Predsedniki strank so se drugič letos sešli v predsedniški palači na posvetovanju pri predsedniku države. Foto: BoBo
Predsedniki strank so se drugič letos sešli v predsedniški palači na posvetovanju pri predsedniku države. Foto: BoBo
Janša je v pismu Pahorju tudi zapisal, da si SDS že dolga leta prizadeva za pravičnejši volilni sistem, pri katerem bi volivci neposredno izbirali svoje predstavnike, hkrati pa bi izid volitev omogočal hitro in učinkovito sestavljanje vlade ter oblikovanje močne izvršilne oblasti ob istočasno enotni in močni opoziciji. Foto: BoBo
Skupinski posvet pri Pahorju

"Podpiram predloge za uspešnejši boj proti korupciji," je dejal Pahor. Dolžnost današnjega sestanka političnega vrha je proučiti opozorilo protikorupcijske komisije ob petkovem odstopu, da institucije in sistem pravne države omogočajo preveč ovir za uspešno delo komisije v boju proti korupciji, je še poudaril Pahor, ki je hkrati napovedal poskus spremembe zakonodaje in dosego političnega dogovora o višji pravni kulturi.

"V tem smislu si bom prizadeval, da bi prek pogovorov s predsedniki strank, v okviru pogovorov s parlamentom in vlado v prihodnjih mesecih vendarle sprejeli katerega izmed predlaganih ukrepov KPK-ja, da bi lahko naslednji senat lažje in bolje opravljal svoje delo," je povedal Pahor, ki je še opozoril, da sicer o uspešnosti današnjega sestanka težko govori, vendar gre za priložnost, ki se je ne sme zamuditi. "Je predvsem priložnost, da nekaj storimo skupaj, dokončamo … Imamo dve možnosti, ali obupamo ali pa se borimo," je še dejal predsednik države.

"Poskušal sem prepričati KPK, da nadaljuje delo, vendar je na koncu obveljala njihova, da 'ne moreš iti v podzemlje s kavno žličko'," je dejal Pahor, ki od komisije pričakuje konkretne predloge: "Pred koncem mandata mi bo KPK predložil dosje konkretnih predlogov za doseganje boljših rezultatov na področju boja proti korupciji," je povedal.

Ne gre samo za spremembe zakona o integriteti, ampak tudi drugih zakonov, s katerimi bi lahko izboljšali boj proti korupciji. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi predlogi vsebovali korekcijo zakonodaje, in sicer da se pristojnosti KPK-ja in drugih institucij ne prekrivajo, da se pristojnost posameznih institucij točno določi ter da se v določenih primerih zagotovi pravno varstvo.

Alenka Bratušek: Niso podprli mojega predloga
Premierka Alenka Bratušek je po srečanju dejala, da na sestanku niso podprli njenega predloga za spremembo zakonodaje, ki bi vsem nadzornim institucijam pomagala v boju proti korupciji. Predlagala je, da bi se vse parlamentarne stranke vzdržale pritiskov na nadzorne institucije, ne samo na KPK, in da bi podprle krepitev teh institucij. Stranke naj prav tako ne bi omalovaževale pravosodnega sistema. Vlada bo naredila vse, da se te nadzorne institucije okrepijo, tudi s spremembo zakonodaje, je še dodala.

Proti koncu tedna se bo sešla z ministrom Omerzelom, smo še izvedeli. Bratuškova je napovedala skorajšnje pogovore o novi dopolnjeni koalicijski pogodbi. Nova pogodba naj bi po njenih besedah vsebovala vse ključne rešitve za izhod iz krize.

Kot je dejala, bo predsednike in predsednico parlamentarnih strank pred javnostjo obvestila o rezultatih stresnih testov bank in s tem povezanih predlaganih ukrepih, ki bodo potrebni za sanacijo bank. Znova je opoziciji ponudila usklajevanje glede zakona o Slovenskem državnem holdingu in tudi glede zakona o fiskalnem pravilu, ki bo po njenem mnenju v kratkem na mizi.

