Peterle meni, da bi bilo dobro, da bi Slovenija ponudila več kandidatov za komisarja in da se upošteva tudi merilo uspeha na evropskih volitvah. Foto: BoBo
Peterle meni, da bi bilo dobro, da bi Slovenija ponudila več kandidatov za komisarja in da se upošteva tudi merilo uspeha na evropskih volitvah. Foto: BoBo
Slovenija preveč zavlačuje z evropskim komisarjem

NSi je sprejel modro odločitev, da ni a priori zavrnil povabila na pogovor s SMC-jem o sodelovanju v vladi, meni evropski poslanec Lojze Peterle, vendar pri tem računa na odgovorno ravnanje stranke, a potrebujejo še razpravo o tem.

Peterle je na novinarski konferenci tudi opozoril, da gre šele za prve pogovore, sicer pa je glavno merilo NSi-ja izvajanje programa.

"Slišali smo že tudi komentar na to temo neke druge stranke. A mislim, da mora stranka opraviti ne le natančen pogovor z verjetnim mandatarjem, ampak tudi znotraj sebe, kako lahko svoj rezultat in svoj pogled na prihodnost Slovenije najbolje uveljavi," je dodal.

Koncept pomembnejši od stolčkov
"Mene zanima, kaj želi mandatar s svojo ekipo narediti," je Peterle, ki ga bolj kot stolčki zanima koncept vlade, odgovoril na vprašanje, ali drži, da je tudi sam kandidat za zunanjega ministra. Glede špekulacij, da si želi funkcijo evropskega komisarja, je pojasnil, da se o tem ne pogovarja. Večkrat pa je že povedal, da ima reference za tako mesto, a ne vidi politične volje v tej smeri.

"Ne vidim političnih osnov, da bi kandidata za komisarja iskali v zmagoviti opciji na evropskih volitvah. A vztrajam, da če velja merilo zakonitosti na evropskih volitvah za prvega človeka evropske komisije, zakaj ne bi veljalo tudi za komisarje. Ali vsaj da bi se Junckerju ponudila oseba s te strani," je še menil dolgoletni evropski poslanec.

Junckerju bi lahko ponudili več kandidatov
Po njegovi oceni bi bilo dobro, da bi Junckerju ponudili več kandidatov in da se upošteva tudi merilo uspeha na evropskih volitvah. Ob tem je dejal, da "ne navija za osebo, ampak za kriterij, za političen občutek". Imenovanje kandidata za komisarja pa po njegovem prepričanju ni ekskluzivna pravica vlade, ampak bi pri tem moral sodelovati tudi parlament.

Za vsako državo je po njegovih besedah pomembno, koga pošlje na komisarski položaj, ali nekoga z izkušnjami ali človeka, ki se je dokazal, ali pa nekega uradnika oz. nekoga, ki nima veselja do Evrope.

"Pri imenih, ki zdaj krožijo, so tudi taka, ki o Evropi ne govorijo ravno z navdušenjem. Pa tudi kak jezik je dobro znati," pravi Peterle, ki še dodaja, da "nekateri že testirajo svoje bodoče projekte za področja, za katera predvidevajo, da jih bodo na koncu zasedli".

Slovenija preveč zavlačuje z evropskim komisarjem