Pivčeva: Razmišljati moramo o prihodnosti DeSUS-a

"Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je dosegla zmago na zadnjem kongresu stranke ravno zato, ker je zagotovila vsem, da bo izvedena konsolidacija stranke, poenotenje stališč v stranki, ta cilj pa ne samo, da ni bil dosežen, od njega se celo oddaljujemo," je na novinarski konferenci povedal Franc Jurša, ki je podal skupno izjavo zaključka sestanka poslanske skupine DeSUS-a.

"Stranka DeSUS je pod njenim vodstvom postala stranka afer, kar se v 30-letni zgodovini stranke še ni zgodilo, tega poslanci poslanske skupine DeSUS-a enostavno ne moremo sprejeti, poslanci naše poslanske skupine ji na podlagi vseh javno izpostavljenih stvari ne verjamemo, kot visoka državna funkcionarka je dolžna plačevati svoje račune, predsednica stranke v vseh teh šestih mesecih od prevzema predsedniške funkcije ni dajala nobenega pomena poslanski skupini, zato ji na podlagi vsega navedenega predlagamo, da nemudoma, nepreklicno odstopi kot predsednica stranke DeSUS," je Pivčevo pozval vodja DeSUS-ovih poslancev Jurša. Če ne bo odstopila sama, bodo poslanci DeSUS-a svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico, je dodal.

Pivčevi poslanci DeSUS-a odrekli podporo

Pivčeva: Za odstop je še preuranjeno

Čez nekaj minut se je na te pozive odzvala predsednica stranke, ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade. "Menim, da je za takšno odločitev preuranjeno, seznanjena sem bila šele pred nekaj trenutki," je na vprašanje, ali se bo odzvala na poziv poslancev v izjavi za javnost, odgovorila Pivčeva. "Še v tem tednu bomo sklicali sestanek vodstva stranke skupaj s poslanci, predvsem zaradi tega, ker se mi zdi, da tukaj ne gre toliko za vprašanje mojega odstopa, ampak za vprašanje prihodnosti stranke. Govoriti je treba, kaj je dobro za stranko, za njeno prihodnost in sprejeti ukrepe," je pojasnila.

Sorodna novica DeSUS ne podpira sprememb medijske zakonodaje

Kako je mogoče, da vodstvo stranke in poslanci delujejo tako neusklajeno? "Stranka je veliko več kot samo vodstvo in poslanska skupina. Naše članstvo je veliko širše in verjamem, da je prihodnost stranke tista, ki mora biti v prvem pogledu in prvem planu razmišljanja vseh. Tako v poslanski skupini kot v vodstvu stranke, če bomo sklenili, da je to za prihodnost naše stranke dobro, se bomo o tem naprej pogovarjali, predvsem o sklicu kongresa, ki je tisti legitimni institut, ki lahko izbere novo vodstvo stranke," je na novinarjevo vprašanje odvrnila predsednica DeSUS-a.

Komentirala je tudi padec podpore stranki in njej sami v danes objavljeni javnomnenjski anketi Dela, ki ga pripisuje notranjim trenjem v DeSUS-u. Sama sicer še vedno verjame v velik potencial stranke.

Stranka DeSUS je pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer, je dejal vodja poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo
Stranka DeSUS je pod vodstvom Pivčeve postala stranka afer, je dejal vodja poslancev Franc Jurša. Foto: BoBo

"V ozadju se dogaja igra, ki jo očitno vodi nekdanji predsednik"

Pivčeva je bila zvečer tudi gostja oddaje Odmevi, v kateri je znova zatrdila, da takoj ne misli odstopiti. Je pa priznala, da je "težko delati, če je težko sodelovanje s poslansko skupino, zato bomo na prihodnjih sestankih iskali najboljšo možno rešitev za stranko".

Na vprašanje voditeljice Tanje Starič, na podlagi česa trdi, da za aferami stojijo nekateri člani stranke, med njimi tudi nekdanji predsednik Karl Erjavec, pa je Pivčeva odgovorila: "V preteklih tednih se je odvilo kar nekaj dogodkov, poklicalo me je kar nekaj članov, ki so mi potrdili, da se nekdanji predsednik aktivno vključuje v te igre, da potekajo telefonski klici, zaokrožilo je tudi nekaj mejlov, ki so potem prispeli do mene. Bili so videni tudi direktni fizični sestanki nekdanjega predsednika z nekaterimi ljudmi, ki so aktivni pobudniki tega, da se mi izreče nezaupnica. Več kot dovolj dejstev in dokazov je, ki me popolnoma prepričajo o tem, da se v ozadju dogaja tudi igra, ki jo očitno vodi nekdanji predsednik."

Če svet stranke ne bo upošteval njihovih predlogov, bi lahko poslanci tudi odšli
Če svet stranke ne bo upošteval njihovih predlogov, bi lahko poslanci tudi odšli "po svoje", je napovedal Jurij Lep. Foto: BoBo

Lep: Poslanci lahko odidemo po svoji poti

O prihodnosti stranke so govorili tudi poslanci. Na novinarsko vprašanje, ali bi stranka lahko z odhodom Pivčeve razpadla, je poslanec Jurij Lep odvrnil, da tega ne pričakujejo, pač pa ravno nasprotno, da bo stranka zaradi njenega odhoda obstala in se okrepila. "Če svet stranke naše pobude ne sprejme, nam ne preostane drugega, kot da gremo po svoji poti," je še povedal poslanec Lep. V tem primeru bodo poslanci po njegovih navedbah glasovali po svoji vesti in prepričanju.

