V koaliciji je ostal brez podpore. Foto: BoBo
V koaliciji je ostal brez podpore. Foto: BoBo
Zaradi Stepišnika še en vihar koalicije

Prvak SD-ja Igor Lukšič je danes opozoril, da si je aktualna koalicija za cilj zastavila visoka merila za delovanje ministrov in poslancev, a je zdrsnila že dvakrat - pred primerom Stepišnik, Podjetje Emo Orodjarna, v kateri je Stepišnik solastnik, je dobilo sredstva ministrstva, ki ga vodi, se je namreč zgodil še primer imenovanja nekdanjega državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper.

Od premierke Alenke Bratušek zato pričakuje, da "začne vleči poteze", saj zgolj pogovor z ministrom po njegovem mnenju ne bo dovolj, temveč bi bilo treba rešitve za tovrstne zaplete iskati na ravni koalicije. "Nekateri ne razumejo, da je politika prostor, kjer se koncentrira zaupanje ljudi," je še poudaril Lukšič.

Minister ali lastnik podjetja?
"Vsakdo se mora odločiti, ali bo minister za gospodarstvo ali bo prejemal subvencije ministrstva. To dvoje skupaj ne gre. Ne glede na to, ali to zakonodaja dopušča. Če to dopušča, je pomanjkljiva," je bil oster tudi predsednik DL-ja Gregor Virant.

Od Bratuškove tako pričakuje, da bo "udarila po mizi in naredila red", Stepišnikov odstop pa prepušča premierki. Je pa po njegovem mnenju nesprejemljivo, da ohrani funkcijo in prejema subvencijo ministrstva za gospodarstvo.

Najboljši bi bil odstop
Posredno sodelovanje ministra za gospodarstvo v razpisih ministrstva za gospodarstvo je kot neokusno označil tudi prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec. Tudi on meni, da se mora premierka s Stepišnikom, ki bo "pod takšnim pritiskom javnosti težko nadaljeval svoje delo", opraviti pogovor in ukrepati. Erjavec pa je hkrati menil, da bi Stepišnik "najbolje storil, če bi odstopil".

Na vprašanje, ali tega ne bodo zahtevali kot koalicijski partnerji, je odgovoril, da je treba pustiti čas, da "predsednica opravi, kar mora opraviti". Interpelacije zoper Stepišnika pa ne pričakuje, saj bo minister po njegovem mnenju prej sam sprejel odločitev. "Prvič se je že lahko zgodilo, da je podjetje, katerega solastnik je, kandidiralo na razpisih. A da se to drugič zgodi, ni več naključje," je sklenil.

Zaradi Stepišnika še en vihar koalicije