ZL in ZaAB sta čakala sedem mesecev, da vlada kaj stori glede priznanja Palestine. Foto: MMC RTV SLO
ZL in ZaAB sta čakala sedem mesecev, da vlada kaj stori glede priznanja Palestine. Foto: MMC RTV SLO
false
Poslanec ZL-ja Matej Tašner Vatovec je opozoril, da je vlada v zadnjih sedmih mesecih našla nove in nove razloge proti priznanju Palestine. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Zunanji minister Erjavec vztraja, da bi bilo najbolje, če bi Slovenija Palestino priznala skupaj s kakšno drugo članico EU-ja. Foto: BoBo
Bo Slovenija priznala Palestino?

Ta teden namreč mineva sedem mesecev od sklepa, s katerim je parlament vladi naložil, da pošlje predlog za priznanje, a "se je zgodilo samo čakanje", pojasnjujejo v omenjenih strankah.

Po oceni poslanca ZL-ja Mateja Tašnerja Vatovca so se v teh sedmih mesecih pri slovenski vladi vedno znova pojavljale nove ovire, od volitev v Izraelu do priprave analize o vprašanju Palestine in slovenskem priznanju ter iskanja evropskega partnerja, ki je ves čas v zraku. Po njegovem mnenju pa je ob tem še najbolj ključno iskanje finančnih sredstev.

Dodatni argumenti za priznanje Palestine
K pripravi akta so jih po besedah Tašnerja Vatovca spodbudili dodatni argumenti, kot so volitve v Izraelu, ki so po njegovem mnenju prinesle eno najbolj protipalestinskih vlad do zdaj, včlanitev Palestine v Mednarodno kazensko sodišče, dodatne pobude za irsko, francosko in belgijsko priznanje ter prva mednarodna pogodba med Palestino in Vatikanom.

"Mednarodna skupnost vse bolj jasno kaže težnjo po priznanju države iz čisto mednarodnopravnega vidika," je dejal ter dodal, da Palestina potrebuje formalni status, ki ji bo dal vso legitimnost za enakopravna pogajanja z Izraelom.

Glede morebitnih finančnih posledic pri priznanju Palestine za Slovenijo poslanec ZaAB-ja Peter Vilfan ocenjuje, da jih ne bo, saj EU že pomaga Palestini, s tem pa posredno tudi Slovenija. Spomnil je, da je Slovenija v zadnjem času v rehabilitacijski center Soča sprejela tudi precej otrok iz Palestine.

Vilfan ni za spremembo odnosov z Izraelom
Vilfan meni, da se odnosi Slovenije z Izraelom zaradi priznanja Palestine ne bi smeli spremeniti, saj je Izrael prijateljska država Slovenije. Poudaril je še, da bodo sama pogajanja med Izraelom in Palestino drugačna, če bo šlo za dve samostojni in suvereni državi.

V obeh poslanskih skupinah pričakujejo, da bo razprava na pristojnem odboru zanimiva in konkretna in da bo izražena podpora k predlogu.

Han: Priznanje Palestine je človeško dejanje
Poslanec SD-ja Matjaž Han pa meni, da gre pri priznanju Palestine za človeško dejanje in dejanje dostojanstva. Kot je dejal, je SD sklenil, da podpre Palestino kot samostojno državo, ker menijo, da bo na Bližnjem vzhodu doseženega več miru.

Spomnimo, na glasovanju o predlogu ZL-ja za priznanje Palestine novembra lani sta predlog podprla le ZL in ZaAB, SD pa priznanja takrat ni podprl.

"Gre za dejanje, ki bo mirovni proces potisnilo naprej"
Ob predstavitvi pobude je bil prisoten tudi palestinski veleposlanik, ki Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja, Salah Abdelšafi. Zahvalil se je poslancem, da so se odločili vložiti omenjeni akt. "Ne gre le za simbolično dejanje, gre za dejanje, ki bo mirovni proces potisnilo naprej," je dejal.

Abdelšafi je še dodal, da je nedavno kot prvi nerezidenčni veleposlanik Palestine predal predsedniku Borutu Pahorju poverilna pisma. Dejal je, da je to dejanje, ki ga opravijo predstavniki suverenih držav, zato meni, da je logično, da Slovenija samostojno prizna Palestino. Obenem je napovedal, da bo Palestina takrat, ko jo bo Slovenija priznala, odprla svoje veleposlaništvo v Ljubljani.

Vlada: Koalicijske stranke za priznanje Palestine
Kot so sporočili iz vlade, koalicijske stranke podpirajo priznanje Palestine. Z novembrskim sklepom je želela koalicija zgolj zagotoviti, da DZ o priznanju na predlog vlade odloča ob najustreznejšem času, ko bi to dejanje imelo tudi največji učinek. "Če želi DZ to storiti že prej, je to popolnoma v njegovi pristojnosti. V vladnih strankah bomo takšno odločitev podprli," sporoča vlada.

Erjavec: Najbolje bi bilo priznati skupaj z drugo članico EU-ja
Zunanji minister Karl Erjavec je danes povedal, da bi bilo najbolje, če bi Slovenija Palestino priznala, ko bi se za to odločila še kakšna druga članica EU-ja, da bi bila tako odločitev veliko bolj odmevna.

"Osebno menim, da bi bilo bolje, da se počaka mesec ali dva, da vidimo, ali se bo ponovno aktiviral bližnjevzhodni mirovni proces, in če ne, gremo v priznanje," je povedal Erjavec. Zunanji minister je še predlagal, da se o pobudi ZL-ja in ZaAB-a opravi razprava na odboru DZ-ja za zunanjo politiko, kjer bi sprejeli najustreznejšo odločitev.

Spomnimo, v aprilskem intervjuju za MMC je Erjavec dejal, da bo predlagal priznanje Palestine najkasneje do konca letošnjega leta. "Moram reči, da smo z nekaterimi članicami v tesnem stiku in za zdaj kaže, da bo še kakšna država priznala, ampak saj veste, da lahko pride v politiki hitro do drugačnih stališč. Zaradi tega bom vladi predlagal, da če v tem letu nobena druga članica Palestine ne bo priznala, mi to storimo do konca leta," je dejal Erjavec.

Bo Slovenija priznala Palestino?