Miha Kordiš. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Miha Kordiš. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poslanec Levice Miha Kordiš je za MMC ocenil, da ga "zelo očitno želijo disciplinirati in utišati", ker vztraja pri programu stranke. Poudaril je, da že nekaj mesecev "naraščajo politične temperature", ker se izpostavlja in postavlja na stran strankinih idealov, kar ni vedno v soglasju s potezami koalicije. Edini se je oglasil proti varčevanju na področju socialnih transferjev, bil je proti "minimalni uskladitvi minimalne plače", ki je zmanjšala kupno moč delavcev, že od začetka mandata nasprotuje nakupom orožja, ki so po njegovih besedah bistveno večji, kot bi si jih upal izvesti Janez Janša, nezadovoljen je zaradi "kontinuirane podpore imperialistični vojni v Ukrajini." Ker se je pri teh in drugih temah javno izpostavil, je postal moteč element, zato ga zdaj poskušajo utišati, je prepričan poslanec. Kdo? Vladajoča nomenklatura, se je izrazil.

Na vprašanje, ali bo sledil pozivu poslanskih kolegov Levice, je dejal, da razloga za izstop iz poslanske skupine ali z mesta poslanca ne vidi. Ne vidi, kaj naj bi naredil narobe, nasprotno, meni, da je ravnal prav.

Nad novinarsko konferenco je bil zelo presenečen, saj meni, da bi morali "takšna nesoglasja" odpraviti s pogovorom na štiri oči. V stranki ni bilo na to temo opravljene nobene razprave, poslanski kolegi so šli kar pred kamere, kar je po Kordiševem mnenju "zelo neresno, neodgovorno in nelevo". Poudaril je, da bo vztrajal pri stališčih, zaradi katerih je bil izvoljen, še naprej bo "solidno zastopal ekosocializem" in še naprej verjame v Levico kot v ekosocialistično stranko. Razloga za izstop iz poslanske skupine ali z mesta poslanca ne vidi.

Očitki o pritiskih za zaposlitev določene osebe in domnevnih grožnjah, izsiljevanju so po njegovih besedah "povod, s katerim ga poskušajo odrezati". Zatrdil je, da opis dogajanja, kot ga je prikazal poslanec Vatovec, ne drži. Nadaljeval je, da se že ves čas v stranki bori za "dejansko kadrovsko politiko". Levica se je namreč po njegovih besedah po vstopu v vlado pred letom in pol ujela v isto zanko kot marsikatera druga stranka; takrat se začelo "divje kadrovanje, zaposlovanje vsega živega, prijateljev", in temu je nasprotoval. Kordiš se, kot pravi, ves čas zavzema za kadrovsko politiko, ki bo dala prednost ideji, ne pa ljudem, ki jih zanima zgolj karierizem - in to se je po njegovih besedah zgodilo v kadrovskem zapletu, zaradi katerega ga zdaj pozivajo k odhodu.

"Dejstvo je, da par posameznikov spreminja stranko v svojo firmo in firmo za svoje prijatelje," pa je izjavil na popoldanski izjavi za javnost.

Levica poziva Kordiša k odstopu

Kaj Kordišu očitajo poslanski kolegi

Poslanska skupina Levice je na mandatno-volilno komisijo poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mesta predsednika in člana v odborih DZ-ja in v preiskovalni komisiji. Pričakujejo, da bo zapustil tudi poslansko skupino. "Razlog za umik poslanca iz omenjenih odborov je nezaupnica, ki mu jo izrekajo poslanci zaradi njegove zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodili v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru," so zapisali v stranki in dodali, da njegovo razrešitev soglasno podpirajo Tatjana Greif, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in Matej T. Vatovec.

Omenjeni poslanci ob tem pričakujejo, da bo Kordiš v najkrajšem času zapustil tudi poslansko skupino.

Kordiš je sicer predsednik odbora za delo, družino, socialne zadeve ter član v odborih državnega zbora za obrambo, gospodarstvo in zdravstvo, pa tudi v preiskovalni komisiji o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije.

Bo moral Miha Kordiš oditi?

