Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Bili smo konstruktivni na začetku delovanja te vlade, a smo bili izigrani. Po zadnjem dogajanju je jasno, da bomo vložili interpelacijo zoper ministra Počivalška. Pismo nekdanjega direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška je sodu izbilo dno," je zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Šarec zavrača očitke glede vložitve interpelacije v času epidemije. Ti niso na mestu iz najmanj dveh razlogov. "Eden je način delovanja vlade, ki v času epidemije nima zadržkov pri sumljivih postopkih. Drugi pa je, da bo, preden se vsi postopki odvijejo, že mesec junij, ko bo dejansko obravnava," je pojasnil na Twitterju.

Počivalšek v interpelaciji vidi priložnost

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v odzivu na napoved interpelacije zapisal, da vidi "priložnost, da epidemijo celovito obravnavamo in predložimo vse dokaze". "Tudi kar se tiče (ne)odzivnosti premierja prejšnje vlade," je dodal.

Na Facebooku je pozneje zapisal tudi, da se je "zgodba, ki je v zadnjih tednih dobila neslutene medijske razsežnosti, spremenila v režiran in politično motiviran lov na še eno glavo". Dejstva, podatki in objektivne okoliščine po njegovih besedah izginjajo ob interesu, da se razmere, ki jih ne moremo primerjati z nobenimi drugimi v zgodovini Slovenije, spremenijo v politično predstavo.

Ponovil je, da so želeli z nabavo zaščitne opreme to zagotoviti vsem tistim, ki jo potrebujejo. "To smo z nečloveškimi napori v zadnjih tednih tudi izpolnili. Ne trdimo, da smo nalogo, ki nam je bila zaupana, opravili brezhibno, a naredili smo vse, kar smo v danem času lahko," je dodal. Pravi pokazatelj njihove uspešnosti so po njegovih besedah trenutna epidemiološka slika in polna skladišča opreme.

Očitki, ki jih bo LMŠ zapisal v interpelacijo, še niso znani, glede na Šarčev zapis pa Počivalšku pripisujejo odgovornost za napake pri dobavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa.

Sorodna novica Besedni spopad med Počivalškom in nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv

"Zavod za vsako pogodbo dobil soglasje ministrstva"

Zavod za blagovne rezerve so v torek obiskali kriminalisti, vlada pa je razrešila direktorja zavoda Antona Zakrajška. Ministra Počivalšek je zatrjeval, da je Zakrajšek, ki je pred mesecem zbolel za novim koronavirusom, čeprav je bil na bolniškem dopustu, ves čas nadziral vse posle.

Na to se je v pismu medijem odzval Zakrajšek in dejal, da ne bo grešni kozel za vse, kar je šlo narobe. "Tisti, ki so delovali v ozadju in na zavod pošiljali podatke, s kom naj se izvede naročilo, želijo zdaj vso krivdo prevaliti," je poudaril in dodal, da je vse ponudbe preposlal upravi za zaščito in reševanje, vse dobavitelje respiratorjev in njihove ponudbe pa so strokovno preverjali na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. To je nato zavodu pisno sporočilo, s kom naj izpelje naročilo. Zavod je torej za vsako pogodbo prejel pisno soglasje ministrstva za gospodarstvo.

Vodenje zavoda je zdaj prevzel Tomi Rumpf, ki je leta 2012 odstopil z mesta direktorja Kobilarne Lipica zaradi nezakonite dokapitalizacije družbe in torej oškodovanja proračuna.

LMŠ pripravlja interpelacijo ministra Počivalška

LMŠ napoveduje tudi preiskovalno komisijo

Šarec dodatnih pojasnil medijem še ni dal in tako ni jasno, kdaj nameravajo interpelacijo vložiti in kakšna naj bi bila njena vsebina oz. očitki. Poslanec LMŠ-ja Aljaž Kovačič pa je v današnji izjavi novinarjem pred DZ-jem spomnil na dogajanje v zadnjem času. "Zbrali smo dovolj gradiva, ki priča o sumih, ki se dogajajo pri teh poslih," je dejal. Šarec je zato po njegovih besedah napovedal vložitev interpelacije, ko bodo zadevo preučili. Vložili bi jo lahko skupaj s partnerji.

"Z napovedjo smo dali jasno vedeti, da imamo zadeve, ki pričajo o marsičem. Na nas je, tudi na opoziciji, da se usedemo, te zadeve preštudiramo in se skupaj odločimo, kdaj je primeren čas za vložitev interpelacije," je pojasnil poslanec.