Jurša je dejal tudi, da v poslanski skupini sicer pričakujejo, da bo Pivčeva odstopila sama. "Takrat bomo našli človeka, ki bo stranko začasno vodil do kongresa. Kdo bo to, še ni jasno." Pojasnil je, da se na sestanku niso pogovarjali o Pivčevi kot ministrici za kmetijstvo ali podpredsednici vlade, ampak izključno o njeni funkciji predsednice stranke.

Iz vodstva stranke Jurše ni še nihče po novinarski konferenci kontaktiral, je pa po njegovih navedbah precej odziva članstva. Bolj ali manj poslansko skupino podpirajo pri odločitvi in pozivu predsednici k odstopu, je pojasnil. Strinja se sicer z izjavo Pivčeve, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina", vendar pa je spomnil, da so poslanci ena od pomembnih skupin v stranki.

Poslanec Robert Polnar je dejal, da je Pivčeva prepričana, da ji kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo račune. Foto: BoBo
Poslanec Robert Polnar je dejal, da je Pivčeva prepričana, da ji kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo račune. Foto: BoBo

Polnar: "Pivčeva prepričana, da ji pripada"

Pivčeva je po besedah poslanca Branka Simonoviča danes sicer želela pojasniti okoliščine prenočitev v hotelu v Izoli, ko je bila junija gostja Občine Izola. Vendar poslanci menijo, da bo jasen odgovor o tem dala Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanec Robert Polnar je povedal, da Pivčeva danes na očitke ni konkretno odgovorila, je pa ubrala značilno taktiko v takih primerih, in sicer relativizacijo zadev: "Vse je dovoljeno, filozofija sprejemljivosti vsega je na pohodu." Dodal je, da mu je izpod ravni osebnega dostojanstva, da se ukvarja z računi Pivčeve, saj ga to tudi ne zanima. A skrbi ga, da se ta oseba ne zaveda, da je dolžna svoje račune plačevati sama.

Kot je dejal Polnar, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o "vezanju otrobov in prispodobo o kvašenju neslanosti". Tudi danes jim po njegovih navedbah ni predložila ničesar drugega od tistega, kar so že vedeli iz medijev. Izrazito pa ga je zmotila drža predsednice kot visoke državne funkcionarke: "Sveto je prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune."

Pivčeva je dejala, da ima, kar se tiče zgodb, objavljenih v medijih, podporo premierja Janše. Foto: Reuters
Pivčeva je dejala, da ima, kar se tiče zgodb, objavljenih v medijih, podporo premierja Janše. Foto: Reuters

Pivčeva: Nisem naredila nezakonitega dejanja

Na očitek poslancev, da poslanski skupini ni pojasnila nič novega in da je šlo zgolj za relativizacijo vsega, je Pivčeva v izjavi za javnost odvrnila: "Na poslansko skupino sem prišla z vsemi dokumenti, s celotno dokumentacijo, ki sem jo predočila tudi organom, torej KPK-ju, prinesla sem vse račune. Če bo njihovo stališče, da sem naredila kakršen koli prekršek, bom prevzela vse posledice nase, sem pa prepričana, da v teh zgodbah, ki so se pojavljale v medijih, sama kot ministrica in predsednica stranke nisem naredila nobenega nezakonitega dejanja." Dodala je tudi, da ima podporo premierja Janeza Janše: "Kar se tiče zgodb, objavljenih v medijih, imam podporo predsednika vlade."

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Jurša je sicer pojasnil, da se s predsednikom vlade Janšo glede dogajanja v stranki še ni pogovarjal, a načrtuje krajši pogovor z njim v kratkem.

Sestanek Pivčeve s poslansko skupino

Ministrica za kmetijstvo in predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je poslancem stranke pojasnjevala ozadje plačila oziroma neplačila računov za prenočevanja na Krasu in v Izoli, zaradi katerih se je znašla pod plazom očitkov. Na gostovanjih v podjetju Vinakras in Izoli naj bi prepletala službene obveznosti z zasebnim obiskom. O obeh gostovanjih vodi predhodni postopek Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Svet stranke naj bi sklicali čim prej

Predsednik sveta DeSUS-a Tomaž Gantar za komentar danes ni bil dosegljiv, neuradno pa smo izvedeli, da bo svet stranke skušal sklicati čim prej, tam pa bo ena od točk dnevnega reda tudi glasovanje o nezaupnici Pivčevi, je poročala TV Slovenija. Če bo nezaupnica izglasovana, bo svet stranke imenoval novega začasnega predsednika, ki bi stranko vodil do izrednega kongresa stranke. Po ocenah bi ga lahko sklicali v začetku oktobra.

Pivčeva nima več podpore poslancev