Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko je podaljšan do 22. junija

Slovenija je nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla 21. oktobra in s tem sledila odločitvi Italije o uvedbi nadzora na meji s Slovenijo. Kot je povedal hrvaški premier Andrej Plenković, je o izvajanju ukrepa na državnih mejah ob robu zasedanja Evropskega sveta v Bruslju govoril s kolegoma iz Slovenije Robertom Golobom in Italije Giorgio Meloni.

"Dogovorili smo se, da bo v obdobju božično-novoletnih praznikov ta režim čim fleksibilnejši, da na mejah ne bi nastajala gneča. Pričakujemo velik priliv naših ljudi, ki živijo in delajo v zahodni Evropi, in tistih, ki bodo prečkali Hrvaško," je dejal.

Da je premier Golob s hrvaškim premierjem in italijansko premierko govoril o nadzoru meje, so potrdili tudi v njegovem kabinetu. Ob tem so dodali, da bodo način izvajanja nadzora in prilagajanje glede na razmere prepustili policiji oziroma stroki.

Slovenska vlada je sicer v četrtek sprejela odločitev, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko podaljšala še do 22. junija 2024. Kot razlog za podaljšanje je navedla poslabšanje varnosti na Bližnjem vzhodu in ogroženost zaradi terorizma.