Poslanci bodo prihodnji teden znova odločali o ustanovitvi občine Ankaran, še pred tem pa se morata do predloga zakona opredeliti komisija za narodni skupnosti in odbor za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bodo prihodnji teden znova odločali o ustanovitvi občine Ankaran, še pred tem pa se morata do predloga zakona opredeliti komisija za narodni skupnosti in odbor za lokalno samoupravo. Foto: MMC RTV SLO
Ustanovitev občine Ankaran je državnemu zboru naložilo ustavno sodišče. Foto: MMC RTV SLO

Začenja se obravnava novega predloga zakona, s katerim bi ustanovili občino Ankaran, s čimer pa se še zmeraj ne strinjajo v italijanski narodni skupnosti.

Prva se je do predloga opredelila komisija za narodni skupnosti, ki po koncu razprave ni sprejela sklepa, s katerim bi matičnemu odboru za lokalno samoupravo predlagala, da naj ne podpre zakona, ki bi omogočil nastanek občine Ankaran. To se je zgodilo zato, ker se je predsednik komisije Roberto Batelli na glasovanju po pomoti opredelil proti predlaganemu sklepu, in ne za, kot je nameraval, zaradi česar je bil rezultat glasovanja 4 proti 4.

Predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Flavio Forlani in predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper Alberto Scheriani sta se ponovno opredelila proti ustanovitvi občine Ankaran, saj naj Ankaran ne bi imel pogojev za to. Kot je povedal Scheriani, Ankaran nima ne vrtca ne šole v italijanskem jeziku, zato bi bile italijanskemu prebivalstvu z ustanovitvijo občine kršene pravice. Prepričan je tudi, da se na italijanske prebivalce Ankarana, ki se zavzemajo za lastno samoupravno skupnost, ki je pa ne morejo doseči brez samostojne občine, izvaja pritisk.

Pečanova: Italijani iz Ankarana si želijo razvoja
Poslanka SD-ja Breda Pečan meni, da obe skupnosti italijanske narodnosti nasprotujeta ustanovitvi občine Ankaran zato, ker se bojita asimilacije Italijanov z lokalnim prebivalstvom. Prepričana je, da se italijanski prebivalci Ankarana zavzemajo za lastno samoupravno skupnost in s tem tudi za ustanovitev občine zato, ker si želijo razvoja, ki jim doslej ni bil zagotovljen, za kar naj bi bili odgovorni tudi obalna in koprska samoupravna skupnost. Dodala je še, da je bila pravica do lokalne samouprave, ki je zapisana v ustavi, prebivalcem Ankarana v zadnjih letih kršena.

"Nihče se ni lotil negativnih trendov, ki jih ima drobljenje občin na zmanjševanje vpliva narodnostnih manjšin. Ta proces je negativen tudi za italijansko skupnost, saj se s tem zmanjšuje enovitost narodnih skupnosti. Če je skupnost razkrojena na več manjših enot, se razprši njena notranja moč, vsi drugi vidiki zame niso sporni, me ne zanimajo, s tega vidika bom tudi glasoval proti zakonu," je pojasnil László Göncz.

Ustanovitev občine Ankaran je državnemu zboru naložilo ustavno sodišče, vendar pa se je za vladni predlog zakona o ustanovitvi ankaranske občine, ki je sledil odločbi ustavnega sodišča, pot končala že na odboru za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Ker členi zakona na odboru niso bili sprejeti, državnemu zboru ta teden na plenarnem zasedanju ni preostalo drugega, kot da zgolj ugotovi, da se je zakonodajni postopek o zakonu končal.

SLS je takoj vložil nov predlog zakona
Del poslancev je bil do dogajanja na odboru kritičen, SLS pa je takoj vložil nov predlog zakona z enakim namenom. Na pobudo poslancev Zares so bili nato zbrani še podpisi za izredno sejo, na kateri bi odločali o ustanovitvi občine Ankaran. Ta bo po napovedih predsednika DZ-ja Pavla Gantarja prihodnji teden v sredo.

Komisija za narodni skupnosti predloga za ustanovitev občine Ankaran do zdaj ni podpirala. Po njenem bi se z deljenjem Mestne občine Koper, iz katere bi se izločil Ankaran, še dodatno pospešila asimilacija italijanske narodne skupnosti. Še pred obravnavo v DZ-ju se bo do zakona sicer opredelil še odbor za lokalno samoupravo.

Manj zapletov je bilo v DZ-ju pri zakonu o ustanovitvi občine Mirna, ki jo je prav tako narekovala odločba ustavnega sodišča. Zakon, s katerim se ustanavlja 211 slovensko občino, je DZ sprejel v torek.