Reševalna akcija. Foto: PU Nova Gorica
Reševalna akcija. Foto: PU Nova Gorica

Policija je bila v torek zvečer obveščena, da svojci pogrešajo moškega z območja PU-ja Koper, ki se je v ponedeljek odpravil proti gori Krn. Kljub "številnim izvedenim aktivnostim" zvečer moškega niso našli, so pa izsledili njegovo vozilo, ki je bilo parkirano v bližini vasi Krn, sporoča Policijska uprava Nova Gorica.

Danes (sreda) zjutraj je stekla iskalna akcija na območju Krna, v kateri so sodelovali bovški policisti, policisti gorske policijske enote in tudi tolminski gorski reševalci. Ob 9.26 je bilo nad Kožljakom pod Krnom na nadmorski višini približno 1500 metrov najdeno moško truplo. Zdravnik je odredil obdukcijo za ugotovitev natančnega vzroka smrti. Policija je o najdbi trupla obvestila novogoriškega preiskovalnega sodnika in tamkajšnje državno tožilstvo.

Po prvih podatkih je moškemu najverjetneje zdrsnilo na zmrznjenem snegu med vzponom proti Krnu in je kasneje med padcem podlegel poškodbam, sporoča PU Nova Gorica. Tuja krivda je glede na dozdajšnje podatke izključena. Njegovo identiteto bodo še preverjali, glede na okoliščine pa policisti ne izključujejo možnosti, da gre za pogrešanega.

Previdno v gorah

Policija opozarja, da so v gorah že nekaj tednov zahtevne, nevarne zimske razmere. Morebiten odhod v gore zahteva natančne predpriprave, veliko izkušenj, dobro in ustrezno opremo ter veliko mero previdnosti.

"Ne glede na debelino snežne plasti pa je sneg že ustvaril okoliščine, ki močno dvigajo stopnjo nevarnosti. Kjer ga je malo, se srečamo s poledenelimi zaplatami, kjer ga je več, pa sneg ustvarja klože, je različno sprijet, prekriva poti in se na določenih mestih tudi akumulira oziroma nalaga. Grebeni so spihani in poledeneli ali trdi. Z vsakim sneženjem se razmere spreminjajo, zato bo nevarnost nesreč in snežnih plazov z vsakim sneženjem in spremembo večja. Izredno nevarna so že v aktualnih razmerah prečenja izpostavljenih pobočij in vrhovi z napihanim snegom zaradi opasti," opozarja policija, ki ponuja tudi več preventivnih nasvetov.