Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poročila pripravljajo ali pa so jih že poslali na vlado ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za zdravje, so pojasnili na omenjenih resorjih. To so ministrstva, ki so najbolj vpeta v zagotavljanje zaščitne opreme. Ali so poročilo pripravili še na katerem od resorjev, ni znano.

TV Slovenija: Na ministrstvu za gospodarstvo poročilo po dnevih

Kot je v Poročilih ob 17.00 uri poročal Rok Šuligoj, so neuradno izvedeli, da je na ministrstvu za gospodarstvo za pripravo poročila, ki pa še ni končano, zadolžen državni sekretar Aleš Cantarutti. "Poročilo, ki naj bi ga na vlado poslali danes zvečer, naj bi po dnevih predstavilo nakupe in dobave zaščitne opreme od 16. marca dalje. V poročilu naj bi tudi navedli, da niso plačevali vnaprej, temveč po dobavi, razen pri ventilatorjih, če je podjetje imelo bančno garancijo. Kot naj bi še navedli, naj bi tedanji direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek in njegov namestnik Gale med 16. in 23. marcem podpisala 21 pogodb brez soglasja Ministrstva za gospodarstvo. In prav med temi pogodbami naj bi bila podjetja, ki so dobila predplačilo za maske. V poročilu naj bi tudi pisalo, da ob nekaterih dnevih dobav zaščitne opreme ni bilo in so zato z gospodarskega ministrstva klicali na zavod za blagovne rezerve, naj izvedejo naročila, da pa nikakor niso pritiskali, kot jih Gale obtožuje. Tako naj bi, kot smo neuradno zvedeli, dogajanje v poročilu predstavilo ministrstvo za gospodarstvo," je še poročal Šuligoj.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi za medije v Velenju pojasnil, da so na gospodarskem ministrstvu pripravili poročilo za obravnavo na vladi in ga dopolnili tudi s poročili ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

V poročilu so po njegovih zagotovilih vsi relevantni podatki, ki so potrebni, da pokažejo, kaj so delali. Kot je pojasnil, gre za podatke o razvoju dogodkov od 27. februarja, ko je prejšnja vlada dala nalog zavodu za blagovne rezerve, da se sprostijo obstoječe zaloge. Pri tem je Počivalšek spomnil, da je prejšnja vlada 11. marca zadolžila ministrstvo za zdravje za nabavo zaščitne opreme, 14. marca je nova vlada zavod za blagovne rezerve zadolžila za centralno nabavo, 24. marca pa je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki je vse ponudbe pregledala, razvrstila in posredovala zavodu za blagovne rezerve. Po Počivalškovih navedbah gre za 31 predlogov za pogodbe.

Kot je dejal minister, poročilo natančno opisuje dogajanje med 13. marcem in 10. aprilom, "ko je bila strahovita kriza glede pomanjkanja zaščitnih sredstev" in so bili pod pritiski zahtev zdravstvenih delavcev, prav tako pa opisuje dogajanje po 10. aprilu, ko so "lažje dihali".
Počivalšek je vnovič zanikal očitke o pritiskih na sklepanje poslov. "Ministrstvo za gospodarstvo in jaz se nismo vtikali v izbor dobaviteljev, smo pa izvajali aktivnosti, da se te pogodbe, ki so jih podpirali, realizirajo," je dejal in dodal, da so pogodbe podpisali s podjetji, ki jih je izbrala medresorska delovna skupina.

Ob tem je minister pojasnil, da je večino pogodb podpisal uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki da bo moral pojasnili vsaj tri pogodbe, in sicer dve, ki ju je podpisal pred 24. marcem, in eno, ki jo je podpisal 13. aprila. "Tukaj so dokumenti o vplivanju na medresorsko delovno skupino, da se izbere eno konkretno podjetje," je dejal minister.

O poročilih bodo razpravljali v DZ-ju

Vlada bo poročila o zagotavljanju zaščitne opreme poslala v DZ, kjer bo mogoča celovita obravnava, po napovedih obrambnega ministra Mateja Tonina pa jih bodo poslali tudi organom pregona.

Vladna ekipa se spopada s številnimi očitki glede postopkov nabave zaščitne opreme, zaradi česar so v opozicijskih vrstah že napovedali parlamentarno preiskovalno komisijo in interpelacijo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ali pa kar celotne vlade. Odmevalo je predvsem četrtkovo poročanje oddaje Tarča Televizije Slovenija glede domnevnih pritiskov politikov in posameznikov iz kroga gospodarskega ministrstva pri nabavah zaščitne opreme. Vsi očitke zanikajo.

Poročila, ki jih bo vlada obravnavala, naj bi se nanašala tudi na stanje opreme ob nastopu nove vlade. V vladi so namreč večkrat poudarili, da so bila ob njihovem nastopu 13. marca, ko je že bila razglašena epidemija novega koronavirusa, skladišča prazna oz. zaščitne opreme ni bilo. S prstom so pokazali na nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca.

Poročilo o nakupih opreme jutri na vladi