Sindikati opozarjajo na spoštovanje dogovora. Foto: BoBo
Sindikati opozarjajo na spoštovanje dogovora. Foto: BoBo

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja, KNSS Neodvisnost, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije v pismu opozarjajo na dogovor, ki so ga socialni partnerji in parlamentarne stranke z izjemo SDS-a podpisale 22. decembra lani.

Z njim so sindikati privolili v to, da transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev v prvem polletju 2012 ostanejo zamrznjene. Na drugi strani so se stranke zavezale, da v letu 2012 ne bodo podpirale neusklajene predloge in da ne bodo enostransko posegale na področje pravic.

Zakon ni usklajen
Če bi stranke, ki so podpisale sporazum, podprle zakon o spremembah in dopolnitvah zakonov za uravnoteženje javnih financ, s katerim želi vlada zmanjšati proračunske dohodke, bi to pomenilo kršenje dogovora. Opozarjajo namreč, da zakon s socialnimi partnerji ni usklajen. Prav tako bi bila "vaša podpora zakonu dokaz neverodostojnosti strank v socialnem dialogu in opozorilo, da jim v prihodnje ne kaže verjeti", še pišejo.

Vlada je namreč v parlamentarno proceduro poslala zakon, ki naj bi pomagal uravnotežiti javne finance, posega pa na različna področja varčevanja. Sindikati vanj niso privolili, ministri pa se branijo, da je mogoče v državnem zboru z amandmaji stvari še urejati.