Golobič načeljuje tem premikom ter ima pri tem Pahorjevo podporo. "Eno je njegovo delo kot minister, kar opravlja predano, druga stvar je, ali pri njegovem delu prihaja do kakšnih nepravilnosti."

Celotno nepreklicno odstopno izjavo ministra Lahovnika si lahko preberete tukaj.


Lahovnik Pahorju: Kot vodja vlade si bil vedno korekten
Lahovnik je v pismu Pahorju, v katerem je podal odstopno izjavo, med drugim zapisal: "Spoštovani predsednik vlade, v začetku tedna sem te obvestil, da sem izstopil iz stranke Zares, in glede na to, da je vlada sestavljena koalicijsko, sem ti temu primerno ponudil svoj odstop. Povedal si mi, da si zadovoljen z mojim delom, in si ponujeni odstop zavrnil. To mi veliko pomeni, saj si bil kot šef vlade osebno vedno zelo korekten, in verjamem, da sva dobro sodelovala."


"Moje nadaljnje delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ob vseh različnih pogledih, ki jih imava na problematiko, ki jo izpostavljam v svojem pismu tebi z dne, 28. 6. 2010, ni več mogoče, pri čemer se zavedam, da je minister za visoko šolstvo hkrati predsednik druge največje koalicijske stranke. Osebno sem prepričan, da je problematika, ki sem jo izpostavil in se nanaša na integriteto ter transparentnost dela ministrov ter vlade, še kako pomembna za razvoj Slovenije," nadaljuje.

"Ne želim sodelovati pri trgovanju z resorji"
Odhajajoči minister predsednika vlade ob tem opozarja še, da s svojimi dejanji ni želel povzročiti, da bi se koalicija ukvarjala sama s seboj, saj meni, da mora biti delo vlade osredotočeno na ključne težave v družbi. "Vem, da se teh problemov in izzivov njihovega reševanja oba dobro zavedava, saj sva pri nekaterih skupaj intenzivno sodelovala. Zato sem tudi prepričan, da razumeš, da moram storiti naslednji korak, s katerim bom preprečil nadaljnje politično pogojevanje druge največje vladne stranke oziroma trgovanje z resorji, ki se napoveduje in pri katerem ne želim sodelovati," trdi.

Takoj zatem dodaja, da vlada in koalicija ne smeta priti v položaj, ko bi več pozornosti namenjali vprašanju, ali je smiselno zadržati na položaju ministra, ki opozarja na določeno vprašanje. "Nisem tako pomemben, da bi se več dni namesto s pravimi problemi ukvarjali z mojo funkcijo," je prepričan.

"Moja odločitev nepreklicna"
"Zato ti sporočam, da nepreklicno odstopam kot minister za gospodarstvo. Prosim, da upoštevaš, da je moja odločitev nepreklicna, in da čim prej pošlješ predlog za mojo razrešitev v državni zbor, se pravi še v mesecu juliju. Dovoli mi, da ti ob tem izrazim svoje zadovoljstvo, da sem imel priložnost sodelovati s tabo. O tvoji osebni korektnosti ne dvomim in verjamem, da bo moja odločitev bistveno olajšala tvoj položaj in predvsem razbremenila napetost v vladi in koaliciji," je sklenil.

Golobič: V teh časih vsi razmišljamo o svojih službah
Na novico se je skopo odzval tudi prvak Zaresa in visokošolski minister Gregor Golobič, ki je dejal le, da z odločitvijo donedavnega strankarskega kolega še ni bil uradno seznanjen in da bo zato komentar nanjo podal po seji vlade. Dodal je še, da v teh časih vsi ministri razmišljajo o tem, ali ostati na položajih ali ne.

Golobič je še dejal, da je sicer predlagal, da bi na seji vlade obravnavali tudi Lahovnikovo pismo Pahorju o Ultri, vendar pa naj premier Pahor nad predlogom ne bi bil preveč navdušen.

Pahorju je pisal tudi direktor Ultre Gregor Breznik, ki od njega želi Lahovnikovo orginalno pismo. Do zdaj dostopna vsebina pisma namreč po mnenju Ultre "priča o protiustavnem in nezakonitem ustvarjanju nevzdržnega in sovražnega okolja do posameznih podjetij". Dodajajo, da so bili zaradi že večletnega šikaniranja oziroma zavrženega odnosa do podjetij in zaposlenih že pred časom prisiljeni sprejeti odločitev o opustitvi gospodarske dejavnosti v takem okolju. V letošnjem letu tako niso konkurirali na nobenem javnem razpisu katere koli državne ustanove, prav tako družba Ultra od jeseni 2008 do danes ni pridobila nobenega naročila oziroma posla niti od vladnih služb ali organov niti od katerega koli podjetja v državni lasti. Poudarjajo še, da so samo lani več kot prepolovili svojo kreditno izpostavljenost, tudi za ceno odpuščanja mnogih mladih in izobraženih ljudi. Ta hip je v Ultri tako zaposlenih samo še 12 ljudi.

