Zmagovalec zadnjega kroga je kandidat stranke Izola je naša. Breda Pečan bo posegla po pritožbi na občinski svet. Foto: RTV SLO
Zmagovalec zadnjega kroga je kandidat stranke Izola je naša. Breda Pečan bo posegla po pritožbi na občinski svet. Foto: RTV SLO
Izolska tekma
Na volitvah je dobesedno štel vsak glas. Foto: RTV SLO
Vojna za Izolo končana?

Člani komisije so sledeč sodbi novogoriškega upravnega sodišča in razveljavitvi poročila o drugem krogu županskih volitev s strani občinskega sveta odločili, da je kandidat stranke Izola je naša prejel 4.208 glasov, kandidatka SD-ja Breda Pečan pa 4.202 glasova.

Občinski svet bo odločitev komisije obravnaval na četrtkovi seji. Če jo bo potrdil, bo Klokočovnik razglašen za župana, a ima Breda Pečan še vedno možnost pritožbe na občinski svet, ki jo je že napovedala. V primeru potrditve odločitve volilne komisije tudi na občinskem svetu, ki bo zasedal v četrtek, pa se lahko v 8 dneh pritoži na upravno sodišče.

Občinska volilna komisija je imela tri možnosti: ali upošteva priporočila upravnega sodišča in razglasi 12 glasovnic po pošti za neveljavne in s tem za župana Tomislava Klokočovnika, ali te glasove upošteva - v tem primeru bi postala županja Breda Pečan ali pa da razveljavi tiste glasovnice iz nekaterih volišč, iz katerih volja volivcev ni bila jasno razvidna. V tem primeru bi bil rezultat neodločen in župana bi dobili z žrebom.

Izolski občinski svet je na petkovi izredni seji namreč odpravil sklep volilne komisije o volilni zmagi Brede Pečan na volitvah in ji ga vrnil v ponovno odločanje.

S tem je svet na podlagi odločitve novogoriškega upravnega sodišče ugodil pritožbi Tomislava Klokočovnika, prav tako pa tudi njegovi pritožbi zoper zapisnik volilne komisije, s čimer so bili 4 glasovi po pošti, ki so tehtnico nagnili v korist Pečanove, razveljavljeni.

Pečanova je na seji v petek poudarila, da bo volivcem, če bodo glasovnice razveljavljene, kršena volilna pravica, in pozvala k ponovitvi volitev na spornih voliščih.

Vojna za Izolo končana?