Zdajšnje vodstvo KPK-ja do marca 2014
Zdajšnje vodstvo KPK-ja lahko kljub odstopu še vedno deluje s polnimi pooblastili, vendar najpozneje do marca prihodnje leto. Postopke za imenovanje novega senata Komisije za preprečevanje korupcije bo Pahor začel v tem tednu, saj namerava objaviti javni poziv, da se v 30 dneh prijavijo kandidati za nov senat komisije.

Pahor bo sredi tega tedna pozval DZ, vlado, nevladne organizacije, uradniški in sodni svet, naj v 30 dneh predlagajo kandidate za izbirno komisijo, ki bo izmed prijavljenih kandidatov sestavila ožji seznam, nove člane senata protikorupcijske komisije pa bo imenoval predsednik države. "Izbirno komisijo bom pozval, naj čim prej sestavi seznam kandidatov za nov senat KPK-ja. Mimo nje ne morem," je dejal predsednik.

"Blizu spremembam volilne zakonodaje"
Pahor je še dejal, da bodo politične stranke januarja prihodnje leto obravnavale predloge za spremembe volilne zakonodaje. "Nikoli nismo bili v 13 letih bližje spremembam sistema," je dejal.

Stranka PS po besedah Bratuškove podpira Pahorjev predlog glede uvedbe preferenčnega glasu in ukinitve volilnih okrajev, saj je to pravzaprav tudi predlog PS-ja. Glede dviga volilnega praga pa morajo odločati še organi stranke.

Predsednik SD-ja Igor Lukšič pa je po srečanju dejal, da v stranki predlaganih sprememb volilnega sistema ne podpirajo. Obstoječi sistem je bil namreč na volitvah že večkrat potrjen.

Predlaganih sprememb ne podpirajo niti v DeSUS-u. Je pa predsednik stranke Karl Erjavec potrdil, da so se stranke, ki jih podpirajo, dogovorile, da se bodo o tem še pogovarjale. Ali bi te stranke lahko sestavile ustavno večino, pa Erjavec težko reče.

Janša: Mladi odhajajo v dežele liberalnega kapitalizma
"Predlagamo, da na tem sestanku ali pred njim vlado zaprosimo za celovit program odpravljanja brezposelnosti mladih, ki v vse večjem številu odhajajo iz države. Odhajajo iz države, v kateri se vse glasneje kot rešitev propagira t. i. demokratični socializem, in se naseljujejo v uspešnih državah t. i. liberalnega kapitalizma. Ali se vam ne zdi, da gre za ponavljanje nečesa, čemur smo bili priča v časih do slovenske osamosvojitve?" je med drugim v pismu predsedniku Pahorju pred sestankom predsednikov strank zapisal predsednik SDS-a Janez Janša.

Predlagal je tudi pogovor o alternativah, ki so v tem trenutku Sloveniji teoretično še na voljo za financiranje čezmerne porabe.

"Vlada naj za pogovor pripravi izračune z oceno posledic, če se morebiti Slovenija prihodnje leto na mednarodnih finančnih trgih zadolži za nadaljnjih pet milijard evrov in če za cenejši denar zaprosimo iz skupnega evropskega reševalnega ESM-mehanizma, kamor tudi Slovenija vplačuje svoj prispevek. Gre za usodno odločitev, ki je neizogibna in s katero bo tako ali drugače tlakovana usoda države v krizi, vplivala pa bo v dobrem ali slabem tudi na življenje prihodnjih generacij," je opozoril Janša.

SDS tudi podpira predlog DeSUS-a, da se na enem izmed prihodnjih pogovorov obravnavajo vzroki in odgovornost za trenutni položaj slovenskega bančnega sistema ter način njegove sanacije.

Korupcija prevzela osrednje mesto v pogovoru
Predsednik države Borut Pahor je drugi letošnji sestanek s predsedniki in predsednicama parlamentarnih strank sprva sklical zaradi iskanja soglasja o spremembah volilnega sistema ter rešitev za izhod iz krize. Toda po petkovem odstopu vodstva protikorupcijske komisije (KPK) so bile osrednja tema pogovora predvsem spremembe zakonodaje za učinkovitejši boj proti korupciji.

Skupinski posvet pri Pahorju