"Gre za napetosti, ki so se dalj času nabirale v kolektivu in so eskalirale v zadnjem tednu, ko so po moji osebni oceni in oceni preostalih poslancev dejanja poslanca Kordiša presegle vse meje," je pozneje v izjavi za javnost povedal Matej T. Vatovec in dodal, da so člani poslanske skupine soglasno sklenili, da se kolega poslanca Kordiša izbriše oziroma odstavi iz vseh delovnih teles, v katerih je bil član, tudi iz preiskovalne komisije.

Zapletlo se je zaradi zaposlitve v poslanski skupini, komisija, ki je za to pristojna, je namreč zavrnila eno od kandidatk, ki jo je predlagal Kordiš, nato pa je Kordiš z izsiljevanjem želel doseči, da bi se ta oseba, "ki je bila očitno zelo pomembna poslancu Kordišu", vseeno zaposlila. "S svojim statusom poslanca je skušal to zaposlitev izsiliti tako na poslanski skupini s pritiski na preostale poslance in poslanke kakor tudi na organih stranke. To so stvari, ki so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma, so v nasprotju s kolektivnim delovanjem," je povedal Vatovec.

Matej T. Vatovec verjame, da bo Kordiš, ko se vrne z bolniškega dopusta, zapustil poslansko skupino. Foto: MMC RTV SLO
Matej T. Vatovec verjame, da bo Kordiš, ko se vrne z bolniškega dopusta, zapustil poslansko skupino. Foto: MMC RTV SLO

"Razdor, ki ga je vnašal, je šibil našo moč kolektiva"

Kot je še pojasnil vodja poslanske skupine Levice, so se napetosti stopnjevale že nekaj mesecev, od kongresa naprej. "Ves čas je ta razdor, ki ga je vnašal v poslansko skupino, šibil našo moč kot kolektiva, oviral naše delovanje kot koalicijske partnerice," je še povedal Vatovec in dodal, da je vseeno hvaležen za ves trud, ki ga je Miha Kordiš v zadnjih 10 letih vložil v poslansko skupino in tudi v stranko: "Je pa dejstvo, da ta trenutek preprosto ne uživa več zaupanja štirih poslank in poslancev naše poslanske skupine, in moje osebno pričakovanje je tudi, da bo, ko se vrne na delovno mesto, poslansko skupino tudi zapustil."

Poudaril je še, da je imenovanje v odbore DZ-ja stvar poslanskih skupin. Za mesto predsednika odbora za delo so že predlagali zamenjavo, "tako da od vseh drugih poslanskih skupin pričakujem, kot je tudi običaj, da bodo to zamenjavo potrdili".

O Kordiševem statusu v stranki bodo odločali drugi organi

Kot je še povedal Vatovec, je o odločitvi obvestil tudi koordinatorico stranke, izvršni odbor in svet stranke: "Za zdaj še nimam odziva, mislim, da se bo koordinatorica odzvala v prihodnjih dneh." Odločitev poslanske skupine sicer ne vpliva na Kordišev status v stranki – tega bodo po Vatovčevih besedah morali obravnavati organi: "In glede tega ne bi nič prejudiciral."

Odločitev je Kordišu telefonsko sporočil sam, Kordiš pa "ni imel nekega resnega protiargumenta". "Pričakujem, da se bo na to odzval danes ali v prihodnjih dneh. Povedal je svoj pogled na zgodbo in sva pogovor zaključila," je še dodal vodja poslanske skupine Levice.

Ne gre za vsebinski razkol v stranki, ampak za "zelo osebni interes"

Vatovec je ob tem zavrnil ugibanja, ali bi lahko šlo za vsebinski razkol v stranki: "V tem konkretnem primeru je šlo, žal, za osebni, partikularni interes, in ne za politiko stranke." Kot je dejal, so vsi poslanci, tudi poslanki, ki sta bili članici t. i. levega krila stranke, ugotovili, da so bili besede na papirju, ki jih je predstavljal kot program levega krila, in Kordiševa dejanja v zadnjih mesecih "v zelo velikem razkoraku".

Izjava Mateja T. Vatovca o umiku Mihe Kordiša