Pahor: Pavlinič Krebsova ostaja
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki je prav tako članica Zaresa in je v sredo napovedala, da bo zaradi zadnjega dogajanja razmislila o odhodu iz vlade, je zdaj zatrdila, da njena odločitev ni povezana neposredno z Lahovnikovim odstopom. Po MMC-jevih informacijah, ki niso uradne, jo je razburilo predvsem splošno stanje v stranki. Vendar je Pahor po pogovoru z ministrico dejal, da ta ostaja na položaju.

Širca ne namerava odstopiti
Vsekakor pa ne namerava odstopiti druga ministrica iz kvote Zaresa, to je Majda Širca, ki vodi resor za kulturo. "Zato mislim, da sta odgovornost in moč toliko večji sedaj, ko je treba izkazovati svojo odgovornost, ne pa popuščanje in odhajanje v najtežjih časih."

Pred vlado se je oglasil tudi podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič, ki je povedal, da bo treba očitno poiskati novega gospodarskega ministra. Na vprašanje, kdo bi bil lahko novi minister, je odgovoril, da bo to pokazal čas, da pa nihče ni nezamenljiv. O poslovanju Ultre z državnimi organi je dejal, da bo sam počakal na mnenje protikorupcijske komisije, a po njegovem mnenju ima vsako podjetje, ki izpolnjuje pogoje, pravico sodelovati na javnih razpisih.

"Dr. Janez Drnovšek bi v zvezi s trenutno politično situacijo verjetno rekel, da je čas za umiritev žogice," je edini odziv, ki ga je MMC za zdaj dobil iz LDS-a (čakamo sicer tudi na odgovor prve dame stranke Katarine Kresal). Gre za besede ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ki jih je zapisal na Twitterju. Dodal je še, da ni res, da se vlada ukvarja zgolj sama s seboj.
Erjavec: Lahovnika bomo povabili v DeSUS
Bolj čustven je bil prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec, ki odstop ministra za gospodarstvo obžaluje. "Škoda je, da smo izgubili dobrega ministra, ki je pokrival izredno zahteven resor, enega ključnih za izhod iz krize," je poudaril in dodal, da se boji, da bo težko dobiti ustrezno osebo, ki bo Lahovnika nasledila na ministrskem mestu.
Predsednik DeSUS-a je poleg tega izrazil bojazen, da je Lahovnik izgubljen za politiko, kar bi bila po njegovem mnenju velika škoda, ker gre za mladega, obetavnega politika. Prav zato ga bodo povabili k sodelovanju v njihovi stranki.

Kakšne bodo posledice za stranko Zares? Golobič pravi: Z menoj ali brez mene
Širca je na vprašanje, kakšno je stanje v stranki Zares, dejala, da se v stranki s situacijo soočajo in jo reflektirajo. Predsednik stranke Golobič pa je povedal, da bo posledice prinesel čas, pa tudi to, kakšen bo njihov predznak. "Stranka Zares ima možnost, da z vztrajanjem pri nalogah, ki si jih je zadala - mislim, da jih večina ministrov solidno izvaja - demonstrira to privrženosti tistemu, kar je pred to vlado. Do konca mandata je še nekaj časa, tako da s tem ali onim ministrom, z menoj ali brez mene, ima stranka dovolj možnosti, da se ohrani na političnem prizorišču, kar bo za vsako stranko velik dosežek. Odločili bodo ljudje."

Lahovnik - glavni igralec četrtkovega političnega "filma"
Pred novico o Lahovnikovem odstopu z mesta ministra je bilo napovedano, da se bo predsednik vlade popoldne sešel z njim in z visokošolskim ministrom Gregorjem Golobičem. Lahovnikov izstop iz Zaresa in njegovo pismo Pahorju pa bosta gotovo tudi tema vrha koalicije na Brdu pri Kranju.

Pemier Pahor v odgovoru na vprašanje, ali se mu zdi sodelovanje podjetja, ki je v delni lasti enega izmed ministrov, z državo etično in moralno.

Moje nadaljnje delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ob vseh različnih pogledih, ki jih imava na problematiko, ki jo izpostavljam v svojem pismu tebi z dne, 28. 6. 2010, ni več mogoče.

Iz pisma Mateja Lahovnika Borutu Pahorju

Nisem tako pomemben, da bi se več dni namesto s pravimi problemi ukvarjali z mojo funkcijo.

Iz pisma Mateja Lahovnika Borutu Pahorju

Škoda je, da smo izgubili dobrega ministra, ki je pokrival izredno zahteven resor, enega ključnih za izhod iz krize.

Karl Erjavec

Stranka Zares ima možnost, da z vztrajanjem pri nalogah, ki si jih je zadala - mislim, da jih večina ministrov solidno izvaja - demonstrira to privrženosti tistemu, kar je pred to vlado. Do konca mandata je še nekaj časa, tako da s tem ali onim ministrom, z menoj ali brez mene, ima stranka dovolj možnosti, da se ohrani na političnem prizorišču, kar bo za vsako stranko velik dosežek. Odločili bodo ljudje.

Gregor Golobič
Pavlinič Krebsova ostaja ministrica
Vlado zapušča že peti minister
Odzivi ministrov na odstop Lahovnika