LMŠ je napovedal tudi zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije glede nabave zaščitne opreme. Kdaj bo gradivo pripravljeno, Kovačič danes ni odgovoril.

Nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek in minister Zdravko Počivalšek drug na drugega prelagata krivdo za sporne nakupe zaščitne opreme. Foto: BoBo
Nekdanji direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek in minister Zdravko Počivalšek drug na drugega prelagata krivdo za sporne nakupe zaščitne opreme. Foto: BoBo

SD bo s podporo počakal

Dejan Židan je v izjavi pred DZ-jem poudaril, da je odgovorna vlada kot celota, ki skrbi za nabave zaščitne opreme. Občutek ima, da se marsikaj napačnega dogaja, a je treba to po njegovih besedah potrditi. Spomnil je, da so že predlagali izredni sklic komisije za nadzor javnih financ, o kakovosti zaščitne opreme pa je na zahtevo SD-ja razpravljal odbor DZ-ja za zdravstvo.

Kot je dejal, sodelujejo pri pripravi preiskovalne komisije, in če bo treba, bodo sodelovali tudi pri interpelacijah. "A v tem trenutku, dokler nimamo dodatnih informacij, vidimo odgovornost na vladi kot celoti," je pojasnil. Interpelacija tudi še ni spisana. "Naj jo napišejo in gremo skupaj naprej. Kadar gre opozicija skupaj v akcijo, je uspešnejša. Iti sam zaradi petih minut slave je v politiki nepotrebno," je Šarcu sporočil Židan.

Podpora Levice

V Levici besedila interpelacije še niso videli, a so ji naklonjeni. Z namero LMŠ-ja so bili sicer seznanjeni iz medijev, a so jim zatem iz LMŠ-ja sporočili, da jo pripravljajo, in so jih povabili k sodelovanju, je danes v izjavi povedal koordinator stranke Luka Mesec. Po njegovih besedah se ob nabavi zaščitnih mask "postavlja utemeljen sum, da glavna pozornost vlade niti ni bila nabava mask, ampak to, kdo bo dobil provizije in koliko". Kot meni, so v vladi zakon o javnem naročanju namerno prebrali tako, da pri dobavi potrebujejo domače posrednike. Spomnil je na poročanje medijev o tem, katera podjetja so dobila posel.

"Viden je vzorec, ki se vedno ponavlja v Janševih vladah," ugotavlja Mesec in prepričan je, da se pojavljajo trgovine, katerih glavnih cilj so provizije. Za to po njegovem mnenju ne more biti odgovoren pro bono sodelavec ministrstva za gospodarstvo ali zavoda za blagovne rezerve, saj sta se za takšno politiko odločila minister in vlada. "Naloga opozicije je, da jasno pokaže, kdo je politično odgovoren za to kravjo kupčijo, trenutno vredno 200 milijonov evrov," je prepričan.

SAB: Zakrajšek ni primeren

V SAB-u o interpelaciji še niso govorili, a generalni sekretar Jernej Pavlič meni, da je z zamenjavo Zakrajška težava na zavodu za blagovne rezerve vsaj začasno rešena. Opozoril je, da so v SAB-u že leta 2017 opozarjali, da Zakrajšek ni primeren za vodenje tega zavoda, ob čemer je spomnil na opozorila glede napak pri nabavi ograje na meji.

Za SAB je interpelacija v teh kriznih časih neodgovorna. Pavlič je spomnil na napoved LMŠ-ja za ustanovitev preiskovalne komisije, v kateri bi preiskovali politično odgovornost. "A očitno so to odkrili, pa preiskovalna komisija ni več potrebna," ugotavlja.

V stranki bodo te zadeve še preučili. A vsekakor ne bodo, kot zagotavlja Pavlič, sodelovali v političnem obračunavanju med ministrom za obrambo Matejem Toninom, Počivalškom in Šarcem. Spomnil je še, da je bil Počivalšek še pred kratkim "za Šarca eden boljših ministrov". Vabil ga je namreč k skupnemu nastopu na volitvah.

SNS: Za interpelacijo prezgodaj

Da je za interpelacijo prezgodaj, meni tudi prvak SNS-a Zmago Jelinčič. Kot je dejal za STA, gre za politično prerivanje, ki nima smisla, saj podatki o nabavi zaščitne opreme še niso jasni. Tako tudi ne ve, od kod bi te podatke dobili za interpelacijo.

Šarec napovedal interpelacijo ministra Počivalška